25 / 11 / 2024

Cami inşaatına karadeniz usulü köprüyle kolaylık!

Cami inşaatına karadeniz usulü köprüyle kolaylık!

Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Sultan Murat Yaylası'ndaki cami inşaatında, ustalar, inşaata kamyonetle taş götürmek için 50 metre uzunluğunda köprü yaptı. İşçiler, "hem zekamızı hem de cesaretimizi kullandık" diyor...




Trabzon'un Çaykara ilçesindeki yaylada yaptırılan cami inşaatına taş taşımakta güçlük çeken ustalar, yerden caminin kubbesine doğru yaptıkları köprüyle bu sorunu çözdü. Yörenin önemli yaylalarından biri olan Sultan Murat Yaylasında, yöre sakinlerince 2011 yılında Sultan Murat Şehitler Camisi ve Külliyesi'nin yapımına başlandı. Kışın karla kapanan 2200 rakımlı yaylada yapılan caminin zor mevsim koşullarına dayanıklı olması için dış cephesinin taşla örülmesine karar verildi. Bunun üzerine caminin dış cephesinde, yöredeki taş madeninden çıkarılan kara taş kullanıldı. Mevsim koşulları nedeniyle yılda 5 ay çalışılabilon inşaatta, 5 metre yükseklikten sonra inşaata taş taşımakta zorlanan ustalar, yerden camiye doğru, 50 metre uzunluğunda, 15 metre yüksekliğinde köprü yapmaya karar verdi. Köprü üzerinden kamyonetle taş taşıyan ustalar, hem zaman hem de iş gücünden kazanmış oldu. 


ÖRNEĞİNİ BULMAK ZOR 


Sultan Murat Şehitler Camisi ve Külliyesi İnşaatı Yürütme Kurulu Başkanı Enver Yıldırım, Sultan Murat Yaylası'ııda Türkiye'de örneği pek olmayan bir cami yaptıklarını söyledi. Sultan Murat Yaylası'nın 2200 rakımda bulunması nedeniyle cami ve külliyesini taştan yaptıklarım dile getiren Yıldırım, "Kışın sert iklim şartlarının yapılara verdiği zararı çok iyi bildiğimizden dolayı camiyi tamamen taş duvar şeklinde yapmaya karar verdik. İnşaata 2011 yılında başladık. Zor coğrafi koşullar nedeniyle sadece 5 ay çalışabiliyoruz" dedi. İnşaatı sürdürürken 5 metre yükseklikten sonra yukarı doğru taş taşımanın güçleştiğini belirten Yıldıran, ustaların "bu işin bu kadar zor olacağını tahmin etmiyorduk'şeklinde serzenişte bulunması üzerine taşları yukarı taşımak için arayış içine girdiklerini anlattı. 


200 TON TAŞ TAŞIDIK 


Yıldırım, ustaların asansör fikrine sıcak bakmayarak araçların geçebileceği bir yolun daha uygun olabileceğini söylemesi üzerine ellerindeki malzemeleri değerlendirip bu projeyi hayata geçirdiklerini dile getirerek," Önce deneme yaptık. Sonra yoldan camiye doğru çelik halatlarla köprü kurduk. Boş araçla birkaç kere köprüden geçerek deneme yaptık. Ustamızın dikkatli olduğunu görünce taş taşımasına müsaade ettim " diye konuştu.


Günboyu 


Geri Dön