16 / 06 / 2024

Çarpanak Kilisesi'nin restorasyonu için start verildi!

Çarpanak Kilisesi'nin restorasyonu için start verildi!

Van Gölü’nde bulunan dört adadan biri olan Çarpanak Adası’ndaki tarihi kilisede yapılacak restorasyon ve kazı için çalışma başlatıldı



Van Gölü’nde bulunan dört adadan biri olan Çarpanak Adası’ndaki tarihi kilisede yapılacak kazı ve restorasyon için çalışma başlatıldı.
Van Gölü’nün kuzeydoğusunda, sahilden 10 dakika süren tekne yolculuğu ile ulaşılan Çapanak Adası’nda St. Jean’a atfedilerek yaptırılan Ktouts manastır kompleksi, Van Valiliği tarafından yürütülen proje ile yeniden ayağa kaldırılıyor.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mimarlık-Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi
Yrd. Doç. Dr. Şehabettin Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, adadaki manastırın tarihi kaynaklara göre 15. yüzyılda inşa edildiğini, 1720 yılında bölgede yaşanan depremde ise yapının büyük bir bölümünün yıkıldığını anımsattı.
Öztürk, depremden sonra yapının yeniden onarımdan geçirildiğini belirterek, manastır ve kilisenin 1915 yılına kadar ibadete açık olduğunu söyledi.
Yapının yalnızca kilise ve manastırdan ibaret olmadığını, çeşitli eklentileri de bulunduğunu vurgulayan Öztürk, öğrencilerin kalabileceği mekanlar olarak değerlendirilen bölümlerin şu an itibarıyla toprak altında olduğunu ifade etti.
Öztürk, valilik tarafından 2010 yılında hazırlanan proje kapsamında manastırda çeşitli çalışmalar yapıldığına değinerek, kayalık zemine kurulu yapının, geçen yıl meydana gelen depremleri küçük hasarlarla atlattığını kaydetti.
Kilise ve manastırın eski ihtişamına kavuşması için kapsamlı bir kazı restorasyon çalışması yapılması gerektiğine dikkati çeken Öztürk, "Toprak altında olan eklentilerin gün ışığına çıkarılması amacıyla bilimsel bir kazıya ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor" dedi.

A.A.

 


Geri Dön