04 / 05 / 2024

Çalık Sarpıncık RES projesi için acele kamulaştırma!

Çalık Sarpıncık RES projesi için acele kamulaştırma!

Çalık Holding tarafından yapılması planlanan RES projesine yönelik bölge halkı tarafından açılan dava ve geçen haftalarda yapılan bilirkişi incelemesi ile gündeme gelen proje, yargı sürecine karşın devlet tarafından onaylandı.




İzmir Karaburun'da bölge halkının tepkisi üzerine yargıya taşınan Çalık Enerji A.Ş.'ye ait "Sarpıcık RES" Projesi için yeni bir gelişme daha yaşandı. Çalık Holding tarafından yapılması planlanan RES projesine yönelik bölge halkı tarafından açılan dava ve geçen haftalarda yapılan bilirkişi incelemesi ile gündeme gelen proje, yargı sürecine karşın devlet tarafından onaylandı. Bölgedeki tarım arazileri, çayır ve mera alanları için acele kamulaştırma kararı alındı. 



Parsel parsel gidiyor 


Türbinleri Sarpıncık ve Haseki köylerini 230 metre ile 650 metre yalanma kadar çevreleyen ve tümü tarım arazileri ile otlak alanlarında konumlandırılan Sarpıncık RES'e tahsis edilen sahada genişletilme kararı alındı. 


Ege Postası'ndan Erman Şentürk'ün haberine göre, bu kapsamda Sarpıncık Köyü sınırlarında geçimlerini tarım ve hayvancılık ile sağlayan yöre halkına ait 6 ayrı parselde acele kamulaştırma işlemi uygulanacak. Karar resmi gazete yayımlanırken, bölge sakinleri karara tepki gösterdi. 


Karaburun Yarımadası'nda Çalık Holding'in köye 200 metre mesafede konumlanan RES projesinin önünü açan devlet, bölgedeki tarım arazileri, çayır ve mera alanları için acele kamulaştırma kararı aldı 



Planları bakanlıktan 


Diğer yandan,  İzmir  Valiliği'nin ÇED onayı verdiği projeyle ilgili gerekli planlama çalışmalarını geçen aylarda tamamlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilçe belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni by-pass ederek, proje alanını kapsayan binlik ve beş binlik imar planlarını askıya çıkarmıştı. Karaburun Sarpıncık bölgesinde bulunan ve büyük kısmı hazineye ait 30 hektarlık alan bakanlık tarafından yapılan değişiklik ile rüzgar enerji santrali kullanımına açılmıştı. 



Meralar kullanılacak 


Çalık Holding tarafından Yarımada'da hayata geçirilecek tartışmalı yatırım için bölgedeki tarım arazileri, çayır ve mera alanları kullanılacak. İzmir Valiliği tarafından nihai ÇED onayı alan Sarpıncık RES projesi dahilinde Haseki-Sarpıncık-Kızıldağ Mevkii'nde yaklaşık 107 milyon TL'lik yatınmla dev rüzgar türbinleri dikilecek. EPDK'dan 49 yıllık üretim lisansı alan proje dahilinde kurulacak 14 rüzgar türbini ile 32 MW gücünde eneıji üretimi yapılması planlanıyor. 



Birgün



Geri Dön