22 / 11 / 2024
fuzul

Prefabrikasyon sektörü kentsel dönüşümle büyüyecek!

Prefabrikasyon sektörü kentsel dönüşümle büyüyecek!

Türkiye'de 1999 depreminden sonra gelişmeye başlayan hafif çelik yapı sektörü gelişimini devam ettiriyor. Sektörün, özellikle kentsel dönüşüm projeleri ile büyümesini sürdüreceği öngörülüyor. İşte sektörün fotoğrafı...




Dünya ve Türkiye'de hızla gelişen sektörlerden birisi olan prefabrik sektörü, inşaat piyasasındaki büyümeye paralel bir büyüme sergiliyor. Kalite, hız, ekonomi ve süreklilik gibi olumlu özellikleri bünyesinde buluşturan prefabrikasyon teknolojisi, üretim ve uygulamada standartlaşmayı da beraberinde getirdiği için Türkiye yapılaşmasında da önemli bir konuma geliyor. 


Prefabrik yapıların çabuk ve kolay kurulabilmesi sebebiyle prefabrik ve çelik toplu konut projelerinin de yaygınlaştığı gözleniyor. Deprem kuşağı açısından bakıldığında bir bilinçlenmenin olduğunu, 10 sene önceye göre algıda bir değişiklik yaşandığını vurgulayan sektör yetkilileri, ancak yaşanılan depremlerden sonra merpen altı prefabrik firma sayısında artış gerçekleştiğini kaydederek, Türkiye'nin hemen hemen her ilinde bir prefabrik firması kurulduğunu ifade ettiler. 


Yetkililer, prefabrik sektörünün Türkiye'de ulaştığı teknik, mühendislik ve yatırım kalitesinin yanında, bu konudaki bilinirliğin artırılması ve uygulamaların yaygınlaştırılması için sürece katkı sağlayacak çalışmaların yapılması gerekliliğini savunuyorlar. 


Ülkenin deprem gerçeği, büyüyen sanayi üretimi ve kentleşme hızının önemli bir fırsat olarak öne çıktığını belirten yetkililer, sektörün gelişim ve büyümeye açık olduğu vurguluyorlar. Türkiye'deki mevcut konut stokunun kalitesinin, inşaat sektörünün ve buna bağlı olarak inşaat malzemesi sanayisinin, ekonomik konjonktürün de ötesinde, daha uzun yıllar önemli bir potansiyele sahip olacağı sektör oyuncuları tarafından öngörülüyor. Sektörde, özellikle inşaat kalitesinin artırılması için yapılmakta olan yasal değişiklikler ve uygulamalar nedeniyle, enerji verimliliği ve geliştirilmiş yapı malzemelerinin öneminin giderek artacağı düşüncesi de hakim. 


İhracatta düşüş yaşanıyor


Ülkemizde betonarme yapılarda prefabrikasyon teknolojisi yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor.

 

Son yıllarda üretimini ciddi bir şekilde artıran beton prefabrikasyon sektörü, geçtiğimiz yıl üretim hacmini 2 milyon metreküpün üzerine çıkardı. 2015 yılı sonunda da üretimin 2 milyon metreküp dolayında veya biraz altında olması bekleniyor. Yaklaşık olarak 150 firmanın faaliyet gösterdiği sektörün istihdam gücü ise 5 bin civarında. 2014 yılında Türkiye prefabrike yapı ürünlerinin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 21 düşerek 235.2 milyon dolara geriledi. Ağırlıklı olarak ihracatı yakın komşu ülkelere yapıyoruz. Söz konusu ülkelerin başında Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkmenistan, Kazakistan ve Katar geliyor. 


"Üstyapı elemanı üretimi yüzde 9 arttı"


Türkiye Prefabrik Birliği (TPB) Genel Sekreteri Y. Mimar Bülent Tokman, prefabrik sektöründe bu yıl 2014'teki performansın yakalanmasının zor olduğunu söyleyerek, "Yılın ilk üç aylık verilerinde, geçen yılın aynı dönemine göre üstyapı elemanı üretiminin yüzde 9, çevre düzeni elemanları üretiminin de yüzde 69 oranında azaldığını, buna karşılık altyapı elemanı üretiminin yüzde 10, direk üretiminin de yüzde 103 oranında arttığını göstermektedir. Toplamda ise yüzde 21 oranında bir düşüş görülmektedir" açıklamasını yaptı. Toplam üretimdeki düşüş oranının bu boyutta olmasının, çevre düzeni elemanı üretimindeki büyük düşüşten kaynaklandığını vurgulayan Tokman, "2015 yılına genel olarak bakıldığında 2014 yılındaki performansı yakalamanın pek kolay olmayacağı söylenebilir" dedi.

 

Depreme karşı dayanıklı


Türkiye'de 1999 depreminden sonra gelişmeye başlayan hafif çelik yapı sektörü büyümesini devam ettiriyor. Prefabrikasyon sektöründe önemli bir pazar payına sahip olan sektörün özellikle kentsel dönüşüm projeleri ile büyümesini sürdüreceği öngörülüyor. Hafif çelik yapıların yüzde 90'ı üretim tesislerinde gerçekleştiriliyor. Sadece montaj kısmı yerinde oluşturuluyor. Dört katlı bir yapı yaklaşık 30 günde tamamlanıyor. Bu hız herhangi bir yapı sisteminde bulunmuyor. Hafif çelik yapılar kentsel dönüşüm projeleri için doğru bir çözüm olarak dikkat çekiyor. Bu yapılar hem çok kısa sürede yapılıyor hem depreme dayanıklı hem de ısı ve ses yalıtımı yüksek olması ile ön plana çıkıyor. Hafif çelik yapı sisteminin betonarme yapıya göre yüzde 10-12 daha pahalı olmasına rağmen, bu fark hafif çelik yapının daha hızlı bitmesi, ısı ve enerji tasarrufu sağlaması nedeniyle kısa zamanda kapanıyor. Hafif çelik yapılar, depreme dayanıklılığının yanı sıra iyi bir izolasyona da sahip.



Dünya İnşaat




Geri Dön