30 / 04 / 2024

Can Akın Çağlar: Türk müteahhitlerinin yanındayız

Can Akın Çağlar: Türk müteahhitlerinin yanındayız

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki gelişmeleri yakından izlediklerini kaydeden Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar: 2.8 milyar liralık bir kaynakla Türk müteahhitlerinin yanındayız ve sınır ötesi desteğe her zaman hazırız



Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki gelişmeleri yakından izlediklerini kaydeden Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Türk müteahhitlerinin de yüreğine su serpti: 2.8 milyar liralık bir kaynakla Türk müteahhitlerinin yanındayız ve sınır ötesi desteğe her zaman hazırız

Kuzey Afıka ve Ortadoğu'da başlayan isyan dalgası Libya ile zirveye çıkarken bölgede Türk müteahhitlerin milyar dolarlık yatırımları da sekteye uğruyor. Bölge ülkelerindeki gelişmeleri yalandan takip ettiklerini ifade eden Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Ziraat Bankası'nın yurtdışında faaliyet gösteren Türk müteahhitleri için 2.8 milyarlık hazır bir limiti olduğunu belirterek "Kullanılan 600 milyon TL civarında bir kredi var. 2.8 milyar liralık bir kaynakla Türk müteahhitlerinin yanındayız ve sınır ötesi desteğe her zaman hazırız" diye konuştu. Can Akın Çağlar, Ziraat Bankası'nın 2011 yılı hedeflerini ve sektördeki gelişmeleri HT Ekonomiye anlattı.

CARİ AÇIK İÇİN EK ÖNLEMLER GEREKLİ Merkez Bankası'nın önlemleri yeterli mi

Burada gözden kaçırılmaması gereken konu karşılıkların artması kredi genişlemesini daraltırken diğer yandan piyasa faizlerini artırılıyor. Bu da hem Hazine borçlanmasının maliyetini olumsuz etkiliyor hem de dışarıdan gelen sermayeyi özendirici etki yapıyor, önlemlerin yeterli olup olmaması ise dış faktörler ile bankaların tepkilerine bağlı olarak değişecek. Bankaların kredi hacmi sınırlanırsa yeterli olur. Beklenen tepkiyi vermezlerse, yeni önlemlerin gündeme gelmesi beklenebilir.

Cari açık için alman bu önlemler yeterli mi

Cari açık için yapısal çözümler de göz ardı edilmemeli. Enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı ve verimliliği artırıcı önlemlerin alınması, TL'nin gücünün ekonominin gerçekleriyle uyumlu olması, buna örnek olarak gösterilebilir. Cari açıkla mücadelede salt para politikası araçlarının yeterince etkili olamayacağını ve para politikası dışı önlemlerin de alınmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu çerçevede kamu tasarruflarının artırılması, Brezilya'da olduğu gibi maliye politikası araçlarının da para politikasına ilave olarak kullanılması gerekebilecektir. Bankacılık üzerinden alınan önlemler tek basma yeterli olmaz. Döviz tevdiat hesaplarında da karşılıkların vadeye göre düzenlenmesi, kredilerde vade ve kredi limitleri uygulamaları, uzun vadeli finansmanı teşvik edici düzenlemeler gibi ek önlemler alınabilir.

1 milyar dolar harcayıp 2031'in Ziraati'ni oluşturacağız

Ziraat Bankası'nın gündemindeki en önemli konunun istanbul'a taşınma olduğunu söyleyen Can Akın Cağlar, ancak bankanın bugününü istanbul'a taşımanın çok katma değer yaratacak bir şey olmadığının altını çizdi. Ankara'dan taşınırken, operasyönel dönüşümü de kurguladıklarını anlatan Çağlar, "Ziraat Bankası'nın bugününün değil, 20 yıl sonrasına zıplatacak şeklinin taşınması hedefindeyiz. Bütün çabamız bu. Yoksa masayı sandalyeyi toplayıp, ihtiyacımız olan binayı da yapıp iki senede dikeriz, o çok bir şey değil" dedi. 2010 yılı boyunca 2015 stratejilerini çalıştıklarını kaydeden Çağlar, "2015'te nerde ve nasıl bir yapı içinde olacağımızı 1 yıl boyunca planladık. Bu iş için 80 kişilik bir dönüşüm ekibi oluşturduk"dedi.

BANKALARIN İYİ YANLARINI ALACAĞIZ

Dönüşüm konusunda uluslararası danışmanlarla çalıştıklarını kaydeden Çağlar şöyle devam etti: "Bu dönüşümü planlarken dedik ki, dünyada benden iyi olan bankalar var. Bu benden iyi olan bankaların iyi yönlerini analiz ediyoruz. Mesela İT'de dünyada iyi olan banka kimse onu belirliyoruz, iş süreçlerinde, müşteri ilişkilerinde, hızlı kredi vermede kim iyiyse onları belirliyoruz. O bankaların iyi yönlerini alıp uygulamaya geçeceğiz." Bu şekilde taşınmanın maliyetinin kabaca 1 milyar dolar civarında olacağını kaydeden Çağlar, "Rakam büyük gibi görünse de bankada o dönüşümü sağladığımız zaman buraya harcanan paranın çok önemli bir rakam olmadığı görülecek. Kısa sürede geri dönüşümü sağlanacak" dedi. Çağlar 2015'ten önce taşınmanın gerçekleşeceğini söyledi.

HALKA ARZ VAKIFBANK VE HALKBANK'TAN SONRA OLUR

Çağlar, Ziraat Bankası'nın yakından takip edilen halka arz hazırlıkları hakkında da "Özelleştirme için yeniden yapılanmamızı tamamladık. Kamu otoritesince alınacak her türlü kararı uygulayabilir durumdayız. Ancak Vakıfbank ve Halkbank'ın halka arzları olacağı için belki onlardan biraz daha sonra geleceğiz. 2011'de diğer bankalardan biri büyük ihtimalle olur. Seçimden sonra Halkbank'ta bu konuda gelişmeler olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Habertürk/Sefer YÜKSEL
 

 

 


Geri Dön