10 / 05 / 2024

ÇED Raporu askıya alındı!

ÇED Raporu askıya alındı!

ADASO Başkanı Ümit Özgümüş, Mersin´in Tarsus ilçesine bağlı Kargılı Köyü yakınlarında yapılacak olan "Çukurova Bölgesel Havaalanı Projesi"nde ÇED raporunun askıya alınmasının olumlu ve isabe



ADASO Başkanı Özgümüş, yazılı açıklamasında, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü´nce, Kargılı´nın birinci sınıf tarım arazisi olduğunun bildirilmesi üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı´nın, ÇED raporunu askıya aldığını ve havaalanının yapılacağı bölgenin yeniden gözden geçirilmesini kararlaştırdığını hatırlattı.

Konunun, son yıllarda başta kalkınma ajansı olmak üzere birçok konuda işbirliği ve ortak çalışmalar yapan  Adana  ve Mersin arasında bir çekişmeye dönüşmesinin üzüntü verici olduğunu kaydeden Özgümüş, konuya ekonomi ve bölge çıkarları açısından bakmak gerektiğini ifade etti. Özgümüş, başta Adana Valisi olmak üzere, iktidar ve muhalefet milletvekilleri ve sivil toplum örgütü başkanlarıyla Ankara;ya giderek, Adana havaalanı, yolcu sayısı, kapasitesi, genişleme için fiziki koşulları içeren çok geniş raporlarla, mevcut havaalanının aynı büyüklükte ve yanlış yere kurulacak olmasının sakıncalarını anlattıklarını, ancak kararı değiştiremediklerini belirtti.

Özgümüş, Adana Şakirpaşa Havaalanı´nın, pistinin 600 metre uzatılması ile bölgeye 100 yıl yetebilecek ve en büyük kargo uçaklarının inebileceği seviyeye gelebileceğini, bu genişleme için kamulaştırma masrafı gerekmediğini vurguladı. Özgümüş, şunları kaydetti: "ÇED raporunun askıya alınması ve yeni yer arama kararı hayırlı olmuştur. Çünkü o bölgelerde uygun yer yoktur. Bize de, tamamen siyasi olan,
ekonomik mantığı olmayan böyle hatalı bir karardan dönülmesi gerektiğini anlatacak kadar zaman kazandırmıştır. Başta iktidar milletvekillerimizle bu işin takipçisi olacağız."
AA


Geri Dön