06 / 05 / 2024

Çeçenistanda müteahhit kaçınca 400 Türk işçi ortada kaldı!

Çeçenistanda müteahhit kaçınca 400 Türk işçi ortada kaldı!

Rusya Federasyonuna bağı Çeçenistan Cumhuriyetinde işverenin kaçması üzerine yaklaşık 400 Türk işçinin ortada kaldığı bildirildi. Büyükelçilik, işçilerin bir an önce Türkiyeye dönmelerini istedi



Salih Atalay adındaki işçi yaptığı açıklamada, Azerbaycanlı bir iş adamına ait inşaat şirketi tarafından Çeçenistanın başkenti Groznideki inşaat işinde çalıştırılmak üzere Türkiyeden getirildiklerini belirterek, 5 aydan beri maaşlarını alamadıklarını söyledi.

Şirketin sahibinin Çeçenistandan kaçtığını söyleyen Atalay, işçilerin 5 aylık birikmiş paraları olmasına karşın işverenin ellerine 100 dolar tutuşturarak kendilerini Türkiyeye göndermeye çalıştığını kaydetti. Kendilerini getiren şirketin Türkiyede bir temsilciliğinin bulunduğunu belirten Atalay, kampta bekletilen yaklaşık 500 kişinin telefonlarının toplandığını, kendisinin bir arkadaşıyla birlikte kent merkezinde kaldığı için hala telefonunun bulunduğunu ifade etti.

Edinilen bilgiye göre, Türkiyenin Moskova Büyükelçiliği Çeçenistandaki olayın ortaya çıkmasının hemen ardından konsolosluk yetkililerini 10 gün önce Grozniye gönderdi ve konsolosluk yetkililerinin burada yaptığı organizasyon sayesinde 200 işçi Türkiyeye gönderildi.

Konsolosluk görevlileri, birçoğu vizesiz gelen ve kaçak çalıştırılan işçilerin elinde bir belge olması için Azeri iş adamına senet imzalatırken, kalan yaklaşık 400 işçi paralarını almadan gitmek istemediğini dile getirdi.

Şirket sahibinin kaçması ve çalışanların karşılarında herhangi bir muhatap bulamamasından dolayı Türkiyenin Moskova Büyükelçiliğinden aralarında Ticaret Müsteşarının da bulunduğu bir grup yeniden Grozniye hareket etti.

Çeçenistan hükümetiyle birlikte, kalan işçilerin Türkiyeye dönüşünü organize edecek olan Moskova Büyükelçilik yetkilileri, şirketten burada herhangi bir muhatabın kalmadığını ifade ederek, ayarlanacak uçaklarla Türkiyeye gidip bir an önce hukuki işlemlerin başlatılması önerisinde bulundu.

Büyükelçilik yetkilileri, buradaki işçilere hukuki yardımda da bulunacak.

AA


Geri Dön