Çaycuma'da kent kimliği ve yerel kültür tartışıldı!
Çaycuma Kent Konseyi tarafından düzenlenen "Kentsel Gelişim, Kent Kimliği ve Yerel Kültür" konulu söyleşi yoğun izleyici katılımıyla gerçekleşti. Ssöyleşiye konuşmacı olarak Şair-Yazar Sennur Sezer ve Yazar Adnan Ozyalçıner katıldı.
Gazeteci-Yazar Hasan Atamanın yönettiği söyleşiye, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Çaycuma Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Neşe Köktürk, Çaycuma Muhtarlar Derneği Başkanı İzzet Kalembaşı, Çaycuma Belediye Meclis üyeleri, mahalle ve köy muhtarlarının da aralarında bulunduğu 150 kişi katıldı.
Sezer ve Ozyalçıner, söyleşi öncesinde Kışla köyündeki su değirmeni ile Filyos (TION) antik kentini gezdiler. Söyleşinin açılışında bir konuşma yapan Çaycuma Kent Konseyi Başkanı Neşe Köktürk, Batı Karadeniz'in en önemli yaşam alanlarından birisini oluşturan, bugün olduğu gibi gelecekte de kent olarak, bölgesel gelişmenin ana dinamiklerinden birisi olacağına inandıkları Çaycuma'nın kentsel gelişimine katkıda bulunmak amacıyla bu söyleşiyi düzenlediklerini söyledi. Köktürk, bu tür etkinlikleri sürdüreceklerini söyledi.
Söyleşiyi yöneten Çaycuma Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Gazctcci-Yazar Hasan Ataman söyleşiye başlarken kent kimliğiyle yerel kültür arasındaki ilişkiye dikkat çekti ve kent kimliğinin coğrafya, mekan, sosyal ve kültürel ilişkiler bağlamında ve tarihsel zeminde düşünülmesi gerektiğini vurguladı.
Çaycuma Belediyesinin Çaycuma'nın kent kimliğini dikkate alan ve kent kimliğinin anlamına ve içeriğine uygun yapılanması için çalışma yapan bir yönetime sahip olduğunu vurgulayan Hasan Ataman, Çaycuma'nın tarihsel ve kültürel değerlerine sahip çıkarak ve bu değerleri koruyarak gelişmesini sürdürmek için önümüzdeki dönemde kolektif bir çalışma anlayışı sergileyeceğini söyledi.
ÇAYCUMA'NIN TARİHİ ORTAYA KONMALI Konuşmacılardan Yazar Adnan Ozyalçıncr, kent kimliğinin yalnızca beton binalardan ibaret evlerin toplamından ibaret olmadığı ve ne kadar görkemli vc parlak görünürse görünsün böyle bir yapılanmadan ibaret bir kentin kimliğinden söz edilemeyeceğini söyledi. Londra kentini örnek gösteren Yazar Adnan Ozyalçıncr, Londra'nın orman içinde, bütün tarihi binalarını koruyan, yaşam alanları, parkları ve sanat binalarıyla İstanbul büyüklüğünde örnek bir kent olduğunu söyledi. Çaycuma'nın yerel ve yöresel özelliklerini ortaya çıkartan bir çalışmayla turistik özellik de kazanabileceğini bunun için olanaklarının çok geniş olduğuna dikkat çeken Yazar Adnan Ozyalçıncr, Tion antik kentinin adeta sahipsiz bir durumda olduğunu söyledi. Antik dönemden bu yana Çaycuma'nın tarihinin ortaya konmasının şart olduğunu söyleyen Yazar Ozyalçıncr, bu kültürel çalışmalar yapılmadan kent kimliği bağlamında birçok şeyin eksik kalacağı uyarısında bulundu.
KENT KÜLTÜRÜ İLE BİRLİKTE DÜŞÜNÜLMELİ
Daha sonra söz alan Şair-Yazar Sennur Sezer, kent kültürünün yemeğiyle, yerel giyecekleriyle, tarihsel dokusuyla, sanat etkinlikleriyle ve bütün bu özellikleri içine alan kent yapılanmasıyla birlikte düşünülmesi gerektiğini vurguladıktan sonra İstanbul örneğini verdi. .Aile olarak 150 yıllık İstanbullu olduklarını söyleyen Şair Sezer, "Kötü uygulama vc kentsel gelişme nedeniyle bugün İstanbul kent olmaktan çıktı" dedi. Hastanesi, kütüphanesi, kitap satış mağazası, sineması, tiyatrosu olmayan bir yerin kent sayılmayacağını vurgulayan Şair-Yazar Sennur Sezer İstanbul Taksim'in bile bu özelliklerden yoksun olduğuna dikkat çekti. Çaycuma'nın mancarının yemek olarak lahana diyerek geçiştirilemeyeceğini söyleyen Sezer, bu örnekten hareketle mancar yemeği ve buna benzer daha birçok yerel kültürel değerinin ortaya konmasının gerektiğini söyledi. Sennur Sezer ayrıca yerel kültürel değerlerin öğrenilmesi için çalışma yapılması önerisinde bulundu.
Söyleşi sonunda Sennur Sezer vc Adnan Ozyalçıncr'e Kent Konseyi Başkanı Neşe Köktürk ve Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı tarafından çiçek vc madenci heykelleri takdim edildi.
Evrensel