02 / 05 / 2024

Çarşamba Belediyesi'nin verdiği inşaatı durdurma kararı tepki çekti!

Çarşamba Belediyesi'nin verdiği inşaatı durdurma kararı tepki çekti!

Çarşamba Belediye Başkanlığı İlçede inşaat yapımı için ruhsat verdiği bir bina inşaatına 2 ay sonra yapının 0.98 cm ileri yapıldığını belirterek “inşaatı durdurma kararı” veren ruhsat ve imar çalışmaları herkesi şaşırtmaya devam ettiği iddia ediliyor



Çarşamba Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından ilçeye bağlı Sarıcalı Mahallesin de İbrahim ve Mustafa Demirtaş’ a ait  tapunun 874 ada 26 parsele 05/11/2015 tarih ve 2815 sayılı imar durumu ve 25/12/2015 tarih ve 215/229/3232 sayılı  yazı ile “Yapı Ruhsatı verilmiş” ve inşaat yapım çalışmalarına başlanması sağlanmış. İnşaat sahipleri Demirtaş kardeşler tarafından inşaatın temel kazısı yapılmış akabinde bodrum ve zemin kat çalışması tamamlanmasına rağmen Belediye bu defa da inşaat sahibi Demirtaş’ a yeni bir yazı göndererek “İNŞAAT ÇALIŞMASINI DURDURMA”  kararının verildiği öğrenildi.


İbrahim ve Mustafa Demirtaş adına Çarşamba Belediye Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 22.02.2016 tarih ve Sayı : 94272565.310.99 958, Konu : Yapı Tatili ile gönderdiği yazıda şu ifadelere iddia ediliyor. Belediye “kendi verdiği Yapı ruhsatını yine kendisi tarafından iptal eden ilk belediye” olarak tarihe geçeceği iddia ediliyor. Bu kararları ile Çarşamba Belediyesinin İmarlaşma konusunda ki durumunu ortaya serdiği ifade ediliyor.


İnşaatın durdurulma nedeni olarak inşaatın yanında bulunan Abdullahpaşa Camisine komşu bölümün 0.98 cm öne çıktığı ve bu nedenle bazı kişilerin Belediye Başkanına yoğun şikayetleri sonucunda durdurulduğu öğrenildi. Aynı binanın diğer yan bölümünde ki binalar ise Demirtaş kardeşlerin binası ile daha ön tarafta olmasına rağmen hiç bir işlem yapılmamış ve inşaatın tamamlanmasına sessiz kalırken, Belediyenin bu tutumun neden yapıldığı akıllarda soru işareti oluşturduğu iddia ediliyor.


Çarşamba Belediyesinin Baki Demirtaş’ a gönderdiği yazı metni şöyle:

Sn. İbrahim-Mustafa DEMİRTAŞ Ağcagüney mah. İçeriköy Cad. No:33 / 3 Çarşamba/SAMSUN


Maliki bulunduğunuz ilçemiz Sarıcalı Mahallesi Tapunun 874 ada 26 parsele belediyemiz tarafından 05/11/2015 tarih ve 2815 sayılı imar durumu ve 25/12/2015 tarih ve 215/229/3232 sayılı Yapı Ruhsatı verilmiş ve tarafınızdan inşaata başlanılmıştır.


Mevcut durumda inşaat Bodrum kat ve Zemin kat betonarme imalatı tamamlanmış zemin katın kalıpları sökülmemiş haldedir.


Ancak yapılan arazi kontrollerinde

1 - Statik projesinde C aksı üzrinde bulunan KZ09 nolu kiriş ve SZ 04 nolu kolonun yerinde imal edilmediği ve proje ile uyumsuz olduğu görülmüştür.


2- Yapının Abdullahpaşa Camii ne komşu köşesinin 0,98 cm önde olarak imal edildiği proje ve imar durumu incelendiğinde projesine uygun yapıldığı görülmüştür.


Ancak ,3194 sayılı İmar kanununun 12 maddesinde ;

“İmar planlarında gösterilen cephe hattından önde bina yapılamaz. ...” ve Planlı alanlar imar yönetmeliğinin Geçici 4. Maddesinde


“1/6/2013 tarihinden önceki mevzuata göre ve mevzuatına uygun olarak kısmen veya tamamen yapılaşması teşekkül etmiş imar adalarında açık ve kapalı çıkmalar ile binaların yola olan uzaklıkları mevcut teşekküle göre belirlenir    Bu imar adalarında yapı yaklaşma mesafeleri ve açık ve kapalı çıkma ölçülerini imar durumu belgesinde belirlemeye ilgili idaresi yetkilidir. ” olarak belirlenmiş olup binanın ön cephe hattı parselin sağındaki mevcut teşekküle uymamakta olup idaremiz tarafından ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olarak yanlış imar durumu ve buna bağlı olarak ruhsat düzenlendiği tespit edilmiştir. İnşaatınıza tespit edilen durumu itibari ile devam etmeniz mümkün bulunmamaktadır. Bu sebeple 3194 sayılı İmar Kanunun 32. Maddesine göre inşaatınız durdurulmuştur.


Yukarıda izah edilen durum itibari ile 10 gün içerisinde tarafınızdan proje tadilatı yapılarak mevcut durumun düzeltilmesi mümkün olmakla birlikte aksi halde ruhsatınız iptal edilerek idaremiz tarafından mevzuata aykırı olarak yapılan yapının yıkımı gerçekleştirilecektir.


Ayrıca yapılmış olan ön kısımdaki fazla çıkma kısma ait imalatların belgelendirilmesi halinde kazanılmış hak sayılacağı ve idaremiz tarafından tazmin edileceği hususunda gereğini bilgilerinize rica ederim.



Haber Expres


Geri Dön