28 / 04 / 2024

Çalışkan Mobilya Sri Lanka'nın ofislerini tasarlıyor!

Çalışkan Mobilya Sri Lanka'nın ofislerini tasarlıyor!

İç pazardaki daralmayı ihracatla aşan Çalışkan Ofis Mobilyaları, Sri Lanka’da faaliyette bulunacak. Kişiye özel tasarım mobilya üreten firma yurtdışında 5 mağaza açmayı planlıyor.



İç pazardaki daralmayı ihracatla çözen Çalışkan Ofis Mobilyaları, Sri Lanka’da faaliyette bulunacak. Kişiye özel tasarım mobilyaları üreten firma, ürünleri 3 boyutlu olarak müşterisine sunuyor, tek tuşla fabrikaya sipariş olarak geçiyor. 2020’de ihracat payını yüzde 50’ye ulaştırmayı planlayan firma, yurtdışında 5 mağaza açacak. Hrriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; ikinci kuşak temsilcisi ve Yönetim Kurulu Başkanı Güray Çalışkan, iç pazardaki daralmayı ihracatla aştıklarını söyledi. Cirodaki ihracat payının yüzde 40’lara ulaştığını sözlerine ekleyen Çalışkan, 2020’de bunu yüzde 50’ye çıkaracaklarını söyledi. Şirketin ihracat başarısında, bilgisayarlı üretimi bünyesine dahil ederek altyapısını güçlendirmesi önemli rol oynadı. Öyle ki Sri Lanka’ya dahi mobilya gönderebiliyor. E-ticarete verdikleri öneme dikkat çeken Çalışkan ihracat sürecini şöyle anlattı: “Sri Lanka’da bir partner ofis ile çalışıyoruz. Söz gelimi bir mekan dekore edilecek. Önce bize ölçüler ve talepler geliyor. Tasarım ekibimiz üzerinde çalışıyor. Sonra tasarlanan ürünler 3 boyutlu olarak yerleştirilip fiyat veriliyor. Karşı taraf onaylarsa tek tuşla fabrikaya gönderiyoruz. Bu yöntemle dünyadaki her ofis mobilyası talebini onlara özel çizilmiş projeler yardımıyla karşılıyoruz.”

Çalışkan Mobilya Sri Lanka nın ofislerini tasarlıyor! 

5 MAĞAZA HEDEFİ

İhracata odaklanan firma yurtdışında mağaza açmayı planlanıyor. 2020 yılı sonuna kadar 5 mağaza açmayı planladıklarını söyleyen Güray Çalışkan, “Gerek yerel partnerler aracılığıyla, gerek doğrudan mağaza açarak dış pazardan ciddi pay alma hedefindeyiz. Bugünlerde Ortadoğu bölgesinde bir franchise mağazası açmamız gündemde. Geçtiğimiz günlerde İsrailli meslektaşlarımız ile söz konusu işbirliğine ilişkin ilk imzalarımızı attık. Bundan sonraki adres ise Brüksel olacak” şeklinde konuştu.

Modoko Mobilyacılar Sitesi’nin ABD’de bir alışveriş merkezi açacağınsözlerine ekleyen Güray Çalışkan, “MODOKO’dan 50 firmanın yer alacağı bu alışveriş merkezinde biz de yer alacağız” diye konuştu. Türk mobilya sektörünün dünyanın her yerine ihracat yapacak yeterliliğe sahip olduğunun altını çizen Çalışkan, “Neden Türk mobilyaları tercih ediliyor? sorusunu şu şekilde yanıtladı: “Otomotivde parçaları yurtdışından getirip burada montaj yapıyoruz. Mobilyada ise Türkiye dışa bağımlı değil, yüzde 90 içerden ham madde ile üretim yapıyoruz. Bizim fabrikamızda bu oran yüzde 100. İşçilik de Türkiye’de daha uygun. Böyle olunca avantajlı fiyat verebiliyoruz. Bununla birlikte tasarımda İtalyanlar ile aynı seviyede rekabet edebilecek tasarımlar yapabiliyoruz. İtalya’da işçilik ve hammadde pahalı olduğu için, örneğin onların 10 bin dolara sattığı ürünü biz 3 bin dolara satabiliyoruz. Uzun yıllardır ülkemiz bakımından sektörde iyi bir gelişme sağlandı, know-how oturdu, kalite standartlarına uygun ürünler üretebiliyoruz.”

SAKARYA’DA 9 BİN M2’DE ÜRETİYOR

İstanbul'da 1974 yılında kurulan Çalışkan Ofis Mobilyaları 2. kuşağın yönetiminde faaliyetlerine devam ediyor. Acıbadem’de 150 metrekare bir alanda ilk adımı atılan firmanın bugün Sakarya’da Organize Sanayi Bölgesi’nde 9 bin metrekarelik üretim tesisi bulunuyor. CNC makinelerini Türkiye’ye ilk getiren firma olduklarını söyleyen Çalışkan, markalaşma ve mağazalaşmaya önem verdiklerini kaydetti. Modoko ve Masko’da showroomları bulunan şirket, dünyanın en iyi koltuk markaları ile de işbirliğinde bulunuyor. Firmalarının çok çeşitli imalat yapabilme kapasitesi olduğunu ifade eden Güray Çalışkan, “Mobilyada 3-4 tane malzeme var. Bunlardan biri doğal kaplama, diğeri suni malzeme melamin. Biz aynı anda ikisinin imalatını yapıyoruz. Aynı zamanda demir atölyemiz, cam atölyemiz, cila atölyemiz de var” dedi.

4 FİRMADAN BİRİ KAYIT DIŞI

Mobilya sektöründe ‘taklit ürün’ ve ‘kayıt dışı’ üretimin en önemli sorunlar olduğunu sözlerine ekleyen Güray Çalışkan, sektörlerindeki kayıt dışılık oranının yüzde 25 olduğunu kaydetti. “Her 4 firmadan biri kayıt dışı” diye konuşan Çalışkan şu açıklamalarda bulundu: “ Sektördeki üreticiler yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 8’e inmesi istiyor. Bu şekilde hem iç pazarda canlanma olacak hem de kayıt dışı oranı azalacak.” Sektör adına 2020’den umutlu olduğunun altını çizen Çalışkan, “Bu yıl krizi fırsata çevirenler artıyla çıktı. İhracat kanallarını açan firmalar kazandı. 2020’de de böyle olacak. Önümüzdeki yıl hem iç pazar hem de dış pazar daha pozitif olacak” şeklinde konuştu.


Geri Dön