28 / 04 / 2024

Çekmeköy'de TRT’ye tahsis edilen arazi imara açıldı mı?

Çekmeköy'de TRT’ye tahsis edilen arazi imara açıldı mı?

Çekmeköy’de orman ve askeri alan fonksiyonu bulunan TRT’ye tahsis edilmiş olan 453 dönümlük alan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca imara açıldı. Ormanlık arazinin 337 dönümüne “TRT Kampüsü ve Uluslararası İstanbul Film Platoları” yapılacak.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Çekmeköy'de toplam 493 dönümlük alanın imar planlarını değiştirdi ve itirazlar için askıya çıkardı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; imar planı değişikliğinin açıklama raporunda verilen bilgilere göre planlama alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 29 Ağustos 2019 tarihli yazısı ve 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ilgili maddeleri gereğince “çekim platosu yapılmak ve kurumun  faaliyetlerinde kullanılmak üzere” TRT adına tahsis edildi. Tahsis edilen alan, yola terk edilecek kısımlar çıkarıldığında 453 dönüm büyüklükte.

Parseller, 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nda “orman alanı”, alt ölçekli planlarda da “askeri alan” şeklinde belirtilmişti. 227 dönümlük sık orman alanları bulunan arazi, aynı zamanda Ömerli Barajı ve Elmalı Barajı'nın uzun mesafe koruma alanı sınırları içinde yer alıyor. Alanda tescilli av köşkü ve müştemilatı da bulunuyor. Parseller şu an askeri birimlerin taşınması sebebiyle kullanım dışı.

Çekmeköy de TRT’ye tahsis edilen arazi imara açıldı mı?

337 DÖNÜM TRT KAMPÜSÜ, 119 DÖNÜM ORMAN

Yapılan değişiklik ile parseller, “TRT Kampüsü ve Uluslararası İstanbul Film Platoları” olarak planlandı. Mevcut planlardaki ormanlık askeri alana; “Resmi Kurum Alanı (TRT)”, “ağaçlandırılacak alan”, “orman”, “koruma alanı” ve “yol” fonksiyonları tanındı. Resmi kurum alanlarında yapılaşma hakkı 0.80 olarak belirlendi. Açık ve kapalı plato düzenlemeleri, hangar çekim stüdyoları binaları için yükseklik 35.50 metre, ofis-yönetim binalarının yüksekliği de 21.50 metre yapıldı. 493 dönümlük planlama alanında, TRT kampusu ve film platosu için 337 dönüm ayrıldı. Alanın 119 dönümü orman, 14 dönümü ağaçlandırılacak alan, 18 dönümü karayolu koruma alanı, 4 bin metrekaresi yol şeklinde planlandı.

“SIK AĞAÇ DOKUSU PLATONUN PARÇASI OLACAK”

Açıklama raporunda proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı, uluslararası tanıtıma katkı sağlayacak, sinema, dizi ve televizyon gibi sektörler için dünya standartlarında bir plato ve kampüs alanının planlandığı belirtildi. Alandaki sık ağaç dokusunun projenin bir parçası haline getirilerek film platosunun benzersiz bir hale gelmesinin sağlanacağı ifade edildi. Bu sebeple proje aşamasında özellikle parsellerin arasında boş kalmış, sık ağaçlıkların olmadığı alanların tercih edildiği aktarıldı.

KOMŞU PARSELLER DE TRT İÇİN PLANLANDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 23 Aralık 2020 tarihinde de yeni plan yaptığı alanın çok yakınında yer alan 3.Kolordu Komutanlığı Çekmeköy Kışlası sınırları içerisinde bulunan TRT'ye tahsis edilmiş 30 bin 523 metrekarelik alanı yeniden planlanmıştı. Mevcut planlarında eğitim, sağlık, kamu hizmeti, ağaçlandırılarak alanında kalan parsellerin 12 bin 345 metrekaresinin fonksiyonu “resmi kurum alanı-TRT” yapılmıştı. Alanın geri kalan kısmı da sağlık tesisi, ilkokul, belediye hizmet alanı ve ilçe emniyet müdürlüğü alanı şeklinde düzenlenmişti.

Çekmeköy Kışlası’nın bir kısmı TRT’ye verildi!


Geri Dön