02 / 05 / 2024

Çanakkale'de 879 riskli bina yıkıldı!

Çanakkale'de 879 riskli bina yıkıldı!

Çevre ve Şehircilik Çanakkale İl Müdürü Ömer Bolat, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne dek 966 adet riskli bina tespit edildiğini söyledi.



Çevre ve Şehircilik Çanakalle İl Müdürü Ömer Bolat, Çanakkale'de başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bu zamana kadar 966 adet riskli bina tespit edildiğini, bu binalardan 879 adet binanın yıkıldığını söyledi. 

Çanakkale Gündem Gazetesi'nde yer alan habere göre, Çanakkale’deki kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kira yardımı olarak toplam 7 milyon 911 bin 410 TL, faiz desteği olarak toplam 6 milyon 906 bin 500 TL kaynak kullanıldı. 

Her kente özgü kentsel dönüşüm

Her belediyenin kendi ilçesine veya iline dair Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayına sunacağını, kentsel dönüşümün bundan böyle hazırlanan bu belgeye göre yapılacağını söyleyen Ömer Bolat, şu açıklamalarda bulundu: “Kentsel dönüşüm strateji belgesine göre, dönüşüm alanları, kentin bir bölümünde değil bütününe yönelik yapılan analizler neticesinde belirlenecektir. Dönüşüm alanları, risk durumu, halkın beklentisi, finansal analizler, konut ve işyeri ihtiyacı ile çevresel etkiler göz önünde bulundurularak öncelik sırasına konulacaktır.”

Sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek

Sürece halkın tam katılımının sağlanacağını, kentsel dönüşüm alanları ilan edilmeden önce vatandaşların taleplerinin toplanacağını, hak sahiplerinin ihtiyaçları doğrultusunda hareket edileceğini söyleyen Ömer Bolat, “Yatay mimari, sosyal ve teknik altyapı ihtiyacı, engelsiz yaşam, çevresel değerlerin korunması, sürdürülebilirlik ile tarihi ve kültürel mirasın korunması hususları esas alınarak belirlenen tasarım ilkelerinin dışına çıkılmayarak, hem ekonomik hem de ihtiyaca dair arz talep dengesi sağlanmış olurken sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek, bu sayede kaynaklarımızın en verimli kullanımı sağlanacaktır” diye konuştu.

Hiçbir inşaat yarım kalmayacak

Artık hiçbir inşaatın yarım kalmayacağını sözlerine ekleyen Bolat, “Sadece teknik ve finansal yeterliliği sağlayan yatırımcılar kentsel dönüşüm uygulamalarında bulunabilecek, vatandaşların haklarını güvence altına almak için yatırımcılardan yapım bedelinin yüzde 10’una kadar teminat alınacak ya da tamamlama sigortası istenecektir İnşaatın ilerleme seviyesine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından satışlara izin verilecektir. Halk arasında temelden veya maketten satma, satın alma yöntemi sona ermiş olacaktır.” dedi.
 


Geri Dön