29 / 04 / 2024

çalışma odası nasıl düzenlenmeli

çalışma odası nasıl düzenlenmeli

çocuğunuza olabildiğince sade bir ortam hazırlamaya çalışın. Duvarların beyaz ya da krem rengine boyanması, odanın aydınlık ve ferah olmasını sağlayacaktır. Bir çalışma masası, yatak ve dolaptan başka, dikkat dağıtabilecek eşyalar kullanmayın



Kızım bu yıl okula başlıyor. Onun çalışma odasını düzenlerken, derslerine odaklanmasını sağlamak için nelere dikkat etmeliyim Odasına televizyon koyalım mı F.Y./Rize

çocuğunuza olabildiğince sade bir ortam hazırlamaya çalışın. Duvarların beyaz ya da krem rengine boyanması, odanın aydınlık ve ferah olmasını sağlayacaktır. Bir çalışma masası, yatak ve dolaptan başka, dikkat dağıtabilecek eşyalar kullanmayın.

DUVARA SAAT ASIN

Duvarlarda yoğun görsellik içeren etiket, çıkarma ya da posterlerden olabildiğince kaçının. Işığı ayarlanabilir lambalardan seçebilirsiniz. çalışma masası; yemek ya da boş vakit geçirmek değil sadece ders için kullanılmalıdır. çalışma odasında televizyon olmaması da önemli bir ayrıntıdır. Televizyon varsa da izlenme saatleri düzene sokulmalıdır. çocuğunuzun çalışma masasında kalemlik, ufak bir mantar pano ve tek sıralı bir kitap rafı dışında eşya bulundurmayın. Duvarda saat olması ise çalışırken zamanını ayarlamasını sağlayacaktır.

Kızınızı komşunun oğlu ile kıyaslamayın

Kızım, bu yıl komşumuzun oğluyla aynı sınıfa gidecek. Bu durum kızımı nasıl etkiler bilmiyorum. Birbirlerini kıskanırlar mı Acaba başka okula mı yazdırsam S.M./Trabzon

Aslında bu sorunun cevabı biraz da siz ebeveynlerde... Eğer, çocuklarınızı sürekli kıyaslamaz, aşırı bir yarış içinde olmazsanız, komşusuyla aynı sınıfta okumak kızınızı olumlu etkileyecektir. çocuğunuzun tanıdığı bir arkadaşı ile aynı ortamı paylaşması; okulu benimsemesine neden olur. Okula daha çabuk alışmasına, bu süreçte ödev alma, ödevlerini arkadaşıyla birlikte yapma alışkanlıklarını kolay kazanmasını sağlayacaktır.

OLUMLU ETKİLER

Ancak, cinsiyet farkı nedeniyle ilgi alanlarının farklı olması, sınıf dışındaki ilişkilerini etkileyebilir. Sizin, iki çocuğun evde neden birlikte oynamadıklarını ya da neden komşunun oğlu daha başarılı gibi soruları kızınıza sormamanız gerekir.

Ödev yapma saatlerini çocuk kendisi seçmeli

Üçüncü sınıfa geçen çocuğuma doğru ödev yapma alışkanlığını nasıl kazandırırım Geçen yıl onu ders çalışmaya ikna etmek çok zor olmuştu. A.S./Bartın

Zaman kavramını doğru öğretmekle işe başlayabilirsiniz. çünkü ödev yapma alışkanlığında temel olan, çocuğun zamanı algılayışı ve doğru değerlendirmesidir. Ödev saatlerinin her gün aynı zamanda olmasına özen gösterin.

CESARETLENDİRİN

Kimi çocuk okuldan geldiği gibi ödevlerini bitirir, kimisi de biraz dinlenip oynadıktan sonra ödevlerinin başına oturur. çocuğunuzu izleyin ve hangisinde daha verimli olacağını belirlemeye çalışın. çocuğunuzun verimli ve istekli olduğu saatleri ödev zamanı olarak belirleyin. Ödev yapılırken, telefon dahil olabildiğince tüm ses çıkaran şeyleri ortamdan kaldırın. Ödevlerini kendi başına yapması konusunda çocuğunuza destek olun.
Sabah/şžENAY YILMAZ


Geri Dön