Celal Toprak: Kentsel dönüşüm yıkıp yeniden yapmak değil!
Gazete Beşiktaş'ın yazarlarından Celal Toprak, bu haftaki köşesinde kentsel dönüşüm projelerini ele aldı. İşte Celal Toprak'ın kaleme aldığı o yazı...
Büyük deprem sonrası kentsel dönüşüm bir can kurtarma projesi olarak ortaya çıktı... Ancak daha sonraki yıllarda bu projenin kentleri temize çekmek için bir fırsat olabileceği düşünüldü. Uzak görüşlü bazı yerel yöneticilerin bu konuda den bazıları uygulamaya bile başladı...
Geçmişte de bu konuda Ankara'da Murat Karayalçın döneminde gerçekleştirilen iki başarılı örnek vardı vardı.
Karayalçın Dikmen Vadisi ve Portakal Çiçeği projeleri ile bu konuda kalıcı iki örnek gerçekleştirmişti.
Ama bunun üzerine çok fazla yeni proje koyamadı Türkiye.... Ve o günden sonra büyük deprem gündeme geldi. Ve başta İstanbul olmak üzere kentsel dönüşüm tartışmaları başladı. Bu uygulama ile 6.5 milyondan fazla konutun yenilenmesi hedeflendi. Yasa çıktı ama bir türlü istenen noktaya gelinemedi.
Çünkü kentsel dönüşümde halk, yerel yönetim, kamu ve inşaat firmaları bir türlü iyi bir orkestra oluşturamadı. Herkes ayrı telden çalıp herkes kendi penceresinden bakınca istenen hız sağlamadı.
Kadıköy Fikirtepe gibi başarısız örnekler herkesi umutsuzluğa sevk etti.
Özellikle İstanbul gibi çarpık kentleşmenin kök saldığı büyük metropollerde bu proje sayesinde daha yaşanabilir kentlerin yaratılması mümkündü... Ama olmadı. Ama olmayacak anlamına gelmiyor. Şimdilerde olumsuzluklar yeni arayışları gündeme getirdi. Kartal'da Kağıthane'de kendine özgü modellerle kentsel dönüşüm gerçekleştiriliyor.
Sarıyer'de halkın katılımıyla yeni modeller tartışılıyor. Bugünlerde bir çok alanda gündeme gelen ortak akıl arayışı belki kentsel dönüşüm konusunda da gündeme gelebilir. Tüm yerel yönetimler bilgi birikimlerini birbirlerine aktarabilir. Somut şartların somut tahlili ile yola çıkıp yeni modeller yaratılabilir. Kentsel dönüşüm yıkıp yeniden yapmak anlamına gelmemeli. Yeni kentler yaratılmalı. Daha yaşanabilir kentler hedeflenmeli. Okulu, parkları ve otoparkları ile kültürel gereksinimleri giderilmiş bir kent özlemi gerçekleştirilmeli.
Herkes ortak akıldı buluşmalı. Halk, yerel yönetimler ve inşaat firmaları daha yaşanabilir kentlerde buluşmak için işbirliği yapmalı. İşte o zaman bu işten herkes karlı çıkar.
Gazete Beşiktaş