30 / 04 / 2024

Cari açıkta büyük tehlike! Son 11 yılın rekoru kırıldı!

Cari açıkta büyük tehlike! Son 11 yılın rekoru kırıldı!

Cari işlemler dengesi mayısta 7,9 milyar dolar açık verirken, kesintisiz açık verilen dönem 19 aya, beş aylık açık 37,7 milyar dolara ulaştı. Yıllık cari açık yaklaşık 60 milyar dolarla son 11 yılın en yüksek düzeyine çıktı.



Dunya.com yazarı Naki Bakır köşe yazısında cari açıkta geldiğimiz tehlikeli noktaya dikkat çekti. Bakır’ın yazısı şöyle: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, cari açığı azaltacak adımlar atacakları açıklamasından sonra Merkez Bankası’nın mayıs ayı cari açık verileri, Türkiye’nin ödemeler dengesindeki bozulmanın arttığını, hızla büyüyen cari açık riskini gözler önüne serdi.

Cari işlemler açığı mayıs ayında 7,9 milyar dolarla beklentilerin üzerinde çıkarken, kesintisiz açık verilen dönem 19 ayı buldu. Yıllık olarak cari açık yaklaşık 60 milyar dolarla son 11 yılın rekorunu kırmış oldu.

DIŞ TİCARET AÇIĞI BÜYÜTTÜ!

Dış ticaret, mayısta da cari açığın ana kaynağı olmaya devam etti ve mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,8 büyüyerek 10 milyar 480 milyon dolara çıktı. Beş aylık açık ise 46 milyar 874 milyon dolara yükselerek geçen yıla göre yüzde 36 artış gösterdi.

Parasal olmayan altında aylık ihracat 173 milyon dolar olurken, ithalat ise 2 milyar 826 milyon dolar olarak gerçekleşti. Altın ticaretindeki açık 2 milyar 653 milyon dolara yükseldi. Turizm, taşımacılık, yurt dışı müteahhitlik gibi kalemlerin oluşturduğu hizmetler dengesinde aylık net gelir, 3 milyar 858 milyon dolar oldu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön