04 / 01 / 2025

Çalık imar iznini kaptı, Boğaz'a 120 lüks villa yapacak

Çalık imar iznini kaptı, Boğaz'a 120 lüks villa yapacak

GAP İnşaat'ın Anadolu yakasında yapmayı planladığı 120 villalık proje onaylandı.



Ahmet Çalık'ın sahibi olduğu GAP İnşaat'ın Anadolu yakasının en değerli bölgelerinden 96 dönümlük arazide yapacağı 120 villa projesi, belediye tarafından onaylandı. İtirazlara rağmen önceki planda 2 kat olan imar izni 3'e çıkartıldı. Ekspertizler değişiklikle birlikte gelirin yüzde 30 artacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Genel Müdürlüğü'nü yaptığı Çalık Holding'e bağlı GAP İnşaat Yatırım ve Dış Ticaret A.Ş'nin, Üsküdar'da Boğaz manzaralı 96 dönümlük eski Karayolları arazisinde yapacağı ve 3. derece doğal SİT alanında bulunan 120 tripleks villa projesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB) tarafından onaylandı. Erdoğan'ın Emniyet Mahallesi'ndeki evine 500 metre uzaklıktaki araziyle ilgili plan değişikliği, başvurulan 4 komisyondan üçünün karşı görüşü ve CHP'lilerin muhalefetine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi. Önceki planda konut alanında 2 kat olan imar izni 3 kata çıkartıldı. Gayrimenkul ekspertizleri 2 kattan 3'e çıkan imar iznininin 120 villadan elde edilecek geliri yüzde 30'dan fazla artıracağını söyledi.

2 kat, 4 kata çıkartılsın talebi

Anadolu Yakası'nın en değerli arazilerinden biri olarak kabul edilen ve 2007'de yapılan 4 ayrı ihale sonucunda GAP İnşaat'a satılan 95 bin 939 metrekarelik arazi ile ilgili plan tadilatı teklifi, TOKİ'ye bağlı Emlak Konut GYO tarafından İBB'ye sunuldu.

Altunizade Kavşağı ile Boğaziçi Köprüsü gişeleri arasında kalan araziyle ilgili İBB'nin 11 Temmuz 2005'te Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nâzım İmar Planı hazırladığı belirtilerek, plana göre arazinin yüzde 45.61'inin yeşil alan, geri kalan kısmının konut alanı olarak tahsis edildiği kaydedildi. Buna göre, 3. derece doğal SİT alanında bulunan ve kısmen Boğaziçi siluetine sahip arazide konut yüksekliği de 2 kat ile sınırlandırılmıştı. İBB'nin planlarına itiraz eden Emlak Konut GYO, sözkonusu araziyle ilgili yeni bir plan tadilatı teklifini 4 Aralık 2006'da İBB'ye sundu. Arazideki 6.50 metre yani 2 kat olan bina yüksekliğinin, 12.50 metreye-4 kata çıkartılması talep edildi. Arazinin 5 bin metrekarelik bölümünün de, dini tesis alanı olarak ayrılması istendi.

Müdürlükler karşı çıktı

Park ve Bahçeler Müdürlüğü, bu değişikliğe yeşil alanı azalttığı için karşı çıktı. Meclise giden görüş yazısında, "ideal ulaşım mesafesindeki kullanıcı kitlesine hitap eden yeşil alan miktarının az olması nedeniyle yürürlükteki 1/5000 nazım imar plana sadık kalınması gerektiği" belirtildi.

Şehir Planlama Müdürlüğü de değişikliğe olumsuz görüş bildirdi. Raporda, plan değişikliği teklifinin, yapı ve nüfus yoğunluğunu artırıcı, plan bütünlüğünü bozucu, emsal teşkil edici, 3. derecede doğal SİT alanında bulunan yeşil alan donatısını azaltıcı, yolun iptali ile ulaşım sistemini bozucu olduğu bildirildi. Ayrıca Boğaziçi Siluet Alanı'nda kaldığını belirten müdürlük, bu alanlarda yüksekliğin en çok 6.5 metre (2 kat) olacağının altını çizdi.

Buna rağmen İBB Meclisi, 4 kat yükseklik talebini ancak 3 kata indirerek Emlak GYO'nun teklifini 14 Mart 2007'de kabul etti. Sözkonusu bölgenin sİt alanında bulunması nedeniyle İBB'nin kabul ettiği plan teklifi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderildi. Kurul da 13 ay sonra yani, ihaleden 9 ay sonra 16 Nisan 2008'de küçük değişikliklerle teklif planını uygun buldu. İBB Meclisi'nde ikinci kez gelen teklif CHP'li üyelerin muhalefetine rağmen AKP'li üyelerin oy çokluğu ile kabul edildi. Değişiklikle ayrıca, önceki planda yüzde 45.61 olan arazideki yeşil alan ve yol alanı yüzde 36.47'ya düşürüldü. Arazinin batısından geçen 10 metrelik yol da kaldırıldı.

Vatan


Geri Dön