23 / 11 / 2024

CeBITe partner ülke olarak katılan Türkiye, canlılık getirdi!

CeBITe partner ülke olarak katılan Türkiye, canlılık getirdi!

Son yıllarda ilgi eksikliğine uğrayan Almanların ünlü bilişim ve bilgi teknolojileri fuarı CeBITe partner ülke olarak 92 firmayla katılan Türkiye, canlılık ve dinamizm getirdi. Almanlar, Türkiye ile bu sektörde ortaklık peşinde....




Almanların 25 yıldan bu yana her yıl düzenledikleri bilişim ve bilgi teknolojileri fuarı CeBIT, Hannoverde açıldı. Çeşitli ülkelerden 4 bin 200 firmanın katıldığı fuarda, bu yıl İTOnun sponsorluğuyla partner ülke olan Türkiye, 92 şirketiyle fuara canlılık ve dinamizm getirdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğanın açtığı fuarda ilk gün yapılan toplantı ve zirvelerde iki ülke arasında önemli işbirliği projeleri gündeme geldi. Açılışta Merkel ile Erdoğanın da dikkat çektiği işbirliği çerçevesinde, iki ülkenin hem işgücü hem de iş ortaklıklarının gerçekleştirilmesi için önümüzdeki günlerde anlaşmaların yapılması da söz konusu olurken, dün yapılan özel bir toplantı ve zirvede de ilişkilerin nasıl yönlendirileceği ele alındı. Alman yetkililer, bu işbirliğinde sorun olmaması için vize meselesinin de ya kolaylaştırılması ya da esnekleştirilmesi gereğini dile getirdiler.

İşgücü açığı 40 bin

Federal Alman Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Hans-Jochim Otto, Türkiyenin aksine genç nüfusa sahip Türkiyenin bu farklılığının sektöre avantaj yarattığını söyledi. Otto şöyle konuştu: Halen bilişim ve IT sektöründe 30-40 bine ulaşan işgücü açığımız bulunuyor. Bu açığı, Türkiyeden kapatabiliriz. Belki eğitim derecesi iyi olmayan genç nüfusu alarak burada eğitimle bağlantı sağlayabiliriz. Vasıflı işgücünün dışarıdan gelmesi için AByi beklemeden gereken düzenlemeler yapılmalı. Türkiye ile bu yönde ikili bir anlaşma yapılması iki ülke için de iyi olacaktır.

3 milyon öğrenci var

Almanya ile işbirliğine Türk sektör yetkilileri de sıcak bakıyor. TÜBİSAD Başkanı Turgut Gürsoy, ekonomik büyümeden hızlı büyüyen bilişim ve bilgi teknolojileri sektörünün özelliklerini anlattıktan sonra şu bilgileri verdi: Almanlarla Türkler birbirlerini iyi anlıyor. Şu anda sektörel anlamda nitelikli 3 milyon öğrencimiz var. Bu hem Türkiye için hem Almanya için önemli bir kaynak oluşturacak. Sektörün her alanında birlikte çalışabiliriz.

21 milyon euroluk ihracat

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de işbirliğinden iki ülkenin de yarar sağlayacağına inandığını anlattı. Acarer, Almanlar 2010da sektörde 145 milyar euroluk ticaret hacmine ulaştılar. Çok hızlı büyüyen Türkiye, sektörde geçen yıl Almanyaya 21 milyon euroluk bilişim hizmetleri sattı. Biz buraya ürün almaya değil, dış ticaretteki potansiyeli değerlendirerek ortaklık geliştirmek istiyoruz diye konuştu.

Merkel: Hoş geldin Turkcell

CeBIT'in açılışına katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün ile birlikte Turkcell standını gezdi. Merkel, Turkcell'in maskotu Cello'yu kucakladı. Daha sonra Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Merkel'e nisan ayında Almanya'da hizmete girecek Turkcell Europe'nın altın kaplama SIM kartını hediye etti. Turkcell Europe'un Almanya telekomünikasyon pazarında yeni bir oyuncu olarak varlık gösterip göstermeyeceğini soran Merkel, Süreyya Ciliv'den aldığı olumlu yanıta "O halde hoş geldiniz" diyerek karşılık verdi. Merkel ayrıca, bundan böyle Türkiye'ye geldiğinde operatör olarak Turkcell'i tercih edeceğini dile getirdi.

Vodafone'dan 4G şovu

Almanya Başbakanı Merkel, CeBIT kapsamında Vodafone standını da ziyaret ederek Vodafone Almanya CEO'su Friedrich Joussen ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray'la bir süre görüştü. Ziyaret sırasında Vodafone'un 4G olarak bilinen LTE (Long Term Evolution) platformunda geliştirdiği çözümler tanıtıldı. Vodafone tarafından Almanya'da lansmanı yapılan ve 1 hafta içinde 100 bin abone tarafından kullanılmaya başlanan LTE çözümleri sayesinde elektrikli otomobillerin dolum istasyonlarındaki ödemelerin cep telefonlarından yapılması gibi hizmetlerin süratle yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Teknopark kurup Microsoft ve IBM'içağıracağız

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu hafta parlamentoda görüşülecek bir kanunla teknoloji geliştirme bölgelerinin de destek ve teşvik sürelerini 2023 yılına kadar uzatmış olacaklarını ve böylece bilgi ve iletişim teknolojisiyle alakalı yeni bir teknopark kuruluşunu gerçekleştireceklerini söyledi. CeBIT'ta konuşan Ergün, "Münhasıran bilişim teknolojileriyle ilgili, Bilişim Vadisi adını verdiğimiz bu yapı içinde özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerinde çalışan firmaların hem Ar-Ge, hem de üretim yapmalarını sağlayacak bir altyapıyı oluşturduğumuzda, buradaki yabancı firmaların da birçoğunu o bölgede üretim yapmaya ayrıca davet edeceğiz" dedi. Şu an için altyapısını hazırlamakla meşgul olduklarını dile getiren Ergün, "O altyapıyı hazırladığımız zaman da IBM, belki Microsoft'u da Ar-Ge yapmak, hem operasyonlarını bu bölgeden yönetmek, hem de bazı üretimlerini yapmak için ayrıca hep birlikte davet edeceğiz" diye konuştu.

Bugün/Perihan ÇAKIROĞLU/HANNOVER


Geri Dön