29 / 04 / 2024

Çanakkale'deki depreme dayanıksız sosyal konutlar için 7 yılda hiçbir adım atılmadı!

Çanakkale'deki depreme dayanıksız sosyal konutlar için 7 yılda hiçbir adım atılmadı!

Çanakkale'de yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı beş katlı 86 bloklu sosyal konutlar için yedi sene önce 'Depreme dayanıksız' raporu verilmesine rağmen somut hiçbir önlem alınmadı. Ev sahipleri, çözüm için geç kalındığını belirtiyor...



Çanakkale Belediyesi, 2013'te sosyal konutlar olarak bilinen, beşer katlı 86 blok için ‘depreme dayanıksız’ raporu vermesine karşın bugüne kadar konuyla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı. Konutlarla ilgili belediye ve iktidar birbirini suçlarken toplam 860 dairede yaşayan 3 bin kişi deprem korkusuyla diken üstünde yaşıyor.

Sözcü Gazetesi'nden Mehmet Andaç'ın haberine göre, AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “İş artık belediyede” derken, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise çözüm için Cumhurbaşkanlığı kararının gerektiğini ileri sürdü.

TAMAMI DEPREME DAYANIKSIZ!

Çanakkale Belediyesi’nin ‘Sosyal Konut Bölgesi’ ilan ettiği alanda, vatandaşların kurduğu kooperatifler ilk konutların temelini 1972'de attı. Bölgede son bloklar 1990 yılında bitirildi. Ancak belediye uzmanlarının 2013'teki incelemesinde 86 bloğun tamamı için ‘depreme dayanıksız’ raporu verildi.

Çanakkale deki depreme dayanıksız sosyal konutlar için 7 yılda hiçbir adım atılmadı!

7 YILDA ARPA BOYU YOL ALINMADI

Çanakkale Belediyesi, Sosyal Konutlar’ın yıkılması için Kentsel Yenileme Projesi ismiyle yarışma düzenledi, proje seçti. Sosyal Konutlar’da yaşayan mülk sahiplerinden de vekaletname toplandı. Proje, 7 yıl içerisinde belli bir noktaya getirildikten sonra bürokrasiye takıldı. Bu sürede somut hiçbir adım atılmayan bölge, Elazığ depremi ile tekrar gündeme gelirken Çanakkale Belediyesi ve iktidar temsilcileri birbirlerini suçlamayı sürdürdü.

Çanakkale deki depreme dayanıksız sosyal konutlar için 7 yılda hiçbir adım atılmadı!

TURAN TOPU BELEDİYE’YE ATTI

AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan katıldığı bir toplantıda konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

“Çanakkale’de eski yıllarda yapılan sosyal konutlar var. Depreme dayanıksız olduğunu biliyoruz. Kentsel dönüşüme girmesini istiyoruz. Çevre Müdürlüğü çalışmasıyla beraber Bakanlık ayağı dediğimiz bölümü bitti. Bakanlık riskli alan ilan etti. Bundan sonra hangi bina yıkılacak, nasıl süreç işleyecek, iş artık belediyede. Bundan sonra belediye adım atacak, biz omuz vereceğiz” 

Çanakkale deki depreme dayanıksız sosyal konutlar için 7 yılda hiçbir adım atılmadı!

BAŞKAN GÖKHAN: BİZ ZATEN GEREĞİNİ YAPTIK

AKP’li Turan’ın bu açıklaması üzerine CHP’li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, meclis toplantısında yaptığı konuşmada konuya ilişkin gerekli şartların oluşmadığına dikkat çekerek şunları aktardı:

“Bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var. Sayın Milletvekilimiz, ‘Artık riskli alan işi tamam, top belediyede’ diyor. ‘Belediye gereğini yapsın’ diyor. Ama biz zaten gereğini yaptık. Burada şuna bakmak gerekiyor, bir yer nasıl ‘riskli alan’ ilan ediliyor? Bunun için önce Sayın Cumhurbaşkanı’nın kararnamesine ihtiyaç var. Sayın Cumhurbaşkanı ‘burası riskli alan’ diyor. Ancak onun imzasının olduğu kararname olduğunda orası bu kapsama alınabiliyor. Bu yüzden bu bir polemik konusu değildir.”

“İKTİDAR-MUHALEFET ÇEKİŞMESİ SÜRECİ UZATTI”

Hükümet ve muhalefet için adeta top çevirme oyununa dönüşen Sosyal Konutlar Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlar geçtiğimiz günlerde Çataltepeliler Derneği’nde bir araya geldi ve yetkilileri göreve çağırdı. Sosyal Konutlar’da daire sahibi Ali Şenyürek, çözümün geciktiğini vurgulayarak, “Biz yıllardır bu sorunun çözülmesini bekliyoruz. Çanakkale Belediyesi bu bölge ile ilgili projeleri hazırladı. İktidar-muhalefet çekişmesinden dolayı çözüm gecikiyor. Bugüne kadar bu sorunun çözülmesi gerekiyordu. Ben deprem kokusu yüzünden buradaki evimi bırakıp kiraya çıktım” diye konuştu.

“İNSANLAR HUZURSUZ”

Konuyla ilgili konuşan İsmetpaşa Mahalle Muhtarı Özkan Vural, biran önce harekete geçilmesini istediklerini ifade ederek, “Burada yaklaşık 3 bin kişi kişi deprem kokusuyla diken üstünde yaşıyor. Herkes dar gelirli ve çaresiz. Atılan adımlar kağıt üzerinde kaldı. Tarafların yan yana gelerek sorun neyse çözmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

SOSYAL KONUTLAR BÖLGESİ

Çanakkale’de, batısında Tuğsavul Caddesi, güneyinde Sarıçay, doğusunda 30 Ağustos Caddesi, kuzeyinde 10 Ağustos Caddesi arasında kalan bölge Sosyal Konutlar olarak biliniyor. Söz konusu bölgede 860 dairede yaklaşık 3 bin vatandaş oturuyor. 

Zorunlu deprem sigortanızı kontrol edin!

Türkiye’de bir ilk! Depremin etkisini yüzde 80 azaltacak sistem!

 


Geri Dön