06 / 05 / 2024

Çatı sektörü kentsel dönüşümle büyüyor!

Çatı sektörü kentsel dönüşümle büyüyor!

İnşaat sektörünün son yıllardaki hızlı gelişimiyle birlikte çatı sektörü de büyüdü. Sektörün üretim kapasitesi, 2008 yılında 220 milyon metrekare iken, 2013'te 300 milyon metrekareye yaklaştı...




İNŞAATLA BÜYÜDÜ inşaat sektörünün son yıllardaki hızlı gelişimiyle birlikte çatı sektörü de büyüdü. Sektörün üretim kapasitesi, 2008 yılında 220 milyon metrekare iken, 2013'te 300 milyon metrekareye yaklaştı. 2013 yılında yüzde 5 büyüyen düz ve eğimli çatı kaplamalarının sektör büyüklüğü ise 30 milyon metrekarenin üstüne çıktı. Sektörde kapasite fazlası bulunuyor, Türkiye çatı sektörü yaklaşık 3 milyar dolarlık büyüklüğüyle dünya pazarının yüzde 1,3'ünden fazlasını oluşturuyor. 


SORUNU KAÇAK YAPI 


Başka sektörlere tanınan KDV indirimi gibi teşviklerin sağlanmamış olması, kaçak ve denetimsiz yapılar sonucu ortaya çıkan kalitesiz, kısa ömürlü ve enerji israf eden yapılar, çatı sektörünün sorunları arasında yer alıyor. Sektörün gündeminde ise çatı ustalarının sertifikalanması için yapılacak çalışmalar, yönetmelik, standart faaliyetleri, mesleki okullarda çatı eğitimlerinin geliştirilmesi, mimarlara yönelik hazırlanmış mevcut Çatı Kaplama Uygulamaları Kılavuzu'nun genişletilmesi bulunuyor. 


İSTİKRARLA GELİŞECEK 



Çatı sektörünün öncelikli hedefi, dünya pazarlarındaki payını ve dolayısıyla ihracatını, büyüme oranını artırmak. Sektör 2014 yılında yüzde 5'lik büyüme bekliyor. Bu noktada kentsel dönüşüm uygulamaları, sektör için önemli fırsatlar yaratıyor, Çatı Sanayici ve iş Adamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı M. Nazım Yavuz, "Kentsel dönüşüm uygulamasını, sektörümüzde 10 20 yıl devam edecek bir hareketliliğin habercisi olarak görüyoruz. Türkiye'nin istikrarla büyüyen sektörleri arasında yer alacağız" diyor. 


CAPİTAL 



Geri Dön