28 / 04 / 2024

Çanlar kredi kartları için çalıyor: Borçlar 1.2 trilyon liraya ulaştı!

Çanlar kredi kartları için çalıyor: Borçlar 1.2 trilyon liraya ulaştı!

Bireysel kredi kartı borçları 1.2 trilyon TL'ye ulaştı. Tüketimin enflasyonla mücadeledeki zorlayıcı etkisi sebebiyle ekonomi yönetiminin de kredi kartlarında frene basması bekleniyor.



Yükselen enflasyon karşısından eriyen maaşlar vatandaşı kredi kartlarına yüklenirken, kredi kartı borçlar için de çanlar çalmaya başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan resmi verilere göre, 13 Ocak 2023 haftasında 462 milyar 866 milyon lira düzeyinde olan bireysel kredi kartı hacmi 12 Ocak 2024 haftasında yüzde 157.63 artış göstererek 1 trilyon 194.6 milyar TL'ye çıktı. Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk imzalı habere göre ekonomi yönetimi, yüksek enflasyon ortamında geçim derdine düşen vatandaşın son kalesi olan kredi kartlarında şimdilik can yakıcı, sınırlayıcı adımları atmamayı tercih ediyor. Son iki aydır politika faiz artışı kredi kartı faizlerine de yansıtılmıyor. Fakat ilerleyen günlerde kredi kartlarına yönelik faiz, limit ya da taksitte sınırlama bekleniyor.

120 MİLYONA YAKLAŞTI

Merkez Bankası son iki aydır politika faizinde yapılan artışları, yıllık faizi yüzde 65’e ulaşan kredi kart faizlerine yansıtmıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, borçların 684.3 milyar TL'lik kısmı taksitsiz, 510.3 miyar TL'si taksitli kredi kartı borçlarından meydana geliyor. Bireysel kredi kartı borçlarının, toplam TL krediler içinde payı da yüzde 15’i geçerek son 18 senenin zirvesine çıkmış durumda. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) aralık ayı verilerine göre, 2023 yılı aralık ayı itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı ise 117.7 milyona çıktı.

Çanlar kredi kartları için çalıyor: Borçlar 1.2 trilyon liraya ulaştı!

Diğer bir taraftan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, önceki gün yapılan değişiklikle bankalara, kanıtlanabilir onay ya da talep olmadan kişiler adına kredili dahil herhangi bir hesap açılamayacağı, hesap limit artışı ve kredili hesaptan herhangi bir tahsilat yapılamayacağını bildirdi.

MARKET VE AVM’LERDE 136.5 MİLYAR LİRA HARCANDI

“Vatandaş temel mutfak harcamasını ancak borçlanarak yapabiliyor” diyen CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, “Geçen senenin sonunda harcama grupları içerisinde tutar bazında rekortmen 136.5 milyar lirayla market ve alışveriş merkezi harcamaları oldu’’ dedi. Türker Ateş, aynı dönemdeki 31.9 milyar liraya çıkan kamu ve vergi ödemelerindeki yüzde 184 oranındaki artışa da dikkat çekerek, “Bu da düşündürücü ve mevcut vergi sistemi, hali hazırda geçim derdi içinde olan vatandaşları iyice zorluyor. Vatandaş 2023 yılının Aralık ayında elektrik, elektronik eşya ve bilgisayara da 78.3 milyar lira harcadı. Onu en yakın 58.2 milyar liralık giyim ve aksesuar harcaması izledi” dedi.

Konut maliyeti arttı, dönüşüm kitlendi! Müteahhitler deprem bölgesinden kaçıyor, yüksek kazançlı lüks yapılara gidiyor!

TOKİ,  Ankara  için düğmeye bastı! Çankaya'ya 50 konut ve 6 dükkanlık yeni proje geliyor!

Bankalarda son dakika! Ziraat, Halkbank, Akbank, İş Bankası ve 3 banka daha peş peşe açıkladı! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön