Cazibe Merkezleri Programı Arap yatırımcıların radarında!
Arap iş adamlarına yol gösteren ARTİAD, turizm, enerji, inşaat, sağlık ve petrokimya alanındaki fırsatları değerlendirmek için 23 ili kapsayan gezi düzenledi. İlk durağı Erzurum oldu.
23 ili kapsayan 'Cazibe Merkezleri Programı' yerli ve yabancı yatırımcının ilgi odağı oldu. Hükümetin proje kapsamında sağladığı destek ve teşvikler en çok Arap yatırımcıyı cezbetti. Körfezden gelen Arap yatırımcılara yol gösteren Arap Türk İşadamları Derneği (ARTİAD), 23 ile yönelik yatırım fırsatlarını araştırma turlarına, Erzurum'dan başladı. Yeni Şafak'a konuşan ARTİAD Başkanı Cemalettin Kerim, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Arap ülkelerine ziyaretlerin buradaki yatırımcı için büyük teşvik olduğunu belirtti.
ERZURUM'DAN BAŞLADIK
Kerim, Erzurum'un daha fazla yatırıma ihtiyacı olduğunu belirterek, “Sağlık alanında Türkiye'de üretilmeyen ekipmanların üretilmesi için hazırlıklar yapıyoruz. Firmalarla konuşuyoruz. Hayvan üretimi mevcut, ancak fabrika yok. Dondurulmuş et veya konserve işleri yapılabilir. Bir ortakla 20 milyon liralık yatırımla fabrika kurmayı düşünüyoruz. Yatırımcı firmalar, altın gibi yer altı kaynakları üzerinde de duruyorlar” diye konuştu. Kerim, Türkiye'ye gelen Arap yatırımcı sayısında artış olduğunu, kesin olmamakla beraber burada yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırımları bulunduğunu söyledi.
100 MİLYAR $'lık YATIRIMIN PEŞİNDELER
Kerim, Katar, Suudi Arabistan ve Bahreyn'den Türkiye'ye 100 milyar dolarlık bir yatırım geleceği yönündeki haberlere ilişkin, “Biz bununla nokta koymuyoruz. Hedefimiz daha büyük. 23 Arap ülkesi ve birçok yatırımcı var" dedi. Kerim, önceden İngiltere, İsviçre ve Avrupa'ya yapılan yatırımların şimdilerde ise, Türkiye'ye yönelmeye başladığını söyledi. Ülkemizin konumu yanında Arap ülkeleri ve Türkiye arasındaki yakınlık da yatırım kararlarında etkili olduğunu paylaşan Kerim, Türkiye'nin belli bir yatırım karşılığında verdiği vatandaşlık kararının önemli olduğunu dile getirdi.
'15 TEMMUZ'A RAĞMEN YATIRIMLAR DURMADI
Arap Türk kardeşliğinin Hz. Ömer zamanına dayandığnı dile getiren Cemalettin Kerim şunları söyledi: “ARTİAD olarak , Türkiye şu anda siyasi ve ekonomik saldırılarla karşı karşıya. Biz Arap iş adamları olarak Arap ülkelerinden yatırımcı getirerek destekleyeceğiz. ARTİAD olarak tam tersine Türkiye'ye Arap yatırımcı getireceğiz. Darbe girişimine rağmen yatırımlar durmadı.”
İKAMET VE ÇALIŞMA İZNİNİN SÜRESİ ŞİRKETLERİ ZORLUYOR
Cemalettin Kerim, Türkiye'de ciddi teşviklerin verildiğini yatırımcının bunu değerledirmesi gerektiğini ancak ikamet ve çalışma iznin uzun sürmesinin yatırımcıyı zorladığını belirterek şunları kaydetti: “Şu an Hükümetten istediğimiz, çalışma izni ve ikamet verilme sürelerinin kısalması. 4 ay bekliyorlar. Adam cebinde para ile gelmiş bakıyor zorluk çekiyor. Hemen Kanada'ya gidiyor.”
1 trilyon dolar atıl para var
Ellerinde çok parayla gelen ancak burası hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı için elindeki 8 milyonu doları batıran yabancı yatırımcıların olduğuna değinen Kerim, bazı ülkelerde 500 bin ve 1 trilyona kadar atıl paraların olduğunu söyledi. Türkiye'nin son zamanlarda Filistin, Suriye, Mısır, Libya'da önemli bir rol oynadığını dile getiren Kerim, şunları kaydetti: “Şimdi Katar ve S.Arabistan caddelerinde Türk ürünleri yayılmaya başladı.
ARTİAD olarak hedefimiz, Türkiye'ye Arap ülkelerinden yatırımcı getirmek. Biz Arap asıllıyız. Türk işadamları ile ortaklık kurmayı ve ürünleri Arap ülkelerine pazarlamayı hedefliyoruz. Arap yatırımcılarıyla, sadece inşaat,enerji, petrokimya, ürünler, değil, sağlık sektöründe de yatırım yapmak istiyoruz." Kerim, Arap işadamlarının geçtiğimiz yıllarda en çok gayrimenkul alanında yatırımlar yaptıklarını hatırlatarak, enerji, sağlık, turizm, ilaç üretimi, ve özellikle petrokimya alanında çok talep olduğunu dile getirdi. Kerim, müşterisi hazır olmasına rağmen enerji alanında eksiklik olduğunu hatırlattı.
Yeni Şafak