09 / 10 / 2024

Cannes'daki MIPIM fuarına Türkiye'den kimler katıldı

Cannes'daki MIPIM fuarına Türkiye'den kimler katıldı

Dünyada gayrimenkul trendlerine yön veren ve 22 yıldır düzenlenen MIPIM 2011 Uluslararası Yatırım ve Emlak Piyasası Fuarı, 8-11 Mart tarihleri arasında Fransa'nın Cannes kentinde gerçekleşti




89 ülkeden 180 gayrimenkul şirketinin stand kurduğu MIPIM'e, 200 Türk yatırımcı katıldı; sadece 5 Türk  şirket stand açtı.

Dünyada gayrimenkul trendlerine yön veren ve 22 yıldır düzenlenen MIPIM 2011 Uluslararası Yatırım ve Emlak Piyasası Fuarı (Marche International des Professionnels d'Immobilier), 8-11 Mart tarihleri arasında Fransa'nın Cannes kentinde gerçekleşti. Geçen sene 17.306 katılımcının yer aldığı fuarda bu yıl 3 bin 44 yatırımcı, 3.679 müteahhit firma, 1.402 mimar ve planlamacı, 148 otel grubu yer aldı. 18 bin metrekare etkinlik alanına sahip olan MIPIM'de bu yıl katılımcı sayısı 18 bin kişinin üzerinde oldu. Türkiye'den de 200 katılımcı fuarda yerini aldı, ancak stand açmadı. Bunun nedeni ise, MIPIM'de görücüye çıkan projelerin konsept projeler olmaları ve yatırıma bulunduğu takdirde hayata geçirilecek olmaları. İstanbul'da gerçekleştirilen projelerin ise yatırımcıya ihtiyaçları yok. çünkü, Türk inşaat sektörü kendi dinamikleriyle ayakta kalabiliyor. Sektörün geliştirdiği yap-sat adı verilen bir finansman modeli mevcut. Bana kalırsa, MIPIM'e katılan ulusalarası yatırımaların İstanbul tipi yatırımı öğrenmesi için Türkiye'ye gelmesi gerekiyor.

Kriz kahini Türkiye'yi değerlendirdi

Uluslararası gayrimenkul firmalarının buluştuğu platform olma özelliği taşıyan MIPIM'de bu yıl İngiltere onur konuğu olarak kabul edilen ekonomist Nouriel Roubini de bir toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Kriz kahini ünlü ekonomist Roubini, sektörün global ekonomideki etkilerini değerlendirirken, gelişmekte olan piyasalar arasında Türkiye'yi de değerlendirdi. Gidişatın olumlu yönde olduğunu söyleyen Roubini, Türkiye'nin hızlı geliştiğini ve pozitif ilerlemeler görüldüğünü söyledi.

Ruslar ve Araplar geri çekildi

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, '2007'ye kadar olan süreçlerde, en son 27 bin katılımcının olduğu, sokaklara taşan, sahilde partiler verilen, çadırlar kurulan, Rusların, f onların ve Arapların çok cazip bulduğu şaşalı bir ortam vardı. Sonra kriz başlayınca düştü. Bu sene bir müddet kıpırdanma var. Onu gördük. Ama hala Ruslar, fonlar ve Araplar geri çekilmiş vaziyette' dedi. Türkiye'den katılımcı sayısının fazla olduğunu ve bu yıl gelen ziyaretçi sayışırım diğer yıllara oranla iyi olduğunu söyleyen Dumankaya, fuarda özellikle rejenerasyon, kentsel dönüşüm ve sürdürülebilirlik ağırlıklı sempozyumlar olduğunun altını çizdi.

Türkiye'den kimler katıldı

Lal Gayrimenkul
Turkmall
Feryapı
Anadolu Gayrimenkul
EAA Emre Arolat Arcftitects
Özyurtlar
Soyak
Sinerji
Megapol Emlak
İttifak Holding
Mentor
Aremas
Kuzeybatı Real Estate
Eroğlu Yapı
Seha İnşaat
Dumankaya İnşaat
Tefken
Prolan
Gürallar Yapı
Sinpaş GYO
Sinpaş Yapı
Eva Real
TSKB
Dedeman
Tepe İnşaat
Astay Gayrimenkul
Jones Lang Lasaile
Ofton İnşaat
Rönesans Gayrimenkul
Eria Partners
Extensa
Artev Global
Ege Yapı
Atakule GYO
TNL
Entegre
PWC Türkiye
Propin Danışmanlık
Reidin.com
Eczacıbaşı
Öncüoğlu Mimarlık
Hürriyet/Seda Tabak


Geri Dön