29 / 04 / 2024

Çanakkale'deki sosyal konutların riskli alan oldukları iddiası TBMM'de!

Çanakkale'deki sosyal konutların riskli alan oldukları iddiası TBMM'de!

Çanakkale'de bulunan sosyal konutların riskli alan oldukları iddiası meclis gündemine taşındı. CHP'li Ceylan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale'de bulunan sosyal konutların riskli alan oldukları iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Ceylan, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

CHP'li Ceylan, ''Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim'' diye konuştu.

Ceylan, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''31.05.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un hükümleri açık olmakla beraber, Çanakkale'deki yerel basında yer alan bazı haberlerde bir sayın milletvekilimizin açıklamasına dayanılarak çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sosyal Konutları 'Riskli Alan' ilan ettiği bazı haberlerde ise Bakanlığın Riskli Alan talebini reddettiği yer almıştır. Çanakkale Merkez ilçenin İsmetpaşa Mahallesi'nde, 69 bin 522 metrekarelik alan üzerinde yapılı beş katli 86 bloklu Sosyal Konutlarda hemşerilerimiz deprem riski altında yaşamlarını sürdürmektedir.  İzmir  depremi ile farkındalığın arttığı son günlerde Çanakkale'deki sosyal konutlar üstünden yapılan açıklamalar süreçle ilgili doğru bilgiye olan ihtiyacı artırıyor.''

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan'ın soruları:
1. 31.05.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 2 inci maddesinin ç fıkrasında Riskli Alan tanımı yapılmakta ve Riskli alanın nasıl ilan edileceği belirtilmektedir. Bu kapsamda söz konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığınca kararlaştırılan bir karar var mıdır? 

2. 6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde tanımlanan usuller yerine getirilerek Çanakkale Belediyesi tarafından Şubat 2018 tarihinden İsmetpaşa Mahallesi'nde, bulunan sosyal konutlar bölgesinin riskli alan ilan edilmesi talebini bakanlığınıza göndermiştir. Bazı eksiklikleri olduğu gerekçesi ile dosya iade edilmiş, söz konusu eksiklikler tamamlandıktan sonra Çanakkale Belediyesi tarafından başvuru dosyası 21 Şubat 2019 tarihinde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne tekrar teslim edilmiştir. Bu başvuru dosyası da Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlanması talebiyle iade edilmiştir. Temmuz 2019 tarihinde Dönüşüm strateji belgesi de hazırlanarak başvuru yenilenmiştir. Bakanlığınızın ileri sürdüğü eksiklikler giderilerek yapılan Sosyal Konutlar bölgesinin riskli alan ilan edilmesi talebi olumlu görüşle Cumhurbaşkanlığına sunulmuş mudur? Şayet sunulmadı ise bakanlığınızın başvuruya ilişkin olumsuz tavır almasının hukuki gerekçeleri nelerdir? 

3. Sayın Bakan 17 Mart 2019'da söz konusu Sosyal Konutlara gerçekleştirdiğiniz ziyarette seçimin kaybedini AK Parti Adayı Sayın Ayhan Gider'e destek için yaptığınız konuşmada "Biz de inşallah burayı 1 Nisan itibariyle riskli alan ilan ederiz. Size kirayla ilgili destek veririz, taşınmayla ilgili destek veririz, finansla ilgili destek veririz. Bu dönüşümü inşallah Ayhan başkanımızla birlikte yaparız. Biz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu alana her türlü desteği vereceğimizi, Ayhan başkanımızı destekleyeceğimizi buradan ifade ediyorum. Biz, bu anlamda her türlü desteğe açığız. İsterseniz bu söylediğimiz şartlarda biz yapalım, isterseniz kredi sağlayalım siz yapın. Müteahhit bulamıyoruz diyorsanız emlak konutla yapalım. Hiçbir şey istemiyoruz sadece kira desteği derseniz ona da varız. Yeter ki bu kentsel dönüşümü bir an önce yapalım. Sizlerin desteğinizle, biz bu işe 1 Nisan'da başlarız, 3 sene içerisinde sizlere yeni konutlarınızı teslim ederiz. Yapacaklarımızı inşallah en kısa sürede yapar, sizden 1 kuruş almadan inşallah evlerinizi sizlere teslim ederiz" dediniz. 
Sayın Bakan, Sosyal konutlar bölgesini Riskli Alan ilan edeceğinizi söylediğiniz tarihin üzerinden 20 ay geçti. Çanakkale Belediyesi bütün başvuruları yaptığı halde Riskli alan ilanı ile ilgili sürecin sonlanmamasının nedeni 31 Mart seçimlerinde devletin gücünü arkasına seferber edeceğinizi söylediğiniz adayınızın yüzde 25 gibi ezici bir farkla seçimi kaybetmiş olması mıdır? 

4. Kentsel dönüşümün en sorunlu kısmı hak sahipleri ile yapılması planlanan projedeki paylaşım konusunda uzlaşının sağlanması olduğu ortadadır. Sosyal Konutlar ile ilgili olarak Çanakkale Belediyesince bir proje yarışması yapılmış, hak sahibi kat malikleriyle tek tek görüşülmek ve onayları alınmak suretiyle paylaşım sorunu çözülmüş ve kanunda ifade edilen 2/3 malikin katılımı değil hemen hemen oy birliği temin edilmiş bir projeye israrla karşı durulmasının yasal dayanakları nelerdir? 

5. Olası bir deprem durumunda burada yaşanabilecek can ve mal kayıplarının sorumlusu süreci tikayan bakanlık bürokrasiniz olmayacak mıdır? Seçimi kaybettik o nedenle sizi cezalandırdık mi diyeceksiniz? 

6. Kanun kapsamında Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı'ndan bugüne kadar Çanakkale'deki riskli yapıların tespiti için kaç hane kredi başvurusunda bulunmuş ve kaç haneye riskli yapı tespiti kredisi verilmiştir? Aynı şekilde kaç hane yıkım ve yapım kredileri için başvurmuş ve bunların kaçına söz konusu krediler verilmiştir? 
 


Geri Dön