05 / 07 / 2024

Çalışanlar için erken emeklilik formülü! 1 günlük borçlanma ile 1 yıl erken emeklilik! İşte detaylar...

Çalışanlar için erken emeklilik formülü! 1 günlük borçlanma ile 1 yıl erken emeklilik! İşte detaylar...

Milyonlarca çalışan erken emeklilik hayali kuruyor. Peki erken emeklilik şartları neler? Kimler hangi koşullarda erken emekli olabilir? İşte ayrıntılar...



Sabah’ta yer alan habere göre, doğum, askerlik borçlanmasına gidenlerin ödediği bedelin yüzde 15'ini vergi indirimi yoluyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'ndan talep edebiliyor. Borçlanma için 30 bin Türk Lirası ödeyen bir kişi 4 bin 500 Türk Lirası'nı vergi indirimi olarak geri alınabilir. Son 5 senede borçlanma yaptığı halde indirimden faydalanmayanlar da geriye dönük olarak bunun talebinde bulunabilir. 

Hizmet borçlanmasına yönelik merak edilen soruların cevapları şöyle:

"HİZMET BORÇLANMASINI KİMLER YAPABİLİR?"

Çalışılmayan sürelerdeki günlerin satın alınması anlamını taşıyor. Sigortalıdan ziyade hak sahibi de borçlanmaya gidebilir. Sigortalı veye hak sahibi ödenmeyen geçmiş dönemli bazı süreleri primini ödeyerek hizmetten saydırabiliyor. Analık veya doğum izni, askerlik, doktora veya uzmanlık öğrenim dönemi, avukatlık stajı, yurtdışındaki göreve, grev ve lokavta geçen süreler borçlanılabilir. 2022 yılında borçlanmada en düşük günlük prim 53 TL, en fazla prim de 400 TL. Hizmet borçlanması için Sosyal Güvenlik Kurumu'na bizzat gerçekleştirilen başvuruların yanında online başvuru da yapılabilir.

Çalışanlar için erken emeklilik formülü! 1 günlük borçlanma ile 1 yıl erken emeklilik! İşte detaylar...

EMEKLİLİKTE ASKERLİK HİZMETİ

Askerlik sigorta başlangıç tarihinden evvel yapıldıysa sigorta başlangıç tarihi öne çekilir. Borçlanan vatandaşın prim ödeme gün sayısını arttırır. Emekli olmak için gereken sigortalılık süresi, yaş koşulunu sağlayan fakat çalıştığı günler emekli olmasına yetmeyen askerlik borçlanması ile emekli olma imkanından yararlanabilir. Yani, emekli olmasına 5 ay kalan bir erkek sigortalı, 5 aylık bu süreyi borçlanarak emekliliğe hak kazanabilir. İlk defa sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olanlarda emeklilik öne çekilemez.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön