21 / 12 / 2024

Çanakkale'de emlak hareketliliği arttı!

Çanakkale'de emlak hareketliliği arttı!

Başbakan Binali Yıldırım’ın Gelibolu ile Lapseki arasında yapılması planlanan boğaz köprüsünün temelinin gelecek yıl 18 Mart’ta atılacağını açıklaması, Çanakkale’de büyük heyecan yarattı. Gelibolu ve Lapsekililer, dönümü 10 bin lira olan arsalarının 50-60 bin lira olduğunu söyledi.



Gelibolu’da sokaklarda ilçe sakinlerinin öncelikli gündem maddesi temelinin 18 Mart’ta atılacağı açıklanan Çanakkale 1915 Köprüsü. Emin Özal isimli vatandaş aldığı müjdeli haberle, “Yapılan hizmet hiç kötü olur mu be ya?” dedi.


Başbakan Binali Yıldırım’ın Gelibolu ile Lapseki arasında yapılması planlanan boğaz köprüsünün temelinin gelecek yıl 18 Mart’ta atılacağını açıklaması, Çanakkale’de büyük heyecan yarattı. Avrupa ve Anadolu yakasında köprünün ayaklarının bulunacağı Gelibolu ve Lapseki’de ise herkesin Gündemi yeni köprü. Bölgede köprü beklentisi çeyrek asır öncesine kadar dayanıyor. Yıllardır konuşulan köprü projesinin hayata geçecek olması, ilçe sakinlerince mutluluk kaynağı. Köprüyle Çanakkale’nin çehresinin değişeceğini ve feribot sıralarının tarih olacağını düşünen Gelibolu ve Lapsekililer, müjdenin ardından dönümü 10 bin lira olan arsalarının 50-60 bin lira olduğunu söyledi.  


Gelibolu’da sokaklarda ilçe sakinlerinin öncelikli gündem maddesi Çanakkale 1915 Köprüsü. İsmail Akçay, HASAN Yeşilyurt ve Emin Özal’a Gelibolu’da bir çay evinde rastlıyoruz. Köprünün Gelibolu ayağına en yakın yerleşim yeri olan Sütlüce köyü sakini Akçay, Başbakan Yıldırım’ın yıllardır bekledikleri müjdeyi nihayet verdiğini söylüyor. “Yıllardır Çanakkalelinin beklediği bir haberdi bu. İlçemiz için önemli. Bizim köy civarında araziler de oldukça değerlendi” derken, Yeşilyurt’tan itiraz geliyor. Feribot sırasının Gelibolu için sorun olduğunu belirten Yeşilyurt, “Sıra da olsa özellikle yaz dönemlerinde ilçemize gelenler alışveriş yapıyor. Bu bize büyük katkı. Köprü olursa insanlar durmadan transit geçecek. Bizim için çok iyi olmaz” diyor. Özal ise köprünün sadece Çanakkale ya da ilçeleri için değil Türkiye için büyük bir proje olduğunu belirterek, “Yapılan bir hizmet hiç kötü olur mu be ya?” diyor.


‘Kalkınma yaşanacak’


Gelibolu’da hakim olan köprü gündemi köprünün diğer ayağının geçeceği Lapseki’de de kendini hissetiriyor. Muharrem Yıldız, Lapseki’nin meyve üreticiliğinde söz sahibi olduğunu belirterek, “Bizler meyve üreterek geçiniyoruz. Ürettiğimiz ürünleri hızlı gönderebiliriz. Ülkemiz için de büyük bir değer. Bir rüzgâr çıktığında feribot seferleri iptal oluyor. Avrupa ve Anadolu arasında başkaca bir geçiş yolumuz da yok” diyor. 


Lapseki’de çiftçilik yapan Zihni Tutkun’a göre inşaat başladığında insanlar kalkınma yaşayacak. “Şantiye kurulduğunda burada nereden baksanız 2 bin kişi olacak” diyor. Lapseki’de köprünün ayağının geçeceği güzergâha yakın bir yerde elma bahçesi bulunan Sinan Sarmaz “Köprünün getirisi dıyında götürüsü de olacak. Meyvemi daha hızlı nakledebileceğim ama bahçelerimden birini de kaybetmiş olacağım” diyor.  


‘Termik santral daha tehlikeli’


Gelibolu’nun CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Özacar her konuda olduğu gibi, boğaz köprüsü konusunu da olumlu tarafları ile ele aldıklarını belirterek, “Boğaz Köprüsü’nden geçenler geçecektir, bölgemizi tercih edenler edecektir. O zaman bunun özelliği de ortaya çıkacak. Köprü ne zaman yapılır bilemem. Ancak bölgemizi kötü etkileyeceğini düşünmüyorum. Her olayda olduğu gibi olumlu ya da olumsuz etkileri olacaktır. Köprünün bölge tarımını olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Bölgemizi asıl termik santrallerin etkileyeceğini, karşımızdaki, yanımızdaki termik santrallerin bölge için asıl tehlike olduğunu düşünüyorum. Termik santral tüm bunlardan daha tehlikeli olan bir girişimdir. Köprüden değil, termik santrallerden olumsuz anlamda etkileneceğiz” diyor.  


‘Artık her şey çok daha net’


Boğazın Avrupa yakasındaki Gelibolu’nun yanında Anadolu yakasındaki Lapseki’de de hareketlilik çok net hissediliyor. Lapseki Belediye Başkanı Ak Partili Eyüp Yılmaz, Milliyet’e proje alanını göstererek, “İstanbul Boğazı’nda 3 inci var, Çanakkale’de de yeni bir inci asılmış olacak” diyor. Başkan Yılmaz, köprüyü Çanakkalelilerin uzun zamandan beri beklediğini belirterek “İnsanlar boğazda saatlerce feribot kuyruğu bekliyor. Zaman insanlar için artık çok önemli. Burada tatil günlerinde saatlerce beklenmesi hakikaten büyük zaman kaybı. Başbakanımızın açıklamasından sonra hepimiz burada heyecanlandık. Lapseki’de ve Çanakkale çevresinde bir heyecan oldu. Köprünün bir ayağının ilçemizde olması hasabiyle burada şu anda yoğun bir hareketlilik var. Uzun zamandan beri bu zaten devam ediyordu. Zaman zaman Cumhurbaşkanımızın açıklamaları, Körfez geçişinin, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bitmiş olması buradaki mega proje için de beklentiyi artırmıştı. 2017’nin 18 Mart’ında temeli atılacak Çanakkale 1915 Köprüsü için de artık her şey net” ifadelerini kullanıyor. 


Teknik anlamda köprünün yollarıyla beraber yapılacağını belirten Yılmaz, “Yol Kınalı’dan başlayacak, Silivri, Malkara, Keşan, Gelibolu, Lapseki, Çan, Yenice, Balya ve Savaştepe’de Körfez geçişinden gelen otoyolla birleşecek. Genel anlamda plan bu. Boğazın toplam uzunluğu 3 bin 600 metre. 3 gidiş 3 geliş olarak planlanan bir köprü. 800’er metre hem Rumeli tarafından hem de Anadolu tarafından girilerek köprü ayakları denize yerleştirilecek. İki direk arası uzunluk da 2 bin 23 metre olacak” diyor. 


‘Sürekliliği olmalı’


Köprüden bazı beklentileri olduğunu belirten Yılmaz, sözlerine şöyle devam ediyor:


“Öncelikle burada istihdam alanında ciddi bir katkı olacağını düşünüyoruz. Köprünün bir ayağı tarafında bin 500 kişi, diğer ayağında bin 500 civarında işçi istihdam edilmesini öngörüyoruz. Belde ve köylerimizle nüfusumuz 20 bin civarında. Bizde sanayi yok. Tarıma dayalı bir meyvecilik var. İnsanların çoğu bizim bölgemize gelip yerleşmek istiyorlar, gelip ev, arsa almak istiyorlar. Uzun zamandır bu talep vardı ama son 1 haftadır bu kat be kat arttı. Telefon edip, ‘Lapseki’de otel var mı? Otel yapalım’ gibi taleplerle geliyorlar. Bizim kapımız herkese açık. Bölgenin gerçekten değerlenmesi lazım. Araziler değerlenir ama bunun yanında bölgede otel var mı? Yani sürdürülebilir bir kalkınma planlıyoruz. İnsanlar arazilerini sattılar. Bitti mi yani iş? Bunun sürekliliği olmalı. Kendi çalışmalarımızı yapıyoruz. Burada çarpık yapılaşmaya asla ve asla müsade etmeyeceğiz. Bakir doğa dokusu önemli.”


‘5 olan emlakçı sayısı 80’e çıktı’


Gelibolu’da Yüksel Emlak’ın sahibi Mahmut Yüksel, Başbakan’ın açıklamasının ardından emlak hareketinin hiç olmadığı kadar arttığını belirterek, “Biz de projeyi planlarımıza ekledik. Müşterilerimize bu harita üzerinden arsa satışı yapıyoruz. Bağlantı yolları, viyadükler hepsi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planından alıntı. Projeye dair yapılan her açıklama dönem dönem burada hareketliliğe sebep oluyordu. Ancak bu kez durum farklı. Bu kez Başbakan’ın ağzından bizzat tarih verilerek projeden bahsedildi. İlçede Sütlüce ve çevresinde özellikle deniz kenarında arsaları olanlar da katlanan değerin farkında. Önceden dönümü 50 bin olan yer şu an 150-200 bin lira değerinde” ifadelerini kullanıyor.


Lapseki’deki arsa fiyatları da Gelibolu’dan çok farklı değil. Lapseki’de 7 yıl önce 5 emlakçı olduğunu belirten Erayefe Gayrimenkul ortaklarından Erdem Bellibaş, “Sadece 7 senede 80’e yakın emlakçı oldu ilçemizde. Bu rakam bile buradaki emlak hareketliliğinin en net göstergesi. Söylenti aşamasında olan proje artık net şekilde ortada. 3 yıl önce dönümü 10 bin olan arsalar artık 50-60 bin lira. Özellikle İstanbul ve Bursa’dan ciddi talepler alıyoruz” diye konuşuyor.   


Ray hattı da olacak


Çanakkale 1915 Köprüsü, Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edilecek. Çanakkale Boğazı’nın ilk, Marmara Denizi üzerindeki 5’inci asma köprü olacak köprü 2 direkli olacak. 3+3 şeritli inşa edilecek köprünün uzunluğu 3 bin 869 metre olacak. İki direk arası mesafe ise 2 bin 23 metre olarak planlandı. Köprü lastik tekerlekli araçların yanı sıra sahip olacağı ray hattı sayesinde de tren geçişlerine elverişli halde olacak.


Milliyet



Haber Yeni Çağ Gazetesi'ne şu şekilde yer aldı ;



Başbakan Binali Yıldırım tarafından 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün temelinin 18 Mart 2017'de atılacağını açıklanması üzerine Lapseki ilçesinde arazi fiyatları aşırı arttı. Gelibolu'ya bağlı Sütlüce ile Lapseki ilçesinde yer alan Şekerkaya mevkii arasına kurulacak köprünün 2023 yılına kadar hizmete girmesi bekleniyor. Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, sürecin artık resmen başladığını söyleyerek, “Başbakanımız, ‘18 Martta kazmayı vuracağız’ dedi. Zaten süreç devam ediyordu. Cumhurbaşkanımız ve başbakanımızın daha önceki açıklamalarını biliyoruz. Bakanlar kurulunda yapılan açıklamayla bu işin resmen yapılacağı ortaya çıktı.


18 Martta Lapseki ile Gelibolu arasına yapılacak köprünün temelini inşallah atacağız. Nüfusun 60 bini aşacağı tahmin ediliyor. Alt yapıyı buna göre hazırlıyoruz. Çarpık şehirleşmeye asla izin vermeyeceğiz" dedi.


Lapseki ilçesinde müteahhitlik yapan Sebahattin Demirci, köprüyle inşaat sektörünün de canlanacağını söyledi. Sebahattin Demirci, arsalarını satacak olanları ikaz ederek, “Vatandaşlarımız bundan sonra daha dikkatli olmalı. Arsa ve arazi sahibi olanlar kim daha çok veriyorsa ona gidelim mantığı taşıyor. Bu çok yanlış. Güvenilir müteahhitlerle çalışılmak lazım" dedi.


Emlakçi Erdem Bellibaş ise, fiyatların şimdiden 10 katına kadar çıktığını, arz ve talep dengesinin değiştiğini söyleyerek, "Talep arttı. Bir arsanın 5-6 tane alıcısı var. Bu da haliyle fiyatları yükseltiyor. Köprü gündeme gelmeden önce dönümü 10 bin lira civarında olan yerler 10 katına kadar yükseldi. Bu süreçten sonra emlak piyasası daha da değişecek gibi gözüküyor" dedi. 


Yeni Çağ



Haber A Gazete'de şu şekilde yer aldı...



Başbakan Binali Yıldırım tarafından 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsünün temelinin 18 Mart 2017'de atılacağını açıklanması üzerine Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde arazi fiyatları aşırı arttı. Gelibolu'ya bağlı Sütlüce ile Lapseki ilçesinde yer alan Şekerkaya mevkii arasına kurulacak köprünün 2023 yılma kadar hizmete girmesi bekleniyor. Lapseki ilçesinde müteahhitlik yapan Sebahattin Demirci, köprüyle inşaat sektörünün de canlanacağım söyledi. Demirci, arsalarını satacak olanları ikaz ederek, "Vatandaşlarımız bundan sonra daha dikkatli olmalı. Arsa ve arazi sahibi olanlar kim daha çok veriyorsa ona gidelim mantığı taşıyor. Bu çok yanlış. Güvenilir müteahhitlerle çalışılmak lazım" dedi. 


FİYATLAR ARTTI 

Emlakçı Erdem Bellibaş ise, fiyatların şimdiden 10 katma kadar çıktığını, arz ve talep dengesinin değiştiğini söyleyerek, "Talep arttı. Bir arsanın 5-6 tane alıcısı var. Köprü gündeme gelmeden önce dönümü 10 bin lira civarında olan yerler 10 katına kadar yükseldi" dedi.



A Gazete


Geri Dön