09 / 10 / 2024

Cansel Turgut Yazıcı: Yeni evde huzurla yaşamak için 15 maddelik kılavuz!

Cansel Turgut Yazıcı: Yeni evde huzurla yaşamak için 15 maddelik kılavuz!

Bahar aylarında hareketlenen konut sektörü bir yandan yeni temel atma törenlerine ve satışa çıkan projelere sahne olurken diğer yandan da biten konut projelerinin teslimine sahne oluyor




Etrafı yeni eve taşınmanın heyecanı sarınca yapılmayı bekleyen işlerin bir kısmı da ister istemez unutuluyor yada öteleniyor. İşte tam bu aşamada yapılacak bir takım hataların geri dönüşü zor oluyor. Bunu önlemek yada en aza indirmek için yeni evine taşınacaklara bu konuda bir rehber hazırladık. Bu konuda uzman isimler arasıda yer alan Cansel Turgut Yazıcı, lisanslı değerleme uzmanı ve aynı zamanda EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık 'ın genel müdürlüğü görevini yerine getiriyor.

Yazıcı, bir eve taşınırken dikkat edilmesi gereken konuları ‘yasal olarak yapılacaklar ' ve ‘konutu teslim alırken yapılması gerekenler ' olarak iki ana başlık altında topluyor.

Yasal olarak yapılacaklar
Anahtarı teslim alma aşamasında mülkün bağlı bulunduğu tapunun ziyaret edilmesini kesinlikle tavsiye eden Yazıcı, bu yolla verilecek konutun tapuda yer alan bilgiler ile birebir eşleşmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu konuda bilgi ve deneyime olmayanlar içinde yapılan tavsiye; anlayan biri ile veya bir değerleme uzmanı aracılığı tapu müdürlüğüne gidilmesi.

•  Mülkün bağlı bulunduğu tapuyu ziyaret ederek mülkünüz yasal projedeki yeri ile sizin teslim aldığınız yerin aynı konumda ve katta mülk olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
•  Eğer projeden anlamıyorsanız bunu anlayan biri ile veya bir değerleme uzmanı aracılığı ile yapabilirsiniz.
•  Yine tapu dairesinde mülkün üstünde sizin bilmediğiniz bir takyidat (sınırlama, ipotek ) kalıp kalmadığına bakmalısınız.
•  Tapudan Yönetim Planını almalısınız. Yasal yönetim planı ile gayrimenkulü size teslim eden firmanın size verdiği yönetim planının aynı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.  

Teslim alırken yapılacaklar

Konutu maddi olarak teslim alırken yapılacak incelemeleri de detaylı bir şekilde aktaran Yazıcı, yapılan sözleşmenin mutlaka elde olmasını tavsiye ediyor. Sözleşmede yer alan eşyaların kontrolü için bu gerekirken inşaat firması yetkilisiyle yapılacak görüşme ile de bina yönetimi, iskan, eğer tapuda kat mülkiyetine dönülecekse ne zaman dönüleceği gibi bilgilerin ilk elden alınması gerekiyor. Burada unutulmaması gereken bir noktada konuta yapılacak sigorta işlemleri …

•  İlk önce teslim alacağınız konutu bir görün, içindeki kullanılan ve teslim edilecek malzemelere bakın. (Varsa gömme dolap, kombi, kullanılan malzeme ve beyaz eşyalar markası.. ….vb)
•  Size   söz verilen ve sözleşmenizde yazıp da teslim olmayan ne varsa anahtarı teslim almaya gitmeden bunları bilin.
•  Daha sonra gidip anahtarınızı ve   tapunuzu resmen alabilirsiniz. Teslim sırasında bir evrak düzenlenmesini talep edin. Bunlarla birlikte teslim esnasında bina-site yönetim planı fotokopisini de istemelisiniz.
•  Mülkün iskan alıp almadığını ve iskan henüz alınmadıysa ne zaman alınacağını teslim sırasında öğrenin. Eğer eksik teslim varsa veya bazı unsurlar tam bitmeden anahtar teslim ediliyorsa teslim dokümanı yapıp onun üstüne nelerin teslim alınmadığını yazmanızı öneririz.   Bu noktada iskandan da bahsedilebilir.
•  Doğalgazı açtırmak için başvuruda bulunurken veya başka durumlarda sizden evraklar ve projeler isteyebilirler, bu nedenle daha sonra ortaya çıkabilecek sorularınız için muhatap isim ve telefonlarınızı öğrenmelisiniz.
•  Daha sonra tapunuzla ve nüfus cüzdanınızla elektrik, su, doğalgaz, gibi resmi bağlantıların adınıza yapılabilmesi için resmi dairelere gitmeniz gereklidir. Eğer evi kiraya verecekseniz bunu yapmanıza gerek yoktur.
•  Eğer konutu teslim aldığınızda banka borcunu bitmişse banka ile irtibata geçerek ipoteğin kaldırılması için gereken girişimlerde ve başvurularda bulunmalısınız.
•  Bir de işin belediye tarafı vardır. Tapuyu devraldığınız andan itibaren ilgili yıl içinde belediyesine giderek formları doldurmanız ve malik olarak emlak vergisi beyanında bulunmanız gereklidir.
•  Mülkün deprem sigortası için   DASK poliçesini yapmalısınız.
•  Tüm yaptığınız işlemleri evrakları ve belgeleri, sözleşmeleri özenle dosyalamalısınız.


Tapu ve emlak vergisi açılımı

Yazıcı 'nın bir diğer tavsiyesi de daha inşaat proje aşamasındayken ya da kaba inşaat halindeyken, satın alınan gayrimenkullerde tapunun alınamaması yönünde. Gayrimenkul geliştirme firmasına evin bedelinin, kısmen ya da tamamen ödenmiş olmasına karşın, inşaat bitmediği için tapu verilmemişse, daire alıcısının beklemekten başka bir seçeneği bulunmuyor. Konutun tapusu alınmadığı içinde emlak vergisi ödemesi veya beyanname verilmesi gerekmiyor.

İnşaat devam ederken yapılan satışlarda eğer “kat irtifaklı arsa tapusu ” alınmışsa bu gibi durumlarda da alıcının, arsa tapusunu aldığı yılın sonuna kadar ilgili belediyeye, emlak vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor.

Cansel Turgut Yazıcı/Milliyet Emlak


Geri Dön