25 / 11 / 2024

Cebinde 1 TL parası olanlar dikkat! Hepimizi ilgilendiren bir konuyla ilgili açıklama geldi

Cebinde 1 TL parası olanlar dikkat! Hepimizi ilgilendiren bir konuyla ilgili açıklama geldi

Ülkemizde son dönemde artan enflasyon nedeniyle ceplerimizdeki 1 TL'nin 3 TL maliyete karşılık üretildiği iddialarına yanıt geldi.




Bu çerçevede, son günlerde kamuoyunda ifade edildiği üzere, 1 TL'nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanının kesinlikle yalan ve gerçek dışı olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bu tür asılsız beyanlar dikkate alınmamalıdır. Ayrıca, üretimi yapılan madeni paraların ne şekilde üretileceği ve nasıl üretileceği konuları 1264 Sayılı Kanun ile düzenleme altına alınmıştır. Ayrıca, madeni paralar, 32 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Tebliği ile de korunmaktadır. Bu paraların içindeki değişik türdeki metal alaşımları elde etmek için eritmeye kalkanlar, ciddi cezai şartlarla karşı karşıya kalacaklardır."

TÜRKİYE'DE PARA BASMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR? 

Bir devletin kendi parasını basması, tarih boyunca bağımsızlığın temel göstergelerinden biri olmuştur. Milattan önce 6’ncı yüzyılda Anadolu’da hüküm sürmüş Lidyalıların ilk kez kendi krallıkları için para basmasıyla birlikte, tüm devletler kendi egemenliklerinin sembolü olarak bu yöntemi kullanmaya başlamıştır.

Ülkemizde banknot basma ve ihraç yetkisine sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu yetkiyi tek elden ve süresiz olarak Merkez Bankasına devretmiştir.

Türkiye’de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Banka ayrıca, kendine ait matbaası bulunan dünyadaki sayılı merkez bankaları arasındadır.

Merkez Bankası dolaşıma çıkarılacak olan Türk lirası banknot miktarını (emisyon miktarı) belirleyerek, banknotların basımını ve dağıtımını gerçekleştirir.

 


Geri Dön