Çelik ev nedir? Çelik ev yapılarının avantajları neler?
Son zamanlarda oldukça popüler olan çelik ev teriminin anlamı ve özellikleri merak ediliyor. Peki, Çelik ev vedir? Çelik ev yapılarının avantajları neler? İşte detaylar...
Artan konut fiyatlarından sonra vatandaşlar uygun fiyatlı diğer yapılara yöneldi. Bu yapılar arasında yer alan, deprem evleri olarak da tanımlanan çelik evlerin işlevi ve tüm detayları merakla sorgulanıyor.
ÇELİK EV NEDİR?
Rem Çelik Yapı'da yer alan detaylara göre, taşıyıcı duvarları çelik profilden oluşturularak döşeme ve çatı panellerinin gerekli ankraj kurallarına uygun tarzda birleştirilmesinden bir araya getirilen hafif çelik taşıyıcı sisteme sahip evler ‘çelik ev’ olarak tanımlanıyor.
Taşıyıcı duvar ve döşeme panellerini oluşturan çelik sistem yapıları, galvanize sıcak daldırma teknolojisiyle üretilen sıcak hadde rulo galvaniz saclardan, soğuk formda biçimlendirilerek (cold – forming) üretiliyor.
Malzemenin et kalınlığı 0,8 ile 2,5 milimetre arasında değişiyor. Uniform aralıklarla dizilmiş duvar ve döşeme taşıyıcı elemanları, yatayda ve düşeyde ara elemanlarla birbirine bağlanıyor. Yatay yükleri karşılaması durumunda çapraz gergi elemanları ve yatay kuşaklar ile sistem giydiriliyor. Paneller arasında yük aktarımı destekleyici çelik ankraj elemanları vasıtası ile sağlanıyor.
Aşırı zorlanan yerlerde dolu gövdeli çelik profiller de sisteme dahil edilebiliyor.
Bugünkü haline 1980'li yıllarda ulaşan hafif çelik çerçeveli taşıyıcı sistemler, ilk olarak Almanya’da 1950’li yılların sonunda yapıldı. Özellikle Amerika’da ahşap evlerin neredeyse tamamı, 1980 yıllarından itibaren yerini yavaş yavaş hafif çelik evlere bıraktı. Özellikle arz talep eğrisindeki dalgalanma ile ahşap fiyatlarının beklenenden fazla yükselişi, hafif çelik malzemenin nakliye kolaylığı avantajıyla birleşince, piyasa rağbeti tamamen çelik evlere yönelendirdi.
Türkiye hafif çelik taşıyıcı sistemle 1999 Marmara depremi sonrasında tanıştı.
Çelik evler hızlı kurulumu ve depremden etkilenmeyen yapısıyla ilgi çekmekiyor. Ancak unutulmamalıdır ki, hafif çelik yapı ancak hafif çelik çerçeve sisteminin doğru şekilde üretilmesi, aplike edilmesi ve yalıtılması durumunda dış etkenlere ve deprem yüklerine dayanıklı, sağlıklı bir yapı haline geliyor.
Hafif çelik profiller fabrikada bilgisayar denetiminde özel roll-forming makineleri ile yapıldığında kesit boyunca malzeme şekli ve özellikleri ve dolayısıyla yük altında tepkisi aynı oluyor.
ÇELİK YAPILARIN AVANTAJLAR
Çelik yapılar, betonarme yapılara göre daha sağlam olduğu için tercih ediliyor. Yapılarda çelik kullanılması, şu gibi avantajlar sağlıyor. İşte çelik evlerin avantajları:
Bu sistem depreme karşı dayanıklı olup, binayı en iyi şekilde koruyor.
Esnek bir yapıya sahip olduğu için doğal afetlerden en az zararı görüyor.
Yapı herhangi bir sebeple hasara uğramışsa, gerekli bakım ve onarım işlemlerini yapılması daha kolay ve daha az maliyetli oluyor.
Isı ve ses yalıtımı, betonarme yapılara göre daha kaliteli olurken binaya yıldırım düşme riski daha azdır.
Ekonomik anlamda tasarruf yapmanızı sağlıyor. Hata payı en az seviyede olan çelik evlerin malzemelerde israf daha düşük orandadır.
Uzun süreli kullanıma sahip olup, geri dönüştürülebilir yapılar olan çelik evler, tekrar sökülebilir yapıda olup, farklı yerlerde böylece kullanılabiliyor.
Yapı olarak betonarme binalara göre daha hafif olduğundan ücret de orantılı olarak düşüyor.
Viridis Çengelköy peşinde yüzde 10'a varan indirim fırsatıyla satışta! Yeni proje!