23 / 12 / 2024

Çamlıhemşin yaylalarındaki kaçak yapılara ceza geldi

Çamlıhemşin yaylalarındaki kaçak yapılara ceza geldi

RİZE'nin Çamlıhemşin'de dedelerinden kalma taş evleri onaran ve yeni yapı inşa eden 138 kişi hakkında açılan dava sonuçlandı

 



RİZE'nin Çamlıhemşin İlçesi'ndeki 1'inci derece doğal SİT alanı olan Sal ve Pokut yaylalarında çoğu dedelerinden kalma taş evleri onaran ve yeni yapı inşa eden 138 kişi hakkında, `SİT kanununa muhalefet' ve `hakkı olmayan yere tecavüz' suçlamasıyla iki yıl önce açılan dava sonuçlandı. 138 kişiye 6'şar ay hapis 80'er lira para cezasına çarptırdı. Cezaları 5 yıl ertelendi.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Rize'de 138 yaylaciya 6 ay hapis

Rize'nin Çamlihemşin ilçesinde 138 yaylaci, haklarinda yaylada kaçak yapi yaptiklari ve kullandiklari iddiasiyla açilan davada 6 ay hapis cezasina çarptirildi.

RIZE - Çamlihemşin Asliye Ceza Mahkemesi'nde yaklaşik 2 yil önce Çamlihemşin Cumhuriyet Başsavciliği'nca Sal Yaylasi'ndaki 48, Pokut Yaylasi'ndaki 90 hanede yaşayanlar hakkinda ''sit kanununa muhalefet'' ve ''birkaç köyün ortak kullanimina ayrilmiş olan kamu malina tecavüz ve yaylada kaçak yapi yapmak ve kullanmak'' suçlamalariyla dava açildi.

Dava sonucunda davalilarin ''sit kanununa muhalefet'' suçundan beraatine karar veren mahkeme, köylerin ortak kullanimina ayrilmiş yaylada yapi yapma ve kullanma suçundan ise her haneden bir kişiye 6 ay hapis cezasi ve 80'er lira para cezasi verdi.

Mahkeme, daha sonra davalilarin sabikasiz oluşu ve iyi niyetlerini göz önüne alarak hükmün açiklanmasi erteleyerek, 5 yil geri birakti. Vatandaşlar karar gereğince 5 yil süreyle denetime tabi tutulacak.

Mahkemenin hükmün açiklanmasini ertelemesi nedeniyle Yargitay'a gitme hakki bulunmayan davalilar, hükmün açiklanmasindan itibaren 1 hafta içinde Çamlihemşin Asliye Ceza Mahkemesi'ne karara karşi itiraz dilekçesi verebilecek.

Şenvuya köyü Muhtari Atilla Güneri, köylerinden pek çok kişinin Sal Yaylasi'nda dedelerinden kalan 200-300 yillik evlerde kaldiğini ve yaylacilik yaptiklarini söyledi.

DAVA YÜZLERCE KIŞIYI ILGILENDIRIYOR
Çamlihemşin Cumhuriyet Başsavciliği'nca yayladaki evlerinin bugünkü mirasçilarindan birer kişi hakkinda dava açildiğini, dava sonucunda da mahkemenin kaçak yapi yapmak ve kullanmak suçundan davalilara hapis cezasi verdiğini ifade eden Güneri, ''Dava her hane için birer kişi hakkinda açildi. Ama her hane 8-10 kişiye miras kalmiş. Dolayisiyla aslinda yüzlerce kişiyi ilgilendiriyor'' dedi.

Yaylaciliğin geleneklerinde olduğunu, yayla evlerinin kendilerine dedelerinden miras kaldiğini, kendilerinden de çocuklarina ve torunlarina kalacağini dile getiren Güneri, şöyle devam etti:

''Bu cezayi anlamakta zorluk çekiyoruz. Çünkü yaylacilik yapabilmek için yaylada ev yapmaya mecburuz. Belki başka bölgelerde uygun iklim şartlarindan dolayi çadirda yaylacilik yapilabilir. Ama bölgemizdeki iklim şartlari dolayisiyla yayla eve yapmak zorundayiz. Bu karar uygulanacaksa o zaman Doğu Karadeniz'deki tüm yaylalarin boşaltilmasi gerekecek. Bu şekilde tüm yaylacilar hakkinda da dava açilabilir. Sorunun çözüleceğine inaniyoruz. Ancak bu sorun çözülmezse Avrupa Insan Haklari Mahkemesi'ne (AIHM) kadar gideceğiz.''

Çamlihemşin Eğitim ve Kültür Derneği Başkani Metin Gültan ise verilen kararin çok ağir olduğunu savunarak, ''Açilan davada vatandaşlarimizin köylerin ortak kullanimina ayrilan yapilari kullanmaya devam ettikleri, bu nedenle ortak kullanim alanina tecavüz ettikleri ileri sürülüyor. Ancak bu yapilar, vatandaşlarimiza dedelerinden miras kalmiş. Böyle bir davanin açilmasini bile doğru bulmuyorduk'' dedi.

Hükmün açiklanmasinin ertelendiğini, ancak yapilabilecek en küçük bir hatanin vatandaşlarin eski cezalarinin infazina neden olabileceğini kaydeden Gültan, ''Vatandaşlarimiz karara itiraz edecekler. Kararin iptal edileceğine inaniyoruz'' diye konuştu.
Posta


Geri Dön