30 / 04 / 2024

Türkiye GSYİH'sinin 88,5 milyar doları doğal afetlerin tehdidi altında!

Türkiye GSYİH'sinin 88,5 milyar doları doğal afetlerin tehdidi altında!

Lloyd's’un 'Şehir Risk Endeksi' araştırmasına göre, Türkiye'nin en büyük 8 ekonomik merkezinin doğal afetlere karşı sigorta teminatı eksiği nedeniyle ülkenin GSYİH'sinin 88,5 milyar doları doğal afetlerin tehdidi altında.



Uzmanlaşmış sigorta birliği Lloyd's’un araştırmasına göre Türkiye'nin en büyük 8 ekonomik merkezinin doğal afetlere karşı sigorta teminatı eksiği nedeniyle ülkenin GSYİH'sinin yaklaşık 90 milyar doları önümüzdeki 10 yılda risk altında... 


DEPREM, SEL VE KURAKLIK 

Lloyd's Şehir Risk Endeksi araştırması, doğal tehditlere ilişkin tüm dünyadan 301 büyük şehri analiz ediyor. Çalışmaya göre İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Gaziantep ve Konya'da deprem, sel, kuraklık ve sıcak dalgası gibi doğa olaylarının yol açtığı felaketler riskli GSYİH'nın 88,5 milyar dolarına karşılık geliyor. Borsa kriz ve petrol krizi gibi beşeri tehditler ise GSYİH'nın 61,97 milyar dolarını tehlikeye atıyor.  En büyük ekonomik risk, GSYİH'nin 50,4 milyar dolarını tehdit altına sokan deprem tehlikesi. Bu tehdit İzmir'deki riskli GSYİH'nin neredeyse yarısını, İstanbul'da ise yaklaşık üçte birini oluşturuyor. 


Sigortalılık oranı artırılmalı

Lloyd’s Yönetim Kurulu Başkanı John Nelson, "Türkiye'nin büyüyen ekonomisi doğal afetler, özellikle de deprem riskiyle karşı karşıya. Sigortalanma oranı artırılmalı" dedi. 


Akşam 


Geri Dön