Ekonomi

Çalışan, çalışmayan, kadın, erkek herkesi ilgilendiriyor! Maaşlar değişti!

Devlet ihtiyaç sahiplerine sosyal yardım ödemeleri yapmaya devam ediyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ödemelerde 2022 yılında değişiklik oldu. İhtiyaç sahibi yaşlı, hasta, engelli, kadın milyonlarca vatandaş 2022 destek ödemelerini araştırıyor...  İhtiyacı olan yaşlı, hasta, engelli, kadın çalışan, talepte bulunduğu takdirde devlet tarafından destek ödemesi alabiliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından milyonlarca vatandaşa destek ödemeleri yapılıyor.  İhtiyacı olan yaşlı, hasta, engelli, kadın çalışan, talepte bulunduğu takdirde devlet tarafından destek ödemesi alabiliyor. 65 yaş ve üzeri kişilere güvencesi olmayanlara yaşlılık aylığı bağlanıyor. Hak sahipleri, başvurularının onaylanması durumunda ödeme alma hakkına sahip oluyor.

2022 yılında asgari ücret artışının ardından sosyal yardım ödemelerinde artış yaşandı. Devlet tarafından ödenen sosyal yardım ödemeleri için belirli şartların sağlanması gerekiyor. Çeyiz ödeneği, elektrik ve doğalgaz ödeneği, maluliyet ödeneği, kira ödeneği, cenaze ödeneği, doğum izni ve süt ödeneği, evde bakım ödeneği gibi birçok kapsamlı destek bulunuyor. Başvuruda bulunan vatandaşların talepleri onaylandığı takdirde ödemelerini alabilecekler.  İşte sosyal yardım ödemeleri başvuru detayları...


 

DOĞAL GAZ YARDIMI

Hane başına yıllık 450 lira ile 1150 lira arasında destek sağlanacak. Sosyal yardım başvuruları e-Devlet veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden yapılabiliyor. Ödeme hak sahibinin PTT kartına yatırılacak.

EVDE BAKIM MAAŞI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlar ve aileleri için bu ay toplam 1 milyar 256 milyon lira Evde Bakım Yardımı ödemelerinin hesaplara geçtiğini söyledi.

Bakıma muhtaç engelli yakınlarına bakan yaklaşık 535 bin vatandaşa Evde Bakım Yardımı verdiklerini belirten evde bakım yardımı bu yıl Ocak-Temmuz döneminde 1798 liradan 2 bin 354 liraya çıkarıldığını aktaran Yanık, "Bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlar ve aileleri için bu ay toplam 1 milyar 256 milyon lira Evde Bakım Yardımı'nı hesaplara yatırdık. Ödemelerin tüm engelli vatandaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim." ifadelerini kullandı.

Vatandaşların merak ettiği ödemeler arasında  bu ara gündemden düşmeyen elektrik fatularına yönelik yapılan destek ödemesi bulunuyor. Bununla birlikte işsizlik maaşı, engelli maaşı da merak edienler arasında yer alıyor. İşte tüm  ayrıntılar...

ELEKTRİK DESTEĞİ NE KADAR OLDU?

Evde yaşayan kişi sayısı Yardım Tutarı (TL)

1-2 kişi 103 TL
3 kişi 137,33 TL
4 kişi 171,67 TL
5 kişi 206 TL


İŞSİZLİK MAAŞI

İşsizlik maaşı 2022 yılında en düşük 2.137 lira, orta kademe 2.541 lira en yüksek de 4272 lira oldu.

YOLLUK ÖDEMESİ YARDIMI

Tedavi için yol ve gündelik ödemesi sigortalının kendisine ve bakmakla yükümlü olduğu anne, baba, eş ve çocuklara PTT aracılığı ile yapılıyor. Bunun için kişinin tıbbi (organ nakli, kontrolü, kanser tedavisi, meslek hastalıkları, acil gibi haller) ve zorunlu nedenler ile yerleşim yeri dışında başka bir hastaneye sevk edilmesi gerekiyor.

Başvurular SGK il müdürlüklerine ve sosyal güvenlik merkezlerine yapılır. 'Karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığında uygulanacak taban ücret tarifesi' ödemede dikkate alınır.

ENGELLİ MAAŞI

Engelli maaşı sadece engelli vatandaşlaral sınırlı kamlayıp belli şartları taşıyan engelli yakınlarına da yapılmaktadır. Bu yardım sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (2022 yılı için 1.417,60 TL) az olan 18 yaşından küçük engellilerin yakınları (veli, vasi) başvurabilmektedir. Engelli yakını; 18 yaşından küçük özel ihtiyaç düzeyi en az hafif düzeyde olan veya üzde 40 ve üzeri oranda engelli olan yakını bulunan kişileri ifade etmektedir.

Engelli yardımından faydalanmak için T.C. Kimlik Kartı ve Sağlık Kurulu Raporu gerekiyor. 20.02.2020 tarihi sonrası Sağlık Kurulu raporları elektronik olarak temin edildiğinden bu tarihten sonra düzenlenmiş raporlar talep edilmemektedir.

01.01.2022-30.06.2022 dönemi için engelli yakınına her ay 865 TL tutarında maaş bağlanmaktadır.


65 YAŞ AYLIĞI

Devlet desteklerinden biri de 65 yaş aylığıdır. 65 yaşındaki memur maaş katsayısındaki artışa göre her yıl Ocak ve Temmuz aylarında yeniden belirleniyor. Devlet, 65 yaşını doldurmuş, sosyal güvencesi ve geliri olmayan kişilere maaş ödüyor. Aylığı olanlar, nafaka alanlar, dul ve yetim aylığı alanlar, sosyal hizmetlerden harçlık alanlar ve geliri muhtaçlık haddini aşanlar yaşlılık aylığından yararlanamazlar. Maaş alabilmesi için kişinin ve eşinin aylık ortalama gelirinin, 2022 yılı için 1.417 lira olan asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden az olması gerekiyor. Yeni düzenleme ile 65 aylık emekli maaşı artacak yüzde 31 oranında ve Temmuz 2022'ye kadar aylık 1,84 lira olarak ödenecek.

Sıradaki destek ödemeleri ise çalışanları, anneleri ve yeni evlenecek olanları ilgilendiriyor. Milyonların merak ettiği SGK ödeme sorgulama, çeyiz desteği ve emzirme parası ne kadar oldu? 

 

SGK ÖDEME SORGULAMA

Devlette unuttuğunuz paralar, e-Devlet 'SGK sorgulama' üzerinden yapılabiliyor. 

ÇEYİZ DESTEĞİ

Evlilik yardımı olarak da bilinen çeyiz desteği, evlenecek olan binlerce kişiye ödeniyor. 

Devlet, çiftlerin çeyiz hesabı ile evlenmelerini destekliyor. Bankada açılan bir çeyiz hesabında 3-5 yıl biriktirip 27 yaşından önce ilk kez evlenenlere devlet katkısı verilir.

5 yılda 48 bin 148 lira tasarruf ederek en yüksek devlet katkısı olan 12 bin 37 liradan yararlanabilecekler. Çeyiz hesabı olanlar 2021 yılında 12 bin 37 liraya kadar devlet katkısı alabilecekler. Ancak çiftler bu fırsattan ayrı ayrı yararlanarak alabilecekleri desteği 24 bin 74 liraya kadar artırabiliyor.

EMZİRME PARASI

A Haber'de yer alan habere göre; SGK, annelere halk arasında 'süt parası' olarak bilinen emzirme ödeneği de veriyor. Bu para için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin bulunması yeterli. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezlerine 5 yıl içinde başvuruda bulunabiliyor.

Şubat ayı ödemeleri hesaplara yattı! Paranızı çekmeyi unutmayın!

PTT emekliye destek veriyor! 3 ay ertelemeli 80 bin TL...

Mazot ve gübre desteği bekleyen çiftçiler! O tarih resmen açıklandı!

Sosyal ve Ekonomik Destek ödemelerinde flaş değişiklik! 1.611 lira...

Elektrik faturaları için destek başladı! Dikkat en az 103 TL...

Faturalar için 1.150 lira yardım almak isteyenler dikkat! Az önce açıklandı!

Gümüş 2022 yılına imza atacak! İşte o seviye...

Altın bu senenin zirvesinde! Altın fiyatları ne kadar?

Altının onsu 1.900 doların üzerinde! Yeni rekora hazırlanıyor!

Gram altın 1.000 lirayı aşacak iddiası! İşte şok açıklamalar!

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?

Emlakta 2022 nasıl geçecek?