29 / 04 / 2024

Antalya Kalkan betonlaşma tehdidi altında!

Antalya Kalkan betonlaşma tehdidi altında!

Akdeniz’in en önemli turistik beldelerinden olan Kalkan da aynı Kaş gibi rant odaklarının hedefi haline gelmeye başladı. Kalamar Koyu’nda yapılmak istenen otel yüzünden dağın büyük bölümü kazılarak adeta mermer ocağına haline getirildi.



Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı imar planıyla betonlaşma tehdidi yaşayan Kaş’tan sonra Kalkan’da aynı kaderi paylaşmak üzere. Dünyanın en önemli turizm merkezleri arasında yer alan beldenin doğasının son dönemde kuralsızca yapılmak istenen tesislerle yok edilmeye çalışıldığını kaydeden Kalkan halkı, yetkililerin bu vahşete bir an önce son vermesini istedi. Gazetemizi arayarak bölgede yaşananlarla ilgili ihbarlarda bulunan Kalkanlılar, yetkilileri göreve çağırdı.


DAĞLAR KANUNSUZCA DELİNİYOR

Kalkan’da her önüne gelenin isteği gibi dağları delerek inşaat yapmasına izin verilmemesini isteyen vatandaşlar, “Kalkan’da villaların ve otellerin bulunduğu Kalamar Koyu’nda yapılmak istenen otel yüzünden dağın büyük bir bölümü tamamen kazıldı. Duyduğumuza göre 11 dönümlük bu alanın alt tarafına büyük bir yüzme havuzu ve bungalov evler, üst tarafa da otel yapılmak isteniyor. ‘Kıyı Kenar Kanunu sahilin ilk 50 metresine ancak bungalov tipi, tek kat evler yapabilirsin’ diyor. Dolayısıyla sahile her isteyen istediği gibi inşaat yapamaz. Bunun bir kanunu var. Ama burada yapılan inanılır gibi değil. Neredeyse Kalamar Koyu’nun hemen üzerinde dağı tamamen yerle bir edip otel dikmeye çalışıyorlar” diyerek şikâyetlerini dile getirdiler.


MERMER OCAĞI GİBİ

Kalamar Koyu’nun hemen üzerindeki tepenin 40 metre oyularak adeta mermer ocağına dönüştürüldüğüne vurgu yapan Kalkanlılar, eleştirilerine şöyle devam etti: “Kalkan’da yüzde 20 civarında bir imar durumu var. Yani 1 dönüm alana 200 metre inşaat yapabilir. Kodu aldıktan sonra da yolun varsa yoldan 15 santim yüksek yapabilirsin. Bunun kodunu belediyenin fen memuru ya da harita mühendisi verir ve altına kaşesini basar. Ama burada 40 metrelik bir uçurum var. Sanki oraya mermer ocağı açılmış gibi. Projede kütle bir bina da yok. Burası tam olarak imara açılmış bir yerde değil. Zaten öyle bir imar izni ve ruhsat şekli de yok. Bu tip uygulamalarla Kalkan resmen betonlaştırılıyor. Kalkan’da adeta belediye yok. Herkes istediği gibi at oynatıyor. İsteyen isteği gibi inşaat yapabiliyor ve kimse de bu duruma ‘dur’ diyemiyor.”


BAŞKAN’IN BİLGİSİ VAR

Kalkan’daki vahim durum konusunda Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer’in de bilgisinin olduğu ileri süren vatandaşlar, “Ne yazık ki belediye başkanı Halil Kocaer de sık sık uyarılmasına rağmen Kalkan’daki bu doğa katliamına bir şey yapamıyor. Her seferinde ‘tamam o konuda çok hassasız’ diyor ancak adamlar hala dağı delmeye devam ediyor. Kimsenin böyle ‘ben istediğim yeri kazarım ve istediğimi yaparım’ gibi bir hakkı olamaz. Artık yetkililerin bir an önce Kalkan’a acilen bir müfettiş göndermesini ve buradaki bu vahim durumu kayda geçirmesini istiyoruz” diye konuştular.



Antalya Gazetesi


Geri Dön