02 / 05 / 2024

Çanakkale Karabiga'ya 5 termik santral yapılacak!

Çanakkale Karabiga'ya 5 termik santral yapılacak!

Çanakkale'nin Biga İlçesi'ne bağlı Karabiga 'da dört santral projesi mevcut iken, bir proje daha yapılacağı ortaya çıktı. 44 kilometrelik sahil şeridinde 5 termik santral yapılacak.



Karabiga ve çevresinde kurulu bulunan ve yatırım çalışmaları devam eden 4 ayrı termik santraline ek olarak 5'inci termik santral için de başvuru yapıldı. Naren Entegre Termik Santral Proje alanın tamamı orman arazisi olduğundan herhangi bir kamulaştırma yapılmayacağı, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 17'inci maddesi gereğince izin alınacağı ileri sürüldü. Naren Enerji Elektrik Üretim A. Ş. tarafından Karabiga sınırları içerisinde 2 adet (1000 MWm/980 MWe) (2000 MWm/1960 MWe) kurulu gücünde Naren Entegre (Kül Depolama Sahası, Dolgu Alanı, İskele ve Derin Deniz Deşarjı) Termik Santrali yapılması için başvuru yapıldı. Naren Entegre Termik Santrali' nin tam kapasite işletilmesiyle birlikte yıllık üretilecek enerji miktarı 17.000 GWh olacağı ileri sürüldü. Santralde yakıt olarak ithal kömür kullanılmasının planlandığı öğrenilirken, santralde üretim faaliyetleri sırasında her bir ünitede 320 ton/saat olmak üzere toplam 640 ton/saat (5.606.400 ton/yıl) kömür tüketileceği ve santralde kullanılacak olan ithal kömür uluslararası pazarlardan (Rusya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Avustralya) temin edilerek deniz yolu ile getirileceği öğrenildi. Santralin yılda 8 Çanakkale, yapılması planlanan 10 kömürlü termik santral projesi ile Türkiye'nin en fazla kömürlü termik santral planı olan 2. şehri durumunda. İlde en fazla termik santralin kurulduğu yer ise Biga ilçesi. Greenpeace'iıı yaptığı bir araştırmada, eğer tüm planlanan santraller yapılırsa Çanakkale'de her yıl 500 erken ölüm gerçekleşecek. Bölgenin rüzgar ve güneş açısından oldukça zengin olmasına rağmen termik santral projelerinin bu kadar yoğun olması yerel halkın ve çevre örgütlerinin tepkisini çekiyor. Bunun en son örneği ise Cenal Enerji Santrali ÇED Sürecinde yaşananlar oldu. 

bin 760 saat çalışması ve projenin inşaatı aşamasında bin kişinin, işletme aşamadı sında ise 550 kişinin çalıştırılmasının planl landığı iddia edildi. 

Yurt Gazetesi


Geri Dön