23 / 12 / 2024

Çatı-cephe sektörü Enerji Kimlik Belgesi ile büyüyecek!

Çatı-cephe sektörü Enerji Kimlik Belgesi ile büyüyecek!

Isı Yalıtımı ve Enerji Performansı Yönetmeliği ile 2017 yılına kadar binaların 'Enerji Kimlik Belgesi' alması zorunluluğuyla çatı-cephe sektörünün 2015 yılında yüzde 6 büyümesi öngörülüyor.



Türkiye'de enerji talebinde yaşanan artışla birlikte enerji verimliliğine yönelik çalışmalar da hız kazandı. Enerji kaynaklarının verimli kullanılması için Isı Yalıtımı ve Enerji Performansı Yönetmeliği ile 2017 yılına kadar binaların 'Enerji Kimlik Belgesi' alması zorunluluğuyla çatı-cephe sektörünün 2015 yılında yüzde 6 büyümesi öngörülüyor. 


Ayrıca 2014 yılında yüzde 10'un üzerinde büyüyen yalıtım sektöründe, verilmesi planlanan teşvikler kapsamında yalıtım uygulamalarının artması da bekleniyor. Bunun yanı sıra kentsel dönüşüm çalışmaları da çatı cephe ve yalıtım pazarının büyüme hızını artıracak faktörler arasında yer alıyor. 

Kullanılan enerjinin yüzde 80'inin ısıtma ve soğutma amaçlı tüketildiğini belirten sektör temsilcileri, yaklaşık 19 müyon konutun yüzde 85"inde ısı yalıtımının bulunmadığına dikkat çekiyor. Bunun da yılda yaklaşık 10 milyar dolar enerji israfına neden olduğu belirtiliyor. Bu doğrultuda sektör vergi ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması için adım atılması bekleniyor. Uygulamalarla, vergi indirimlerinin yanı sıra tüketicilerin enerji harcamalarında da yüzde 50'ye varan tasarruf öngörülüyor. Son 10 yüda yalıtmışız ve standartlara uymayan çatüar nedeniyle yaklaşık 26 milyar TL harcandığını ifade eden sektör temsilcileri, teşvik planlarının hem sektörün gelişimi hem de tüketiciler için kazanç sağlayacağının altını çiziyor. 

46 milyar TL tasarruf sağlanacak Yalıtım sistemi, sağlanan tasarrufla birkaç yılda maliyetini karşılayıp, binanın ömrü boyunca tasarruf sağlamaya devam ediyor. 


Kalkınma Planı'nın öngördüğü 2014-2018 sürecinde 6.5 milyon konutun ısı yalıtımının yapılması halinde, 46 milyar TL tasarruf sağlanacak. Program kapsamında enerji yoğunluğunun yüzde 10 düşürülmesi ve mevcut konutların yüzde 40'ının yalıtımlı hale gelmesi hedefleniyor. Sektörde devam eden çalışmaların 51 bin 373 kişiye istihdam sağlayacağı ve 125 milyon ton karbon salimim engelleyerek, çevreye katkıda bulunacağı belirtiliyor. Bununla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gerekli teşvikleri sağlaması halinde 2023 yılında en az 10 milyon konutla birlikte ticari ve hizmet binalarının tamamında, belirlenmiş standartları sağlayan ısı yalıtımı ve enerji verimli sistemlerin bulunması hedefleniyor. 


Yalıtım sektöründe kişi başı yalıtım malzemesi tüketim miktarı, ülkelerin global pazardaki yerini gösteriyor. Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği'nden (İZODER) edinilen bilgilere göre, Avrupa Birliği ülkelerinde tüketim miktarı kişi başına 1 ila 1.5 metreküpken, Türkiye'de bu miktar 0.2 metreküp. Buna göre Türkiye'nin global pazarda Avrupa Birliği ülkelerine göre altı ila yedi kat geride olduğu görülüyor. Sektör temsücileri, bunun Türkiye'de enerji verimsiz, sağlıksız, yapı güvenliğinden yoksun, konforsuz ve çevreye duyarsız binalarda yaşanıldığı anlamına geldiğini savunuyor. 


Türkiye çatı kaplama pazarında yaklaşık bin 500 firma faaliyet gösteriyor. Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER)'den edinilen bilgilere göre, Türkiye çatı sektörü, yaklaşık 3 milyar dolarlık büyüklüğü ile küresel pazarın yüzde 1.3'ünü oluşturuyor. Düz ve eğimli çatılarda nihai çatı kaplama malzemeleri 2013 yılı pazar dağılımına göre, 52 bin 640 metrekare/yıl kapasitesine sahip metal esaslı çatı kaplama malzemeleri grubu, yüzde 36.2 pazar payı ile ilk sırada yer alıyor.


Dünya çatı kaplamaları sektörüne bakıldığında ise nihai çatı kaplama malzemeleri 2012 yılında 72 milyar doların üzerinde ciroya ulaştı. 72 milyar dolarlık pazarın yüzde 40'ını Asya Pasifik, yüzde 34'ünü Kuzey Amerika, yüzde 12'sini Batı Avrupa, yüzde 14'iinü diğer ülkeler oluşturuyor. Sektör temsilcileri, dünyadaki çatı kaplama ihtiyacının önümüzdeki yıllarda her yıl yüzde 2.4 ilayüzde 3 oranında artmasını bekliyor. 


Su yalıtımında yönetmelik bekleniyor

Yapı güvenliğinin yanı sıra insan sağlığıyla da bağlantılı olan yapı uygulamalarının önemi artmaya devam ediyor. Su yalıtımı olmayan binaların, zamanla taşıma kapasitelerini büyük ölçüde kaybettiğini belirten sektör aktörleri, depremin yıkıcı etkilerinden korunmada su yalıtımının oynadığı rolün altım çiziyor. Sektör temsilcileri 'Su Yalıtımı Yönetmeliği'nin kısa sürede tamamlanarak, yalıtımın tüm binalarda zorunlu hale gelmesinin pazarı büyütecek gelişme olacağını belirtiyor. 


Dünua ek


Geri Dön