29 / 04 / 2024

Çanakkale Köprüsü’ne Japonlar talip!

Çanakkale Köprüsü’ne Japonlar talip!

Ekonomi Bakanı Zeybekci, yapımına 2015’te başlanacak Çanakkale Köprüsü için Japonlar’ın da talip olduğunu belirterek, "Japonlar’ın bu projeyi kaptırmamak için büyük istek içinde olacaklarını biliyorum” dedi.



Japonya-Türkiye İş Forumu için gittiği Tokyo’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Japonya’nın altyapı yatırımlarına ilgisi olduğunu belirterek, “Körfez Geçiş Projesi, Tüp Geçit Projeleri, 3. köprü. Şimdi de Çanakkale Boğaz Köprüsü’ne ilgileri yoğun şekilde devam ediyor. 2015 yılında Çanakkale Köprüsü’nün yapımına başlanması hedefleniyor.Dünyanın en uzun asma köprüsü Japonya’da. Çanakkale Köprüsü o Japon köprüsünü de geçen bir köprü olacak. İnşallah bunu da Türk ve Japon işbirliğiyle yapacağız. Japonya ile görüşmeler devam ediyor şu anda. Talepleri var, çözüm önerilerini de ortaya koydular” diye konuştu. 


Projenin önemli olduğunun altını çizen Zeybekci, hem İstanbul üzerindeki yükün hafifleyeceğini hem de Anadolu’nun Avrupa ile olan bağlantısının İstanbulsuz bir şekilde yapılabileceğini kaydetti.


Zeybekci, tek alternatifin Japonya olmadığını ifade ederek, “Japonlar’ın bu alanda Türkiye’deki o projeyi kaptırmamak için büyük bir istek içinde olacaklarını da biliyorum” dedi. 


Zeybekci, Japonya’nın dünyanın 4. büyük gıda ithalatçısı olduğunu ifade ederek, “Türkiye gıdada dünyada yedinci, Avrupa’da birinci sırada. Karşılıklı olarak problemlerimiz var. Önerimiz iki ülke karşılıklı olarak birbirinin sertifikasyonlarını, ruhsatlandırmalarını tanısınlar. Problemleri büyük oranda halletmek üzereyiz şu anda. Ayrıca beyaz ette biz bu noktaya geldik. 2014 sonu itibariyle bazı problemleri aşıp, 2015’te artık fiili olarak ticaret yapmaya başlayacağımız bir dönem olarak görüyoruz” dedi.


Star




Geri Dön