27 / 12 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü'ne 11 global finans ödül!

1915 Çanakkale Köprüsü'ne 11 global finans ödül!

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, finansman yapısı ile de dünyada beğeni topladı. Proje dünyanın saygın kurumlarından 11 global finans ödülüne sahip oldu.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaat çalışmaları Türkiye’den Limak ve Yapı Merkezi, Güney Kore’den Daelim ve SK E&C şirketlerinin olduğu ortaklık tarafından gerçekleştirilen 1915Çanakkale Projesi, çoklu finansman yapısı ile dünyadaki sayılı projeler arasında yer aldı. Yapım ve işletme olmak üzere toplam sözleşme süresi 16 yıl 2 ay 12 gün olan proje için 3 milyar Avro’dan fazla yatırım yapılması amaçlanıyor.

10 farklı ülkeden toplam 25 banka ve finans kuruluşundan kredi sunan 1915Çanakkale Projesi aralarında PFI, Bonds&Loans, IJGlobal’in de olduğu dünyanın saygın kurumlarında bulunan 11 global finans ödülüne sahip olacak.

Projenin finansmanı için 2018 Mart ayında 2,265 milyar Avro tutarında beş yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 15 yıl vadeli kredi sunuldu. Kredinin yüzde 70'lik kısmı 19 yabancı banka ve finans kuruluşu, yüzde 30'luk kısmı ise Akbank, Finansbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi olmak üzere Türk bankaları tarafından seçildi.

“Güney Kore Exim bankalarından rekor finansman”

Türkiye için stratejik önem taşıyan projenin zamanında finanse edilebilmesi, kaynak çeşitliliğinin artırılması ve uluslararası kredi kuruluşlarının ilgisi ile kısa sürede önemli bir başarıya imza atıldığını ifade eden ÇOK A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Başar Arıoğlu, bu başarıdan duydukları mutluluğu dile getirdi. Arıoğlu, “Finansmanın temini için önde gelen Türk ve uluslararası finans kuruluşlarını bir araya getirdik. Diğer yandan proje finansmanı dünyanın saygın kurumları tarafından 11 ayrı ödüle layık görüldü. Önemli bir başarıya imza attık, bundan gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Finansman yapısı büyüklüğü ve çeşitliliği hakkında konuşan Arıoğlu, “Uluslararası proje finansman standartlarında yapılandırılan kredi paketi, Export Credit Agency (ECA) ve İslami finansman yöntemlerini de içeren sekiz farklı kredi diliminden oluşuyor. Koreli ihracat kredi destek kuruluşları Korea Eximbank (Kexim) ve Korea Trade Insurance Corporation (K-SURE), 1 milyar Avro tutarındaki nakit kredi ve garanti destekleri ile Türkiye'deki bir proje için bugüne kadar tahsis edilen en büyük kredi paketi ile finansmanda yer aldı. Danimarka ihracat kredi destek kuruluşu EKF ve İslam Kalkınma Grubu’na bağlı Yatırım ve İhracat Kredisi Sigortası Kuruluşu ICIEC de diğer kurumlar arasında” dedi.

Altı kurumdan toplam 11 ödül
Londra’da 6 Şubat 2019’da Project Finance International (PFI) tarafından ‘Yılın Türk Finansmanı’ ödülünün sahibi olan, 1915Çanakkale Projesi, Dubai’de Islamic Finance News (IFN) tarafından 10 Mart’ta düzenlenen IFN Ödülleri’nde ‘Yılın Proje ve Altyapı Finansmanı Ödülü’ne sahip oldu.

Londra’da 21 Mart’ta IJGlobal tarafından gerçekleşen ödül töreninde Avrupa’da Otoyol Kategorisi’nin birincisi olan 1915 Çanakkale Projesi, ‘Türkiye’nin Finans Oscarları’ olarak görülen ve ‘Türkiye Bonds & Loans Ödülleri’nde de ‘Yılın Proje Finansmanı’ ve ‘Yılın Altyapı Finansmanı’ kategorilerinde birincilik ödüllerine sahip oldu.

Lizbon’da 31 Mayıs’ta hayata geçirilen Proximo Finans Ödülleri’nde ‘Yılın En İyi Exim Destekli Projesi’ne layık görülen proje, son olarak Haziran'da Londra’da gerçekleşen EMEA Finance tarafından, Avrupa’nın ‘En İyi Proje Finansmanı’ ve ‘En İyi Kamu Özel İşbirliği Projesi’, EMEA bölgesinin ‘En İyi Proje Finansmanı’, ‘En İyi Yol Projesi’ ve ‘En İyi Sendikasyon Kredisi’ seçilip beş ödülün sahibi oldu.


Geri Dön