Sektörel

Cam fiyatları bir yılda yüzde 300 arttı

Ankara Ulus’ta camcılık yapan birçok esnaf girdi maliyetlerinin giderek artmasıyla birlikte cam fiyatlarına geçen yıldan bu yana yüzde 300 zam yapıldığını söyledi. Camcı esnafı artan fiyatlardan şikayet ederken kar marjının da düştüğünü söyledi.Gelen zamlar karşısında mecburen kar miktarını da düşürmek zorunda kaldık'' dediler

Ankara'nın en işlek, alışverişin ve ticaretin de en yoğun olarak gerçekleştiği Ulus semtinde camcılık işi yapan esnaflar, maliyetlerin son dönemde giderek arttığını, geçen seneden bu zamana camlara yüzde 300'ün üzerinde zam geldiğini dile getirerek, ‘'Artık müşterilere fiyat söylemekten utanır olduk. Gelen zamlar karşısında mecburen kar miktarını da düşürmek zorunda kaldık'' dediler.

Camcı esnaflarından Hasan Polat, “Geçen yıl aldığım 4 milimetre camın fiyatı 75 Türk Lirası’ndan şimdi 350 Türk Lira’ya çıktı. Hiçbir şeyin fiyatı yerinde durmuyor, giderek yükseliyor. Yeri geliyor servise aracımızla bile gidemiyoruz. Nakliye masrafını da müşterimizden çıkarmak zorunda kalıyoruz” diye dert yandı.

‘MÜŞTERİYE FİYAT SÖYLERKEN ARTIK UTANIYORUZ’

Yine cam esnafı Hasan Gür de “35 yıldır ben bu işi yapıyorum. Korona virüs salgınında işlerimiz iyice düştü. Fiyat artışlarına da artık yetişemiyoruz, iş yok. Kirayı, elektriği ödeyemez hale geldik. Müşteriye de fiyat söylerken artık utanır hale geldik. İş yerinde bir tane UFO yakıyordum, gelen elektrik faturası bin lirayı geçti. Kira artışları da öyle, vergiyi de ödeyemiyoruz” dedi.

‘BUGÜNÜ KURTARALIMDA YETER, BAŞKA ÇAREMİZ YOK’

Cam ticareti ile uğraşan bir başka esnaf Ergün Mersin ise ‘'Piyasa çok zor durumda… Gelen zamlardan fazlaca muzdaribiz. Sürekli yeni zam, zam… Hep bizim karımızdan gidiyor. İnanın müşteriye de yansıtamıyoruz. Fiyat söylemeye de utanıyoruz vallahi. Bir çerçeveden 50 Türk Lirası kazanırken şimdi bu 10 Türk Lirası’na düşmüş durumda. 1980 yılında beri ben bu sektördeyim. Müşteri kaçırmamak için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz, kardan fedakarlık ediyoruz. Her gün işe geldiğimizde ‘Bugünü kurtaralım yeter' diyoruz. Başka çaremiz de yok aslında. 2 milimetre camı 80 Türk Lirası’na alırken şu anda aynı cam 160 Türk Lirası oldu. Işığı geçirmeyen Matobel camların ise metrekaresi ise 240 Türk Lirası oldu'' diye konuştu.