18 / 05 / 2024

Çelik fiyatına yüzde 90 zam gelecek!

Çelik fiyatına yüzde 90 zam gelecek!

Dünya'daki çelik fiyatlarının yüzde 90 yükselmesi bekleniyor



Brezilyalı madencilik şirketi Vale ve Avustralyalı BHP Billiton, demir cevherinin çeyrek dönemlik belirlenen fiyatlarla satışı konusunda Japon çelik üreticileriyle anlaştığını açıklayarak, madencilik şirketlerinde milyarlarca dolarlık gelir kaybına yol açtığı düşünülen yıllık sabit fiyatlı satış kontratlarının sonunun geldiğine işaret geldi.

Dünyanın üçüncü büyük madencisi BHP Billiton yaptığı açıklamada, Asyalı müşterilerine tedarik ettiği demir cevherinin büyük bölümünü bir yıldan kısa vadeli kontratlarla satmak için anlaştığını ve satışların piyasada oluşan fiyatları esas alacağını kaydetti. Vale de, çelik üreticisi Asyalı müşterilerine satışların çeyrek dönemlik belirlenen fiyatlarla yapılması konusunda anlaştığını, anlaşma sonrasında fiyatların yüzde 90 yükseleceğini açıkladı.
Star

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Demirde 20 milyar dolarlık potansiyel var 
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, Türk müteahhitlerin yurt dışından sadece bu yıl 18 milyar dolarlık inşaat üstlendiklerini, yürütülmekte olanlarla birlikte bu rakamın 40 milyar doları bulduğunu belirterek, "Bunlar için gerekli malzemelerin yüzde 50'sini buradan satsak, 20 milyar dolarlık hazır pazar olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

16 Nisan'daki birlik seçimleri öncesi basın toplantısı yapan Öztiryaki, 2008 yılında 6 milyar dolar, 2009'da ise 4.5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren birliğin, bu sene de 2008 rakamlarına ulaşmayı hedeflediğini söyledi. 
Star


Geri Dön