14 / 05 / 2024

Çanakkale’deki Ağadere Vadisi betonlaşma tehdidi altında!

Çanakkale’deki Ağadere Vadisi betonlaşma tehdidi altında!

Çanakkale Savaşları'nın yapıldığı tarihi Gelibolu Yarımadası'nda inşaat çalışmalarının en fazla yapılacağı yer ise Eceabat ilçesine bağlı Agadere Vadisi. Çanakkale Savaşları'nda yaralı askerlerin tedavi edildiği yer tehdit altında...



Çanakkale Savaşları'nın yapıldığı tarihi Gelibolu Yarımadası'nda inşaat çalışmalarının en fazla yapılacağı yer ise Eceabat ilçesine bağlı Agadere Vadisi. Çanakkale Savaşları'nda yaralı askerlerin tedavi edildiği yer. Ağır yaralılar, denizyoluyla İstanbul'a sevk ediliyordu. Şehit olanlar ise vadinin yamaçlarına gömülüyordu. Şimdiye kadar bir çivinin bile çakılmadığı bu vadinin doğallığını bozan proje, Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi Şehitliği, 42 hektar alanı kapsıyor. Proje, şimdiye kadar bölgede yapılmışların en büyüğü olacak ve 16 milyon 974 bin liraya mal olacak. Projede ziyaretçi bilgilendirme binası, jeofizik radar taramasıyla yerleri belirlenen Ağadere Şehitligi'ne ait 13 bölgedeki defin alanlarının ihyası, şehitliğin gezilebilmesi için ahşap kaplama yaya yollan yapılacak. Projede tepki çeken en önemli kısım ise vadinin en yukansındaki, 135 metre uzunluğunda hastane müzesi. Bina, birçok zeytin ağacının da kesildiği yeşil alanın tam ortasında yükseliyor. Deniz kenarından başlayıp müzeye kadar uzanan, ahşap 'Sonsuzluk Yolu' da yapılacak. Müzenin 135 metre uzunluğundaki dış duvarına ise bu bölgede şehit olan Mehmetçiklerin isimleri yazılacak. 


Hastane müzesinin yanında bir mescit ve hilâl şeklinde, branda kaplamadan yapılacak bir anıt olacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, "Hassasiyetimiz, alanın doğal halinin, bitki örtüsünün, özellikle de zeytin ve çam ağaçlarının korunması ve muhafazası yönünde." ifadelerini kullanıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay ise, "Çanakkale Savaşlan'nda bu kadar öneme sahip yer, aslına uygun ihya edilmeliydi. Ağaç kesilmeden, beton dökülmeden yapılmalıydı. O dönemde kurulan seyyar çadır hastanelerin çizimi var elimizde. Şimdiki teknolojiyle bunların aynısı çok rahat yapılabiliyor." diyor. 


Zaman Gazetesi 


Geri Dön