Çalışan emekliler bu haber size! Haberi okumadan kıdem tazminatı hesabı yapmayın
Yargıtay’dan çalışan emeklilere kötü haber geldi. Yargıtay, aldığı emsal niteliğindeki kararla kıdem tazminatının hesaplanması konusunda tazminatın emeklilik tarihindeki son maaşa göre belirlenmesine karar verdi. Peki bu karar ne anlama geliyor, emekliler nasıl etkilenecek? İşte detaylar…Yüksek Mahkeme emsal nitelikte bir karara imza atarak, kıdem tazminatının emeklilik tarihindeki son maaşa göre belirlenmesine hükmetti
Emekliliğini tamamlamış ancak yine de çalışmaya devam eden emeklilere Yargıtay’dan kötü haber geldi. Yüksek Mahkeme emsal nitelikte bir karara imza atarak, kıdem tazminatının emeklilik tarihindeki son maaşa göre belirlenmesine hükmetti.
YARGITAY’DAN BİNLERCE EMEKLİYİ İLGİLENDİREN KARAR
Yargıtay, emekli olmasına rağmen çalışan emeklilerin kıdem tazminatı hesaplanma usulüne ilişkin tartışmalara son noktayı emsal nitelikte bir karara imza atarak koydu.
Süreç emekli bir işçinin İş Mahkemesi'nin kapısını çalmasıyla başladı. Mahkemeye başvuran emekli işçi, kıdem tazminatını, yıllık izin ücretini, ulusal bayram ve genel tatil günlerindeki ücreti alacaklarının tahsilini çalıştığı işyerinden istedi. Ancak davalı olan iş yeri bu iddiaları reddetti ve ödemeyi yapmayı kabul etmeyerek davayı temyize taşıdı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de milyonlarca çalışan emekliyi ilgilendiren emsal bir karara imza attı.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emekli olduğu halde çalışmaya devam eden emekli işçinin istifa etmesi halinde, kıdem tazminatının, emeklilik tarihindeki son maaşına göre hesaplanması gerektiğine hükmetti.
Peki, kararın detayları neler?
İŞTE YARGITAY’IN KARARI
Yargıtay, emekli işçinin istifa etse dahi çalıştığı süre göz önünde bulundurularak kıdem tazminatı hakkı elde ettiğine dikkat çekti ancak kıdem tazminatı hesaplanırken işçinin emeklilik tarihindeki son ücretinin esas alınması gerektiğini belirtti.
Kararda şu ifadelere yer verildi:
“Somut olayda, davacının SGK’dan yaşlılık aylığı almaya başlamasına rağmen asıl işverene ait işyerinde kesintisiz çalıştığı ortadadır. Bu çalışmasının istifa ile sonuçlanması sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanamasa da emeklilik tarihine kadar geçen süre için kıdem tazminatı alacağına hak kazandığı sonucuna varılmıştır. Mahkemece davacının emeklilik tarihine kadar olan çalışma süresi yönünden kıdem tazminatı alacağına hükmedilmesi yerinde ise de tazminata esas ücretin belirlenmesinde hata yapıldığı anlaşılmaktadır. Davacının emeklilik tarihinden sonraki çalışması istifa ile sona erdiğinden bu döneme ilişkin çalışma süresi ile bu dönem sonundaki ücrete göre kıdem tazminatı hesaplanması yerinde değildir. Kıdem tazminatının hesaplanmasında esas alınması gereken son ücret, davacının emeklilik tarihindeki ücrettir. Gerek ücretin, gerekse ücrete ilave edilecek yardımların parasal değeri belirlenirken davacının emeklilik tarihi esas alınmalı, bu tarihteki tazminata esas ücret miktarı üzerinden hesaplama yapılmalıdır. Kıdem tazminatına esas ücretin belirlenmesinde hata yapılarak hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.”
https://emlakkulisi.com/turkiye-ekonomisiyle-ilgili-flas-gelisme-bir-darbe-daha-geldi