28 / 04 / 2024

Çaya yine zam geldi! Çaya yapılan zam yüzde 110’u geçti...

Çaya yine zam geldi! Çaya yapılan zam yüzde 110’u geçti...

Çay, günlük hayatımızda vazgeçilmez bir ürün. Çay fiyatları da her geçen gün artıyor. Buna göre çaya bu hafta itibarı ile yeni bir zam daha yapıldı. Böylece haziran ayından bu yana çaya yapılan zam yüzde 110’u geçtiği bildirildi. İşte ayrıntılar...



Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplanırken, endeksin içindeki gıda ve alkolsüz içeceklerin payı son 3 senedir yüzde 25’in üzerine yükseltildi. Bu kapsamda 2021 yılında yüzde 25,94 olan pay, geçen sene yüzde 25,32, bu sene ise yüzde 25,43 olarak uygulanmakta.
Tüketicilerin en çok tükettiği ürünlerin en başında ise çay geliyor. Trabzon Ticaret Borsası'nın açıklanan verilerine göre Türkiye’de günde 245 milyon bardak çay içiliyor. Başka bir deyişle ile ayda 735 milyon, yılda ise 8 milyar 820 milyon bardak çay tüketilmekte. Yani çok özel durumlar hariç Türkiye’de çay içmeyen kişi bulmak neredeyse imkansız duruyor.

BİR KİLO ÇAY 150 LİRAYI AŞTI

Günlük yaşantımızın vazgeçilmezlerinden olan çayın fiyat hareketlerindeki durum nasıl diye soracak olursanız, işte o zaman çayın tadı kaçıyor gibi. Çünkü özellikle yılın ikinci yarısından itibaren çay rakamlarında adeta aralıksız bir zam yapılmış oluyor.

Sadece Haziran-Ekim döneminde çay fiyatlarında yüzde 88 zam gelirken, 1 kg çay fiyatı 120 liranın üzerine gelmişti. ÇAYKUR çay fiyatlarına yönelik resmi bir açıklama yapmamakla beraber kurumun internet sitesinde bu konu ile ilgili en son duyuru Mayıs ayında yapılmış ve içeriği de ‘çay fiyatlarına zam haberleri gerçeği yansıtmıyor’ diye kaydedilmişti.

Çaya yine zam geldi! Çaya yapılan zam yüzde 110’u geçti...

ekonomim.com'dan Hüseyin Gökçe'nin haberien göre; bu hafta itibarı çaya yeni bir zam daha geldi ve marketle ÇAYKUR’un en çok tüketilen çayının fiyatı 147-155 liraya kadar yükseldi. Bu yükselişin, ÇAYKUR’un toptan fiyatlara yaptığı zamdan mı yoksa marketlerin re’sen yaptıkları zamdan mı kaynaklandığını bilmiyoruz. Bildiğimiz şu ki Haziran ayından bu yana çaya yapılan zam yüzde 110’u geçmiş durumda.

Türkiye’de çay fiyatlarının temel belirleyicisi ise ÇAYKUR. Gerek yaş çay alımlarında, gerekse kuru çay satışında özel sektör firmaları hemen ÇAYKUR’u takip ediyor. Bu yıl yaş çay alım rakamları Cumhurbaşkanı seçiminden yaklaşık 10 gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı.

Yaş çay fiyatı geçen yıla göre yüzde 64 oranında artırılarak 11.3 liraya yükseltildi. Yaş çay alım fiyatındaki yüzde 64’lik yükselişe karşılık, kuru çayın nihai fiyatına yapılan zammın yüzde 120’yi geçmesine rağmen, çay sanayicileri fiyatı yine de yetersiz buluyorlar. Hatta çay fiyatının 200 liraya yükselmesi gerektiğini dile getiriyorlar.

SON DAKİKA! İstanbul’da ekmeğe yüzde 23 oranında zam yapıldı

Çaykur çay paraları hesaplara ne zaman yatacak? Ekim 2023 çay destekleme ödemeleri başladı mı?


Geri Dön