11 / 05 / 2024

Camiler mimari estetiğe göre inşa edilecek!

Camiler mimari estetiğe göre inşa edilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, mahalle aralarında olan mimari estetikten uzak camilerin döneminin sona erdiğini belirtti. Özhaseki, tarihi misyona yakışır yeni camilerin inşası için düğmeye bastı.




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye genelindeki camilerin silüeti ve iç yapısına yönelik yeni bir konsept oluşturacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Diyanet İşleri Başkanlığı ile özel bir çalışma yürüttüklerini açıkladı. Mahalle aralarına artık gelişigüzel camiler yapılamayacağını belirten Özhaseki, bir proje şartı getirileceğini vurgulayarak, “Emekli amcalar bir araya geliyorlar. Belki de kendilerini affettirme güdüsüyle cami dernekleri kuruyorlar, sonra da bağış adı altında paralar alıp, cami inşaatlarına başlıyorlar. Saygıdeğer bir düşünce cami yaptırmak. Bir ibadethane yapma gayreti saygıdeğer; ama lütfen bunu da bir proje dahilinde yapsınlar” dedi.


BAKINCA HUZUR VERMELİ


Camilerin insanların en özel anlarını paylaştığı, duygusallığın en üst düzeyde olduğu alanlar olduğuna işaret eden Özhaseki, bu mekanların nezih, iç huzuru ile oturulabilecek, silüeti güzel mekanlar olması gerektiğini dile getirdi. Bakan Özhaseki, “Gecekondu camilerinin olmaması lazım. Gecekondu camilerin affedersiniz tuvaletlerinde mafyavari adamların oturup da sağdan soldan racon kesmemesi lazım. Bu şehir içinde, şehir dışında. Bu konsepti de çalışıyoruz” bilgisini paylaştı.




Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, belediye başkanlığı döneminde ödüllü bir cami proje yarışması düzenlediklerini, camilerin silüeti, iç yapısının fonksiyonu, bunların kullanımı ve işletmesi konusunda bir konsept oluşturacaklarını kaydetti. Camilerin temizlik, bakım gibi işletme işlerinin imama yüklenmemesi gerektiğini aktaran Özhaseki, camilerin binlerce insanın gelip gittiği ciddi mekanlar olduğunu vurguladı.



Karar


Geri Dön