29 / 04 / 2024

Çanakkale Köprüsü için yabancılardan 1.5 kat talep geldi!

Çanakkale Köprüsü için yabancılardan 1.5 kat talep geldi!

Çanakkale Köprüsü için sağlanan 2.3 milyar euroluk finansmanın ekonominin gücünü gösterdiğini belirten Başbakan Binali Yıldırım, “Yabancılardan 1.5 kat talep geldi, alamadıklarımız gönül koydu” diye konuştu.




Başbakan Binali Yıldırım, 18 Mart'ta ilk kazık çakılacak 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyol Projesi'nin finansmanı için yabancı bankaların birbiriyle yarıştığını söyleyerek "2.3 milyar euroluk finansmanın 1.6 milyarını aralarında Kore, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Çin ve Danimarka'nın da bulunduğu 10 ülkeden 24 banka sağladı. Bu 1.6 milyar euroluk finansman için 3.6 milyar euroluk teklif geldi. Alamadıklarımız da gönül koydular" diye konuştu. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, kredinin Türkiye ekonomisinin gücünü gösterdiğini söyleyen Yıldırım, "Vadesi 5 yılı geri ödemesiz 15 yıl. Faizi de libor artı 1.45. Son yıllarda alınmış en uygun kredi" mesajı verdi.


2.3 milyar euro finansman


Türkiye'nin mega projelerinden olan Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi'nde ağırlıklı bölümü yabancı finans kurumları ve bankalardan olmak üzere 2 milyar 265 milyon avro tutarında finansman geldi.

Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından kurulan Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme AŞ, 10 değişik ülkeden toplamda 24 banka ve finans kuruluşundan kredi sağladı. 

 


Geri Dön