04 / 05 / 2024

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'den akıl almaz zenginlik kriteri: Herkesin kapısında arabası var

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'den akıl almaz zenginlik kriteri: Herkesin kapısında arabası var

Türkiye'de milyonlarca insan açlık sınırı olarak açıklanan 6 bin 391 liranın 891 lira aşağısında maaş almaya mecbur kalırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, duyanı hayretler içinde bırakan açıklamalar yaptı.



Türkiye'de otomobil sahibi olabilmek bir asgari ücretli için oldukça pahalı ve süre olarak uzun. Türkiye'de en baz model olarak satılan Fiat Egea Sedan marka araç 329 bin 900 lira.  Bir asgari ücretli bugün hiç maaşını harcamadan bir otomobil satın almak istese 60 ay birikim yapması gerekiyor. Bu da 5 yıl demek.

Türkiye de kişi başına düşen araba sayısı ne kadar? Avrupa da kişi başına düşen araba sayısı ne kadar?

Dünya üzerinde AB ülkeleri arasında bin kişiye en fazla arabanın düştüğü ülke Lüksemburg. AB’de asgari ücretin en yüksek olduğu Lüksemburg’da bin kişiden 681’inin arabası var. Listenin en tepesinde ise Lihtenştayn bulunuyor. AB üyesi olmayan küçük Avrupa ülkesinde her bin kişiden 781’inin arabası var. AB’nin dev ülkeleri arasında yer alan İtalya, bu alanda listenin 3. sırasında yer alıyor. İtalya'da her bin vatandaştan 663’ü araba sahibi. Avrupa’da kişi başına en fazla arabanın düştüğü diğer ülkeler ise şu şekilde: Güney Kıbrıs (645), Finlandiya (642), Polonya (642) ve Estonya (598).

Türkiye’de otomobil sahipliği araştırmasında ise her bin kişiden 150’sinin arabası bulunduğu ortaya çıktı.. Bu alanda Türkiye’nin ardından 250 araba ile Makedonya geliyor. AB üyesi ülkeler arasında ise son sırada Romanya bulunuyor. Romanya’da her bin kişiden 357’si araba alacak güce erişmiş.

Türkiye'de araç satın alma imkani olmayanlar yüzde 35 şeklinde. Bu durum ise Avrupa Birliği'nde yüzde 6.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön