Çankırı İnandık Köyü'ndeki 65 konut taşınacak!
Çankırı'da, çevresinde yer sarsıntılarına bağlı oluşan 15 metre derinliğindeki çukurlar nedeniyle vatandaşların korkuyla yaşadığı İnandık köyü başka bir yere taşınacak.
Çankırı'da, çevresinde yer sarsıntılarına bağlı oluşan 15 metre derinliğindeki çukurlar nedeniyle vatandaşların korkuyla yaşadığı İnandık köyü başka bir yere taşınacak. Köy dışındaki obrukların yanı sıra köyün altında da boşluklar oluştuğunun tespiti üzerine yapılan jeolojik incelemenin ardından 65 hanenin Çankırı-Ankara karayolu kenarındaki yeni yerleşim yerine taşınması kararlaştırıldı.
Merkeze bağlı İnandık köyü çevresinde bu yılın ilk aylarında yer sarsıntılarına bağlı olarak oluşan 15 metre derinliğindeki çukurlar nedeniyle vatandaşlar büyük korku yaşadı. Meydana gelen derin çukurlar nedeniyle bölgede "Obruklu köy" olarak anılan İnandık köyü, zaman zaman deprem gibi sarsıntılar yaşamaya devam ediyor. Sarsıntılara bağlı olarak evlerde meydana gelen çökmeler ve çatlamaların ardından yapılan inceleme neticesinde köyün yaklaşık 1,5 kilometre uzaktaki başka bir araziye taşınmasına karar verildi.
İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Hasan Sait Korkutata, yaptığı açıklamada, köy sakinlerinin kendilerine Ocak ayında başvuruda bulunduklarını ifade etti.
Ekipler tarafından yapılan incelemede köyün altında boşluklara ulaşıldığını aktaran Korkutata, "Vatandaşlar köyde sarsıntılar olduğunu ve çukurlar açıldığını söyleyerek bize başvuruda bulundu. Biz de yaptığımız incelemede köyün dışındaki obrukların yanı sıra köyün altında boşluklar oluştuğunu tespit ettik. Bu detayları AFAD yönetim başkanlığına sunduk" dedi.
Jeolojik incelemenin ardından köyün Çankırı-Ankara karayolu kenarındaki yeni bir yerleşim yerine taşınması kararı alındığını ifade eden Korkutata, şunları kaydetti:
"Köyün çevresinde yaklaşık 5 tane obruk oluşmuş. Bu obrukların en büyüğü 15 metre derinliğinde bin 366 metrekare büyüklüğünde. Çalışmalar tamamlanınca köyün yaklaşık 1,5 kilometre uzağında yer tespiti yaptık. Ankara yolu kenarında yaklaşık 236 dönüm büyüklüğünde hazineye ait bir alanı yerleşim yeri olarak tespit ettik. Burada da inceleme yaptık. Yerleşim yeri olması için hiçbir engel göremedik. Burayla ilgili imar çalışmalarını başlattık. İşlerimiz bittikten sonra köy sakinlerimiz evlerini yeni yere yapmaya başlayacak."
Köyde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı 72 konteyneri yeni yerleşim yerinin yakınına yerleştirdiklerini belirten Korkutata, herhangi bir olumsuzluğa karşı da gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
65 hane taşınacak
Köyde yaşayan 65 haneyi buraya taşıyacaklarını belirten Korkutata, "Herkese bin metre kare büyüklüğünde bir arazi vereceğiz. Başkanlık olarak evini yapana yardım yani EYY yöntemiyle vatandaşımıza yardım yapacağız. Köylülerimiz kendi evlerini kendi yapacak. Yer ücretsiz olacak, biz faizsiz kredi verip denetimini yapacağız. Bu şekilde köyü yeni yerine taşıyacağız. İleri ki zamanlarda bölgeye ev yapmak isteyen olursa onlar da gelebilir" ifadelerini kullandı.
"Deprem gibi sarsıntı oldu. Biz, bu sarsıntılar her yerde oluyor zannettik"
Köy Muhtarı Salih Karaca da köy sakinlerinin alınan kararı memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
Sarsıntılarla Ocak ayında tanıştıklarını belirten Karaca, "Birkaç kez deprem gibi sarsıntı oldu. Biz, bu sarsıntılar her yerde oluyor zannettik. Sonra etrafımızdaki köyleri aradım fakat o köylerde herhangi bir şey olmadığını öğrendim. Sadece bu sarsıntıların bizim köyde olduğunu anladık. Obrukları da görünce durumu AFAD'a bildirdik. Yapılan incelemede köyün yerinin tehlikeli olduğunu ifade ederek yeni bir yere taşınması kararı aldılar" dedi.
Zaman zaman ufak çaplı yine sarsıntılar yaşandığını belirten Karaca, "Yeni köy yerleşim yeri çok güzel, köy sakinlerimiz de yeni yeri çok seviyor. Bizi daha sağlam ve iyi bir yere taşıyacaklar. Eski yere göre çok daha güzel bir yer seçildi. Şimdilik ağaç yok ama biz 10 yıl içerisinde burayı çok değiştiririz" şeklinde konuştu.
Yenişafak