Çatalca, Şile ve Silivri'deki tarlalar 10 kat değer kazandı!
Çatalca, Şile ve Silivri'nin bazı köylerinde 4-5 yıl önce dönümü 2-3 bin lira olan tarlalar 5-10 kat değer kazandı
"Körfez Geçişi" olanak anılan İstanbul-Yalova-Bursa-İzmir otoyolu 6-7 yıl içinde hayata geçince İznik, İstanbul'a araçla 1-1.5 saat mesafeye inecek. İşte bu nedenle halen dönümü bin 500 liradan başlayan ve göle sıfır küçük parsellerde 60-70 bin liranın üzerine çıkan arazi-arsaların, 4-5 yıla kalmadan müthiş primlenmesi bekleniyor
"İstanbul'da Çatalca, Şile, Silivri'nin bazı köylerinde 4-5 yıl önce dönümü 2-3 bin lira olan tarlalar bile "Üçüncü köprü geçecek", "Havalimanı yapılacak", "İmar çıkacak", "Karadeniz Otoyolu inşaatı başladı", "Holdingler, inşaatçılar bu köylerden tarla topluyor", "2B yasası çıkıyor" gibi haber ve beklentilerle 5-10 kat değer kazandı.
Bazı köylerde tarlaların dönümü 100 bin lirayı bile geçti. Son 10-12 yıldır 'Körfez Geçişi' beklentisiyle Gebze'nin köylerinde de araziler yüzlerce kat artmıştı. Gebze'nin kuzeyinde, Şile sınırına yakın el değmemiş doğaya sahip köylerde şimdi çiftlik evleri, villa siteleri, kır evleri peş peşe yapılıyor, krizde bile köylerde inşaat hiç bitmiyor.
Köprüyle 1 -1.5 saate inecek
İstanbul'un stresinden bunalanlar, hem yatırım hem de hafta sonlarında, bahar ve yazlarda "sığınacakları" liman arıyor. Bu liman arayışı Sapanca'nın, Yalova'nın, Şile'nin ve Çatalca'nm köylerinin yıldızını iyice parlatmıştı. Bu bölgelerde de arsa ve araziler müthiş primlendi. İstanbul'a birkaç saat mesafedeki keşfedilmemiş bölgelerde arazileri önce yatırımcılar buluyor. Yatırımcıların son dönemdeki adreslerinden biri de İznik'in köyleri.
El değmemiş doğasıyla, çoğu göl manzaralı arazileri ile İznik'in köyleri, geleceği görenlerin ilgisini fazlasıyla çekiyor. Arazi yatırımcılarının ilgisi artarak sürüyor. Ancak İznik'in keşfedilmesi, fiyatları artıracağı için daha fazla alım yapmak isteyen bazı yatırımcıların işine gelmiyor. Bunu da açık açık söylüyorlar. Kamuoyunda "Körfez Geçişi" olanak anılan İstanbul-Yalova-Bursa-İzmir otoyolu 6-7 yıl içinde hayata geçince İznik, İstanbul'a araçla 1-1.5 saat mesafeye inecek. İşte bu nedenle de halen dönümü bin 500 liradan başlayan ve göle sıfır küçük parsellerde 60-70 bin liranın üzerine çıkan arazi-arsaların, 4-5 yıla kalmadan müthiş primleneceği ifade ediliyor.
İznik Gölü'nün "İkinci Sapanca" olacağını düşünenler de var. İstanbul'a araçla birkaç saat mesafedeki keşfedilmemiş bölgeleri radarına alanlar, "İstanbul'da bile hâlâ dönümü 5-6 bin liraya tarla bulmak mümkün. Ancak, kadastral yolu olan, yani yüzde 5 imarlı tarlalarda fiyatlar çok hızlı arttı. O yüzden fiyatların henüz şişmediği bölgeler cazip. İznik de, Körfez geçişi ile birlikte Ağva kadar yakın olacak. Doğa harikası köyler var. İleride burası ikinci bir Sapanca olacak" diyor.
Orta-uzun vadeli yatırım için
Körfez geçişi ile birlikte İznik, Sapanca'dan daha yakın olacak... El değmemiş doğaya sahip köylerde çiftlik, kır evi yapmak isteyenler artacak. Bu ilginin, fiyatları yukarı çekeceği ileri sürülüyor. Orta ve uzun vadeli arazi yatırımı düşünenler veya şişmemiş fiyatlardan arazi alıp çiftlik, kır evi yapmak isteyenler için ciddi bir alternatif olan İznik'in köylerinde, doğaseverler günübirlik mekanlara da ilgi gösterecek.
İznik'te yer alan Acar Emlak'tan Halil Çetin, İznik'in köylerinde arazilerin dönümünün bin 500-2 bin liradan başladığını, borca sıkışan bazı köylülerin zaman zaman bin 500 liranın bile altında satışlar yapmak zorunda kalabildiğini söylüyor. Göl kenarındaki İznik şehir merkezine veya göle yakın köylerde arazilerin dönümü, 60-70 bin lirayı da geçebiliyor. Özellikle küçük parsellerde fiyatlar artıyor. Çetin, "15 yıldır mesleğim gereği köylerdeki arazilerle ilgileniyorum. Villa, arazi, bahçe, tarla alım-satımma aracılık ediyoruz. Körfez geçişi beklentisi ile Karamürsel-Yalova'da emlak fiyatları çok yükseldi, iznik'te ise şu an rakamlar uygun. 2-3 yıldır bir durgunluk var ama yatırımcı dediğimiz kişiler alım yapmaya devam ediyor" diyor.
İnşaat yapılan köyler değerlendi
Yatırımcıların İznik gölüne yakın köylerde, doğa manzaralı arazilere de talip olduğunu ifade eden Çetin, şunları belirtiyor:
"Bu tip araziler bin 500-2 bin liradan başlıyor. Nispeten değerli köyler var. Nüzhetiye, Şerefiye ve Gollüce en çok rağbet edilen köyler. Aydınlar ve Derbent de, İstanbulluların dikkatini çekiyor. Villa yapanlar var. İnşaat yapılan köylerde fiyatlar yükseliyor. Yatırımcının veya villa yapmak isteyenlerin girmediği, doğa harikası köyler de var."
Çetin, bazı köylerde dönümü birkaç bin lira olan arazi fiyatlarının, villalar yapıldıkça 15 bin liraya çıktığını söylüyor.
"Tesis olsa, İsviçre Alplerini geçerdi"
Göl manzaralı arazilerin ve villaların krizle birlikte ucuzladığı İznik, İzmit Körfezi kenarındaki Gölcük'e 35 kilometre mesafede... İznik'in doğa harikası köyleri Hacıosman, Elmalı ve Çandarlı, İznik Gölü'ne uzakta kaldığı için dönüm fiyatları birkaç bin liradan başlıyor. Ormana yaslı bazı köylerde, arazilerin dönüm fiyatı, köy merkezine uzaklığa ve kadastro geçip geçmediğine göre değişebiliyor. En çok ilgi gören köyler, göle nazır Nüzhetiye, Şerefiye ve Gollüce; ancak, gölden 10-15 kilometre mesafedeki Hacıosman, Çandarlı, Elmalı nefes kesici doğaya sahip. Emlakçı Halil Çetin; 10 yıl önce bölgede çekimler yapan istanbullu bir muhabirin, Hacıosman köyü için 'Turistik tesis olsa, İsviçre Alplerini bile geçebilir' dediğini hatırlatıyor ve "Fakat maalesef köylerimiz bu turizm potansiyeline rağmen hak ettiği ilgiyi görmedi" diyor. İznik'te keşfedilmeyi bekleyen köyler; üzerinde helikopter turu yaptığınızda da nefes kesici güzelliğe sahip. Sadece iznik'te değil, gölün güney yakasında, Yenişehir sınırına giren dağlarda da ormanlar arasına gizlenmiş köyler var... Körfez geçişiyle, İstanbul'a Sapanca'dan daha yakın olacak, Ağva kadar kolay gidilecek bu köylerde fiyatların 3-5 yıl sonra şimdikinden çok daha farklı olacağı kesin... Çetin de zaten, "Köylünün elinde böyle giderse yer kalmayacak. Gençler genelde iş bulmak için büyük şehirlere göç ediyor. Sanayi bölgelerinde iş buluyorlar, ilerisini görmüyorlar" ifadelerini kullanıyor. Göl manzaralı arazilerin metrekaresi 2-3 liradan başlıyor. Yani; bir paket sigara, bir damacana su fiyatına 2-3 metrekare yer almak hayal değil.
"3-5 yıl sonra yükselecek diye alan işadamları var"
İznik'in köylerine yatırımcıların ilgisi krizde bile bitmemiş. Fakat geçmişte alıp satanlar da çıkıyor. 3-5 yıl sonra fiyatların çok yükseleceği beklentisi ile alanlar, çiftlik yapmak için alanlar var. Acar Emlak'tan Halil Çetin, "İznik'te geçmişte yatırımlar yapıldı, bazıları son anda rafa kalktı. Mesela yıllar önce, İznik merkeze yakın, göl kenarına yapılan Darka Tatil Köyü var. Burada evi olan istanbullular var. İşadamı Emin Cankurtaran yapmıştı. Doktorlar, mühendisler alıyor" diyor, iznik'te geçmişte yatırım yapıp, kriz yüzünden mevcut işinde sıkıntıya düşüp satışa çıkanlar da var. Çetin, 500 metrekare bahçeye sahip villasını 350 bin Euro'dan satışa çıkarıp, sonunda 350 bin liradan satmaya razı olan bir yatırımcıdan bahsetti. Çetin, bu konuda, "Bu villa göl kenarında, işteki sıkıntısından dolayı sattı. Son bir yıldır kriz yüzünden bu tip satışlar oluyor. Şu an araziler de villalar da uygun" diyor. Bölgedeki köylerde fiyatları, o yi iki zeytin rekoltesi ve fiyatları da etkiliyor. Zeytinden iyi para kazanılan yıllarda zeytin bahçeleri değerleniyor. Geçen dönemde bir ara dönümü 25-30 bin lira olan zeytin bahçeleri, şimdi 15-20 bin lira aralığında. Kadastro yolu varsa, zeytin bahçesinin içine bağ evi yapmak da mümkün olabiliyor.
Para