27 / 04 / 2024

Cari işlemler ağustosta 619 milyon dolar açık verdi

Cari işlemler ağustosta 619 milyon dolar açık verdi

Türkiye'nin cari işlemler hesabı, ağustos ayında 619 milyon dolar açık verirken, enerji ve altın hariç cari işlemler piyasasında altı milyar yüz kırk dokuz milyon dolarlık fazla meydana geldi. İşte haberin ayrıntıları...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada, ödemeler dengesi verileri kapsamında, Ağustos 2023'te cari işlemler hesabı altı yüz on dokuz milyon dolar açık verdi.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise , ağustosta yedi milyar yüz dört milyon dolar oldu. Bu dönemde hizmetler dengesi kaynaklı girişler yedi milyar iki yiz altmış altı milyon dolar, seyahat kaleminden ise kaynaklanan net gelirler de beş milyar yedi yüz kırk dokuz milyon dolar olarak yapıldı.

Birincil gelir dengesinde ise dokuz yüz yirmi iki milyon dolar net çıkış ve ikincil gelir dengesnde de yüz kırk bir milyon dolar net giriş belirtti. Ağustos aynda doğrudan yatırımlardan kaynaklanan yüz altı milyon dolar, portföy yatırımlarında da sekiz yüz seksen milyon dolarlık net giriş oldu. Bunların alt kalemlerinde ise araştırıldığında, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasalarında sırası ile yüz otuz bir milyon dolarlık net satış, devlet iç borçlanma senetlerinde ise üç yüz seksen iki milyon dolarlık net alış gerçekleşti.

Cari işlemler ağustosta 619 milyon dolar açık verdi

BANKALAR NEKADAR BORÇLANMA YAPTI

Bankalar yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak ise yüz elli iki milyon dolar net borçlanma gösterirken, diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları seksen üç milyon dolar net yükseliş kaydetti.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden yüz kırk bir milyon dolarlık net yükseliş, Türk lirası cinsinden ise yüz yirmi bir milyon dolarlık net azalış olmak üzere toplam yirmi milyon dolarlık net artış gerçekleşti.

Bu dönemde yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak bankalar bir milyar iki yüz doksan dört milyon net kullanım gerçekleştirirken, genel hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 122 milyon dolar ve 679 milyon dolar net geri ödeme yaptı.

Cari açık çığ gibi büyüyor! Yıllık olarak beklenen açığa 7 ayda ulaşıldı!

Cari açıkta büyük tehlike! Son 11 yılın rekoru kırıldı!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön