15 / 05 / 2024

Çaya yüzde 100 zam kapıda! Yetkili isim duyurdu!

Çaya yüzde 100 zam kapıda! Yetkili isim duyurdu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen gün yaş çay alım fiyatını yüzde 64 artırılarak 11.30 liraya yükseltildiğini açıklamıştı. Bunun üzerine ÇAYSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz Kar çaya yüzde 100'e yakın zam geleceğini belirtti.



Türkiye'deki yüksek enflasyon tüketici ve üreticilerin cebini yakmaya devam ediyor. Tarımda artan maliyetler nedeniyle zorluk yaşayan üreticilerde bu kapsamda fiyatları artırmaya devam ediyor.

Çay hasadına kısa zaman kala Bloomberg HT'de yayınlanan programda çay fiyatlarına ilişkin açıklama yapan Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz Kar'dan zam geleceği uyarısı yapıldı.

Yaş çay alım fiyatının 11 lira 30 kuruş olarak belirlendiğini anımsatan Kar, 2008 yılında yaş çay alım fiyatı kilogram başına 83 kuruş olduğunu ve o zaman 67 sente tekabül ettiğini belirtti.

Bugün ise yaş çay alım fiyatının 11.30 TL olduğunu ama 57 sente tekabül ettiğini söyleyen Kar "Yani fiyatlarda 14 misli artış oldu ama alım gücünde yüzde 15 bir gerileme oldu. Maliyetlerin artışı mühtahsilin alım gücünü olumsuz yönde etkiliyor" açıklamasında bulundu.

Kar, söz konusu durumun tüketiciye de yansıdığına dikkat çekti. Kar, şu anda raflarda kuru çayın fiyatının maliyetinin altında satıldığını aktardı.

Çaya yüzde 100 zam kapıda! Yetkili isim duyurdu!

ÇAYIN 1 KİLOGRAM MALİYETİ 74 LİRA

5 kilogram yaş çaydan 1 kilogram kuru çay elde edildiğine dikkat çeken Kar, "Bugün 1 fabrika 5 kilogram yaş çaya 56.5 lira ödeyecek. En mütevazi üretim maliyeti olarak yüzde 30 koyarsak çayın 1 kilogram maliyeti 74 liraya çıkıyor. Bugün raflarda 74 liraya Çaykur'un çayı da alınabiliyor, daha ucuz fiyatlarda çok kaliteli özel sektör çayı da satın alınabiliyor." dedi.

Sözlerine devam eden Kar dolayısıyla şuan raflardaki çayın fiyatı 2023 yılı üretim fiyatının çok altında olduğunu hatırlatarak "Tüketici bunu değerlendirebilir. Raflarda çaya zam eli kulağında" diye belirtti.

ÇAYA YÜZDE 100 ARTIŞ GELEBİLİR!

Üretim maliyetlerini yüzde 30 derken mütevazi olarak söylediğini ifade den Kar "Enerji, işçilik maliyetleri neredeyse yüzde 100 arttı. Çaykur'un üretim maliyeti 90 liranın üzerinde olur, 100 liraya yaklaşır. Özel sektörün maliyeti de muhtemelen 80 liranın üzerinde olur. Dolayısıyla yüzde 100'e yakın bir artış bekliyorum" şeklinde konuştu. 

Demir fiyatları ters köşe yaptı! Demir fiyatların çılgın zam geldi! Yer yerinden oynadı! 9 Mayıs 2023 demir fiyatları

Memur-Sen'den seyyanen zam çağrısı: Temmuz ayı beklenmemeli! 

Peugeot Suv 2008, yüzde 0,99 faiz fırsatıyla satışta! Peugeot Suv 2008 mayısta ne kadar oldu?


Geri Dön