08 / 05 / 2024

Çanakkale'de odun ihtiyacı için orman kesiliyor!

Çanakkale'de odun ihtiyacı için orman kesiliyor!

Çanakkale şehir merkezi yakınlarında bulunan eşsiz güzellikteki ormanlar ‘odun ihtiyacını karşılama’ gerekçesiyle kesilmeye başlandı.Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Radar Tepesi mevkiinde sessiz sedasız 64,5 hektarlık kızılçam ormanını kesti.



Çanakkale şehir merkezi yakınlarında bulunan eşsiz güzellikteki ormanlar ‘odun ihtiyacını karşılama’ gerekçesiyle kesilmeye başlandı.Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Radar Tepesi mevkiinde sessiz sedasız 64,5 hektarlık kızılçam ormanını kesti. Bölgenin üçte biri, çorak bir görünüme büründü. Yeniden ağaçlandırılacağı açıklansa da, Çanakkaleliler bölgenin tekrar eski güzelliğine kavuşmasının yıllarca süreceği için Bakanlığa tepki gösteriyor.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bir süre önce endüstriyel ağaçlandırma eylem planı anlamına gelen ‘Endüstriyel Plantasyon’ çalışmalarına başlamıştı. Bu çerçevede Çanakkale’nin en güzel ormanı olarak bilinen, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin üst tarafındaki Radar Tepesi’nde bulunan ağaçlar kesilmeye başlandı. Geçen yıl proje kapsamında Çanakkale’de 141 hektarlık kızılçam ormanı kesilmişti. Bu yıl ise 64,5 hektarlık kızılçam ormanı kesiliyor. Köylüler, ormanların kesilmesine karşı çıktı. Yetkililer ise köylüleri susturmak için ise kesim işini muhtarlığa verdi. Muhtar da işi başka birine ihale etti. Şimdiye kadar alanın üçte biri kesildi. Kesilen ağaçlar, talaşa dönüştürülüp Bursa’nın İnegöl ilçesindeki sunta fabrikasına gönderiliyor.


Çanakkale Orman İşletme Müdürü Metin Uygun, kesilen alana yeni fidanlar dikileceğini söyledi. Bu fidanların ise 35-40 yılda kesilen ağaçların yerini tutacağını aktardı. Metin Uygun, “Bu yıl Yağcılar köyü ile birlikte Taşlıtarla ve Kemel köyleri sınırlarında toplam 144 hektarlık kızılçam ormanını keseceğiz. 2043 yılına kadar il genelinde toplam 8 bin 421 hektar orman kesilmiş olacak. 40 yaşın üzerindeki ağaçlar kesiliyor. Bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında bölgenin yapısına uygun, hızlı büyüyen türlerle ağaçlandırma yapacağız. Bu projedeki hedef, hem ülkenin odun hammaddesi ihtiyacını karşılamak hem de ormanları gençleştirmek.” dedi.


Zaman 


Geri Dön