22 / 11 / 2024
fuzul

Asansör sektörü kentsel dönüşümle büyüyecek!

Asansör sektörü kentsel dönüşümle büyüyecek!

Değişen şehir yapısı, kentsel dönüşümle birleşti; asansör ve yürüyen merdivenlere talep arttı. Kendi ekonomisini yaratan sektörün ilerleyen dönemde çok daha iyi noktalara geleceği öngörülüyor.




Son yıllarda artan konut yapımı, asansör imalatını hızlandırdı. Kentsel dönüşüm hareketinin ivme kazanmasıyla birlikte, sadece asansörde değil yürüyen merpende de gelişimin önü açılmış oldu. Türkiye’de asansör sektörü; aksam imalat, montaj ve bakım-onarım olmak üzere üç ana dalda faaliyet gösteriyor. Aksam imalatı, makine imalatının uzmanlık alanlarından biri olarak değerlendirilirken, montaj işleri; mühendislik ve müteahhitlik hizmetlerini kapsıyor. Bu noktada Türkiye, yurt dışında montaj, paket asansör satışı gibi alanlarda da varlık göstermeye başladı. Öte yandan, özellikle depreme dayanım konusu kapsamında hidro-


lik asansör başlığı büyük ilgi görüyor ve bu tip asansörlerin tanıtım faaliyetleri giderek yoğunlaşıyor. Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde Türkiye’de start alan belgelendirme faaliyetleri; gelişime katkıda bulunurken yetişmiş eleman sayısında da artış gözlemleniyor.


1 milyar dolar ekonomik hacim


Geçmişe bakıldığında, Türkiye’de asansör ihtiyacının 1950'li yıllara dek ithalat yoluyla karşılandığı görülüyor. Takip eden süreçte, bu dışa bağımlı yapı terk edildi ve özellikle montaj ve aksam imalatı alanlarında yerli üretim arttı. 1990lı yıllara gelindiğinde ise , hız kazanan inşaat sektörüyle birlikte


asansör talebi de paralel büyüme gösterdi. Bugün, istikrarla ilerleyen kentsel dönüşüm sürecinin 2020 yılma dek süreceği ve Cumhuriyetin 100. yılında 6.5 milyon riskli konutun dönüşeceği düşünüldüğünde, öngörülen potansiyelin pazarı ne yönde etkileyeceği bir kez daha gözler önüne serilmiş oluyor. Diğer yandan veriler, Türkiye’de yılda ortalama 25 ila 35 bin asansör ve 3 bin yürüyen merpen kurulumu gerçekleştirildiğine işaret etmekte. Dolayısıyla, günde 10 milyonu aşkın kişinin yararlandığı asansörler, bakım ve işletme kalemleri de dahil edildiğinde 1 milyar dolarlık muazzam bir ekonomik hacim tablosu çizmekte.


Forbes Asansör


Geri Dön